Сега

"2/3 от училищата са пред финансови сътресения"


1675 училища са на ръба на финансовото оцеляване, ако държавата не отпусне пълната бюджетна субсидия за образованието. Това заяви вчера лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на среща, посветена на проблемите около финансирането на училищата.В момента учебните заведения в страната са 2757. Според данните на синдиката 56% от училищата не са давали пари за социално-битово обслужване и за облекло. Бонуси за 24 май засега са изплатени в едва 5% от учебните заведения. С въвеждането на делегираните бюджети плащането на премии е в правомощията на директора.

Държавата задържа 300 млн. лв., предвидени за образованието, заради изискването за 10-процентни буфери, сочат изчисленията на синдиката. СБУ настоява средствата да бъдат отпуснати през второто полугодие. Профсъюзът се опасява, че парите ще бъдат насочени за други цели - строеж на пътища и попълване на "дупки" заради спирането на парите от еврофондовете.

Капитал

"Откъде ще дойде спасението"


Не можем да чакаме края на кризата. Представянето на икономиката в средносрочен план зависи значително от това, което правим днес. Сега можем да посеем семената на бъдещия растеж и благоденствие.
Думите са на европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуня. В случая важно е както какво казва топ финансистът на Европейската комисия, така и моментът, в който го казва. Поредицата положителни макроданни от последните седмици, както и ръстът на стоковите и фондовите пазари провокираха дебат сред специалистите за развитието на световната икономика след кризата (с уточнението, че рецесията още не е свършила и до края й има още много време). А от изхода от тези разговори зависят много неща, включително и бъдещето на България.

Основен момент в дебата остава бъдещето на банковия сектор, където въпросът е дали първо да се помогне на финансовите институции, или стимулите за кредитирането да следват възстановяването на реалния бизнес. Противоречията са сериозни. Според доклад за Европа на Международния валутен фонд (МВФ)* в повечето европейски държави, които са извън ЕС или еврозоната, растежът от последните години е постигнат в резултат на притока на капитали във финансовия сектор. Свиването на икономиките е резултат от свиването на кредита. Следователно и оживлението ще дойде също от банките и кредитирането и колкото по-бързо се отпуши то, толкова по-скоро ще започне възстановяването, смятат експертите от фонда.

Труд

"Строим магистрали с парите за пенсии"


След като няколко правителства поред не успяха да изградят главните магистрали на републиката, това може да сторят могъщите пенсионни дружества. Парламентът вчера разреши на фондовете за допълнително задължително осигуряване да финансират инфраструктурни и инвестиционни проекти на територията на страната. Промените бяха в Кодекса за социално осигуряване, одобрени на първо и второ четене. Схемата ще е следната: пенсионните дружества ще могат да купуват корпоративни облигации, издадени или гарантирани от банки в Евросъюза с над 50 на сто държавно участие (на това условие у нас отговаря само Българската банка за развитие). А със събраните пари ще се финансират инвеститори с конкретни инфраструктурни проекти.

Освен за магистрали, първокласни пътища и жп линии законът дава и немалко други възможности за вложения. С парите за пенсии ще могат да се финансират летища, пристанища, водоснабдяване и канализация, съоръжения за производство и пренос на енергия и енергийни ресурси, съоръжения за съхранение и преработка на битови и строителни отпадъци и др.

Стандарт

"Крият яхти в офшорки"


Българските яхти ще вдигнат американски или офшорни флагове, за да се скрият от данъчните. Това предупредиха вчера собственици и дилъри на конференция за яхтения бизнес, която се проведе в рамките на най-голямото боут шоу във Варна. Родните яхтсмени ще последват примера на румънците. За да избегнат акциз и данъци в държавата си, те регистрирали масово луксозните морски лимузини в офшорни зони като Гибралтар, Матейра или Виржинските острови. Правиш фиктивен договор за наем и си караш собствената лодка като гост в страната си, обясни Лъчезар Братоев, председател на асоциацията на яхтените пристанища у нас. Но според него така в хазната няма да влезе нито лев от ДДС и данък печалба. Той не одобрява данъчните проверки срещу собствениците на яхти за произхода на парите им. Те са задължени да ги регистрират, а заради това трябва да декларират, че парите са с ясен произход, каза Братоев.

Монитор

"Развиваме нанотехнологиите с помощта на IBM"


Споразумение между България и IBM, в което са посочени основните параметри за сътрудничество в областта на нанотехнологиите между "Български нанотехнологичен център" ЕАД и световния лидер в индустриалните нанотехнологични изследвания и микроелектрониката IBM WTC бе подписано вчера . Документът подписаха заместник-министърът на финансите Любомир Дацов и Марсело Лема - генерален мениджър на компанията за Централна и Източна Европа, в присъствието на финансовия министър Пламен Орешарски и американския посланик  у нас Нанси Макълдауни. В началото на април 2009 г. кабинетът реши да бъде създаден "Български нанотехнологичен център" ЕАД. Капиталът на дружеството е 50 млн. лв. Основен партньор по проекта ще е IBM. Американската компания притежава над 10 000 патента в тези области.