24 часа

„Кризата ни удря през март”

Икономиката ни ще усети най-силно удара от финансовата криза в края на първото тримесечие догодина, прогнозираха вчера депутати от управляващата коалиция. През март се очаква ефектът от вече започналото свиване и закриване на производства, падналото потребление, съкращаването на работници, отлива на инвестиции. Това щяло да свие и приходите в бюджета. НСИ вчера вече отчете забавяне на ръста на икономиката до 5,6%. Толкова е той на годишна база за третото тримесечие. За второто бе 6,3%, а година по-рано - 7 на сто.
Кризата ще засегне всички нас, но взетите в бюджета за 2009 г. мерки правят икономиката ни добре подготвена да я посрещне, каза в парламента финансовият министър Пламен Орешарски. Предвидени са три пакета за общо 5,2 млрд. лв.
Отражението на кризата в България няма да е така силно, както в някои от големите държави, заяви пък във Варна министърът на администрацията Николай Василев. Според него освен в строителството и имотите отражение ще има и в производствата на стомана и нефт.
Заради кризата обаче вчера от завода за авточасти "Дружба" в Разград обявиха, че съкращават 25 души. Освен това започвало да се пести от ток, командировки в чужбина, няма да има и коледни надбавки. От БСК очакват в края на 2009 г. процентът на безработицата да е двуцифрено число. 

Новинар

„Станишев призна, че ни чака икономически спад”

Възможно е сериозно забавяне на икономиката у нас заради световната финансова криза. Това каза вчера премиерът Сергей Станишев, който се срещна с федералния канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер. По думите на министър-председателя последиците от кризата са притеснителни, тъй като рецесията е факт в много страни в ЕС. Според Станишев България разчита предимно на чуждестранни инвестиции, които ще намалеят в следващите месеци. Гузенбауер обясни, че финансовата система в България засега е най-стабилна в сравнение с останалите държави от ЕС. Вчера премиерът изнесе лекция и в Софийския университет, където отново обясни, че икономиката в страната е стабилна, тъй като имаме голям излишък.

Въпреки оптимизма на премиера вчера Ройтерс отчете забавяне на икономиката ни за третото тримесечие на годината с 2 процента. От началото на годината досега чуждестранните инвестиции у нас са намалели над 1 млн. евро, а дефицитът по текущата сметка нарасна до 5 млрд. евро. Вчера фондовата борса се срина рекордно, като само за седмица основният индекс SOFIX се понижи с 16 процента, като достигна 391 пункта. Според брокери това е най-големият срив на индекса от 5 години насам.

Труд

„Наши фирми чакат много тежка зима”

Светът е в страх от финансовата криза, но в София алъш-веришът върви с пълна сила. Даже противно на очакванията на изложението “Произведено в България” има повече участници от миналата година - 350 фирми от всички сектори на леката промишленост.
Безпокойството от идващата зима обаче витае сред производителите. Някои фирми като “Орфей” -Кърджали са решили да борят пазара с убийствено ниски цени - дамски блузи от чист памук се продават по 3 лв., а поларените пуловери са по 15 лв.
Други признават, че от септември има рязък спад в търсенето и пазарът продължава да се свива. Когато времената се стежнят, човек се отказва най-напред от аксесоарите, казва Георги Несторов, управител на фирмата за мъжка конфекция “Маниак” - Асеновград.
“Зареждаме цялата страна, но тази есен поръчките намаляха. Имало спад в търсенето при всички артикули - костюми, сака, вратовръзки, шалове и аксесоари. Това са неща, от които всеки може да се лиши, защото топлото и хлябът са по-важни”, казва Несторов.
Засега в предприятието се въздържали да правят съкращения, но хората виждали, че нещата не вървят на добре. “В момента искам да съм ей такъв мъничък търговец, вместо ей толкова голям производител”, казва Несторов.
В София все още е добре, но в страната е направо ужас, е мнението на производители на дамски чанти. “В Пловдив надойдоха хора от яката на Родопите и никой не купува такива глезотии - ожали се търговка. - Носят си торбите отпреди 10 г.”
Лоши очаквания за следващата година има и сред текстилните фирми, които работят на ишлеме за Западна Европа. Страховете са, че ще има спад на поръчките у нас.

Стандарт

„Мексиканска вълна от съкращения”

Мексиканска вълна от съкращения се надига на Балканите. Хиляди работни места в химическите и металургичните заводи у нас са под въпрос. Масови уволнения се чакат и в строителството. В Румъния пък безработните ще се увеличат с 300 000 и ще стигнат 680 хил. души, съобщи АП.
200 работници от "Рудметал" в Рудозем излизат в безсрочен отпуск, каза изпълнителният директор инж. Митко Младенов. Добивът на руда ще бъде спрян напълно. Цените на оловото и цинка са паднали 3 пъти на Лондонската борса за метали. Ръководството на фирмата ще се опита да съхрани в готовност апаратурата и техниката. Ако обаче до шест месеца ситуацията не се стабилизира, ще фалираме, коментира инж. Младенов.
Преди седмица стана ясно, че 200 миньори от ГОРУБСО Мадан ще бъдат съкратени до Нова година, а Оловно-цинковият завод в Кърджали се готви да освободи 700 души. В пернишката "Стомана" са прекратили договорите на 130 служители, още толкова си отиват и от дъщерната й "Сигма". Поръчките ни намаляха наполовина, обясни за "Стандарт" шефът на "Стомана Индъстри" Антон Петров.
Както "Стандарт" вече писа, трусове се очакват и в Медодобивния комбинат в Пирдоп. Той е основен доставчик за торовия завод "Агрополихим", който вече изключва мощностите. В продължителен капиталов ремонт влиза и димитровградският "Неохим". Спирането на производството ще удари пристанищата и БДЖ, тъй като ще се намалят товарите. Вече е ясно, че само в Пловдив ще бъдат уволнени 160 служители на железниците. С около 90 ще бъдат свити щатовете в Локомотивно депо, тъй като ремонтите са намалели. 56 човека от "Пътнически превози" също ще останат без работа. Щатовете там се свиват, защото за една година се отчита, че пътниците са по-малко със 156 000 души. Под тепетата най-много съкращения ще има в БТК заради цифровизацията на мрежата и намаляващия пазарен дял на телекома.
Кризата, ударила автомобилните заводи по света, се усети и в завода за бутала и сегменти "Дружба" в Разград. Персоналът там ще бъде намален със 7%. В последните месеци приходите ни са паднали с 30%, обясни изпълнителният директор Иван Боляров. В завода няма да получат коледни добавки. Вече е разработен план как да се пести от електричество, отменят се и служебните командировки.

Сега

„Скандален закон блокира напълно пазара на имоти”

Този документ описва колко ток и парно харчи сградата, какви ремонти трябва да се направят, за да влезе тя в нормите - например топлоизолация на покрива или стените, слагане на нови дограми и т.н. Досега подобен документ се изискваше само за промишлени предприятия и големи обществени сгради. За да се сдобие един блок с такъв сертификат, трябва да бъде свикано общо събрание, което да реши коя от оторизираните фирми да направи оглед и да даде препоръки. Шансът да се получи съгласие от съседите е минимален, като се има предвид, че живеещите там ще трябва да изпълнят препоръките в срок от 3 години. В противен случай ги чака глоба, която може да стигне 500 000 лв.Самият сертификат се издава след цялостно изследване на сградата, което според специалисти струва между 0.50 лв. и 2 лв. на квадрат.

Инициатор на абсурдната разпоредба в закона е депутатът от ДПС и председател на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай.Негова идея бе и поправката в същия закон, която предвиждаше обща сметка за парно за целия блок и която бе оттеглена след скандал.

Стандарт

„Рестартират “Кремиковци”

"Кремиковци" може да бъде рестартиран до дни и спрените пещи да заработят. Руската "Смарт груп" може да достави суровини до края на седмицата, каза синдикалният лидер на КНСБ в комбината Васил Яначков на поредния протест на металурзите. Тези дни се очаква оферта от компанията, която контролира и бургаския "Промет". Лично собственикът на "Смарт груп" Вадим Новинский се ангажирал с влизане на дружеството му в комбината, каза за "Стандарт" Людмил Павлов, лидер на "Подкрепа" в завода. Руснаците ще имат среща в сряда със зам.-министъра на икономиката Нина Радева, стана ясно след среща при нея на синдикалните лидери по време на протеста. След министерството те отново блокираха Министерския съвет и спряха движението в центъра на София.

Новинар

„Имало парно в 60 на сто от сградите в столицата”

Парното в 60 процента от сградите в столицата вече е пуснато, съобщиха вчера от „Топлофикация – София”. В останалите 40 процента от блоковете ще има топло до неделя, обясниха от дружеството. От "Топлофикация" припомниха, че според плана им пускат парното първо в блоковете, където няма неплатени задължения, а след това - в останалите. Въпреки това отопление ще има и в сградите, където хората не си плащат. От дружеството дадоха за пример квартал "Люлин", където парно има само в няколко блока, но там процентът на некоректните абонати е много голям и повечето нямат все още топлоподаване. Най-изрядни са абонатите, които живеят в центъра на столицата и там топлото е пуснато почти навсякъде, коментираха от „Топлофикация”.