Монитор

„Газпром казва спира ли горивото в понеделник”

Спешна среща заради опасността от нова газова криза ще се проведе в понеделник между шефа на „Булгаргаз" Димитър Гогов и председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Визитата е по покана на руската газова компания, получена вчера сутринта. Тя ще се състои в Москва, съобщиха от Българския енергиен холдинг (БЕХ), част от който е и "Булгаргаз". Предвид поредния спор между Русия и Украйна и възможността доставките отново да секнат, от "Булгаргаз" са изпратили запитване до всички свои доставчици и до НАК „Нафтогаз - Украйна" за изясняване на ситуацията, обясниха още от холдинга.

„Потребителските кредити поскъпнаха през май „

Повишението на лихвите и някои основни такси доведе до поскъпването на потребителските кредити през месец май, сочи анализ на "Моите пари". Това запазва тенденцията на продължаващо поскъпване на кредитите без обезпечение недвижим имот. Общо 6 трезора влошават предложенията си по потребителските заеми. Подобно е развитието и при жилищните кредити, макар и броят на банките, променили своите условия, да е малък през май. Ограниченото кредитиране продължава, като всеки, получил заем, е платил по-висока цена за него, се казва в анализа. Основна причина за поскъпването на заемите е по-високата цена, която трезорите плащат за новопривлечените депозити.

Стандарт

„Точат 147 млн. печалба от БТК”

Цялата печалба и резерви на БТК ще бъдат източени. Парите ще се разпределят между акционерите, като над 90% държи закъсалата американска компания AIG, която вече е напомпана с над 180 млрд. долара държавни помощи. Брутен дивидент от 147 млн. лв. да бъде разпределен между акционерите, ще гласува общото събрание на телекома на 29 юни 2009 г., съобщи Българската фондова борса - София. Това прави 0,51 лв. на акция. Предложението е да бъдат изплатени всички разпределяеми печалби и резерви на БТК за 2008 г. За 2007 г. брутният дивидент беше 1,59 лв. на акция, за 2006 г. бе 0,55 лв./бр., за 2005 г. бе 0,64 лв., а за 2004 г.- 0,508 лв. За последните 12 месеца акциите на БТК поевтиняват с 44% до 4,5 лв. за акция.

„260 693 останаха без работа”

В края на април регистрираната безработица достигна 7,04%. Най-ниска е в София-град (1,54%), а най-висока - в Смолян (12,91%). В агенцията са постъпили уведомления за масови уволнения на 1709 работници и служители. Сред тях има шивачи, охранители, инженери, техници, механици, оператори, шлосери, монтьори, заварчици, мебелисти, работници в обувното производство. През ноември 2008 г. БСК прогнозира двуцифрено ниво на безработицата в края на 2009 г. За съжаление прогнозите ни започват да се сбъдват още в края на първото полугодие, отчитат от камарата.

Труд

„Искаме 7 млн. лв. от ЕС за съкратените от Кремиковци”

Държавата ни ще кандидатства за подкрепа от 7 млн. лв. пред Европейския глобализационен фонд, съобщи вчера зам. социалният министър Димитър Димитров. Парите ще бъдат насочени за обучение и преквалификация на съкратени кремиковски металурзи. Този фонд е създаден за подпомагане на крупни икономически компании, които пристъпват към масови уволнения, обясни Димитров. Но средствата не могат да се изразходват за заплати, осигуровки и други дължими плащания на освободените, а само за подготовката им за нова работа. Задължително изискване, за да ни отпуснат парите, е уволнените да са най-малко 1000 души. Синдикът на “Кремиковци” през април е обявил намерения за съкращаване на 1500 металурзи, но до края на май са освободени около 230 души, каза Димитров (в края на м.г. бяха съкратени около 400 души - б.р.). Проектът за кандидатстване вече бил одобрен от правителството и сега се обсъждал с експерти на фонда.

24 часа

„Блокирани 68 млн. по САПАРД за пътища”

Националният ръководител по предприсъединителните програми Димитър Ивановски е изпратил писмо до шефката на фонд "Земеделие" Ализан Яхова, че 68,6 млн. лв. по САПАРД за селски пътища са блокирани заради нередности, стана ясно вчера. Нарушения имало в договорите на 7 общини - Нова Загора, Нови пазар, Връбница, Панагюрище, Раднево, Бобов дол и Минерални бани. Контрактите са сключвани от 2004-2008 г. Два от договорите - на Нова Загора и Раднево, са с фирма "Биндер". Неин шеф доскоро бе Емил Георгиев, брат на ексшефа на пътната агенция Веселин Георгиев, който стана известен като Батко. Другите контракти са с "Автомагистрали Хемус", "Топлика", "Пътища-Нови пазар", "Автомагистрали Черно море", "Пътностроителна техника". Проверка на държавната финансова инспекция открила при тях нарушения при конкурсите за обществените поръчки.

Капитал

„Сладка вода”

След като кризата изсуши икономиката, всяка сделка е сензация. Лидерът на българския пазар за бутилирана вода "Девин" е на път да смени мажоритарния си собственик - австрийската Soravia Group. Информацията потвърди за "Капитал" изпълнителният директор на Soravia Мартин Онеберг. Австрийската компания държи 75.3% от "Девин" чрез "Девин бетайлигунгс". Според източник на "Капитал" обаче за продажба са предложени над 80%, в които се включват и акции, собственост на мениджъри на компанията. Да придобиеш пазарен лидер с богато портфолио от продукти, модернизирано производство и национална дистрибуция си е истинска апетитна хапка за всички инвеститори, които в момента имат финансов ресурс. Още повече по време на криза договорената цена със сигурност ще е доста по-ниска от тази, която би могла да се постигне в "нормални времена". Затова и силният интерес към дружеството от кандидат-купувачи е лесно обясним.  "Това е голяма компания, лидер на пазара. Много биха имали интерес да я придобият", коментира съдружникът във фонда за дялови инвестиции Bancroft Private Equity Валери Петров.

„Купи си от моите мега акции!”

"Не казвайте на висок глас "Интерлоджик", че тук още много хора имат лоши спомени." Така един български брокер, работил с клиенти от Гърция предупреди групичката от свои колеги и журналисти на конференция в Солун преди повече от година. През 2004 и 2005 г. гръцката група "Интерлоджик" проведе едни от първите първоначални публични предлагания (IPO) на Българската фондова борса (БФБ). Двете дружества - "Интерлоджик имоти" и "Интерлоджик лизинг", набраха 3 млн. лв. предимно от гръцки инвеститори - доста сериозна за слаборазвития капиталов пазар сума. Цената на акциите се изстреля с няколкостотин процента, което привлече още жадни за бързи печалби инвеститори при последвалите увеличения на капитала. Пет години по-късно двете компании постоянно трупат загуби и се декапитализират. Те така и не са започнали дейност свързана с имоти или лизинг (ако не се брои прехвърлянето помежду им на 20 апартамента в столичния квартал Драгалевци), а набраните средства се насочват към други компании на изпълнителния директор Георгиос Стерянопулос. А също така и за спонсориране и финансиране на баскетболния му клуб "ЦСКА - Интерлоджик", който дори не участва в първенството на България. Цената на акциите се държи благодарение на отделни сделки на нива около и под тези от двете IPO (4 лв. за акция), но оферти купува има на по 10 ст. за акция. Стотици инвеститори продължават да държат книжата си в дружествата без много надежда да излязат на печалба.Такива неща се случват постоянно (и не само на възникващи пазари с неопитни инвеститори), като подобни схеми се активизират особено когато на борсата цари еуфория. Оптимизмът може и още да не е дошъл, но ако се съди по прясната активност от всевъзможни проекти, които са се запътили към БФБ, изглежда, отново е време за повишено внимание. Особено при положение, че повечето нови кандидати за парите на инвеститорите срещат трудности в обяснението какво точно предлагат.