Вестник Капитал

"Адио, Миролио"

През последните десет години италианската група Миролио отваряше фабрика след фабрика в България. Сега обаче кризата принуди компанията да направи по-неприятното. Едно от местните текстилни дружества - Миролио България, спря работа. Това означава край на производството в два завода - за щамповане и багрене на тъкани в Елин Пелин и полиестерната тъкачница в Сливен, с общ персонал от над 500 души.

Повод за решението е драстичното свиване на търсенето и намалелите продажби на предприятията. Освен кризата причина са и семейни противоречия около виждането за развитието на фабриките в Елин Пелин и Сливен, твърдят източници, близки до италианския инвеститор.

"Енергиен терминатор"

Новите цени на тока могат да доведат до фалити и закриване на работни места. Ръстът, който ДКЕВР одобри, е сериозен, дори и да не сме в криза. Планираното увеличение на тока, който промишлените предприятия купуват от електроразпределителните дружества, е с 3-4%. За енергията, доставяна от НЕК пък, е дори повече -  10-15 на сто.

Прогнозите на бизнеса са, че това ще понижи конкурентоспособността на икономиката и ще доведе до ново нарастване на разходите на компаниите. Оттам ни чака или по-висока инфлация, и то в рецесия, или закриване на още работни места. Очакват се дори фалити на фирми заради новите цени на тока.

Вестник Банкер

"По дирите на 35 млрд. в туризма"

Общо 35 млрд. еро е сумата на частните инвестиции в туризма. Това заяви Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм по време на Петата световна среща на българските медии в Поморие в края на май. Една част от вложенията са направени с кредити - външни и вътрешни. Според статистиката на БНБ задълженията на сектор "Туризъм" към българските кредитни институции в края на 2008 година са 1.86 млрд. лв. или около 1 млрд. евро. Излиза, че останалите десетки милиарди до 35 млрд. евро са дошли от външни заеми и от собствени средства на притежателите на хотели и туристически съоръжения. Според Благой Рагин, председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация, експертите на сдружението са изчислили, че стойността на активите в туристическата индустрия у нас се равняват на 16 млрд. евро или 31.29 млрд. лв. Представяте ли си, че собствениците на фирмите само в един сектор в България са разполагали с такива огромни суми, коиот надхвърлят постъпленията от всички данъци за 2008 година и чийто размер е 22.17 млрд. лв. И за лаиците е ясно, че ако цитираната сума е вярна, тя няма как да бъде натрупана от напълон легален и плащащ редовно данъците си бизнес. Иначе България да е цъфнала и вързала само благодарение на туристическия сектор, който на всичко отгоре е един от най-облагодетелстваните заради по-ниските ставки по ДДС 7% за настаняване.

Вестник 24 часа

"По-рано да въведете еврото? Забравете"

Изключено е България да бъде приета по-рано в еврозоната, защото трябва да покрие всички маастрихтски критерии. А ЕЦБ не е склонна да даде кредит на доверие на страни, неподготвени за влизане в еврозоната. Той смята, че България не покрива изискванията за инфлация и дългосрочни лихви.

Така шефът на ЕЦБ Жан Клод Трише вчера попари надеждите ни да влезем дори в чакалнята на еврозоната преди 2013 г.

Няма да се прави специален стрес-тест на банките, защот о евробанката напълно се доверява на засиления контрол на националните банки, каза още Трише. Ректорът на УНСС Борислав Борисов го удостои с почетното звание "Доктор хонорис кауза на УНСС". То му е присъдено за значителен принос за изграждането на обединена Европа, единната валута, ЕЦБ и за присъединяването на БНБ към евросистемата на централните банки. В 30-минутно академично слово Трише отправи 2 важни послания към правителството ни. Финансовата криза налага да се вземат бързи действия за укрепване на банките, за да се отворят те към бизнеса и домакинствата. Второто послание е, че кабинетите трябва да ангажират МВФ, чиято роля в преодоляване на кризата непрекъснато расте.

Вестник Труд

"Изнасяме бира за Лас Вегас"

Пивоварната “Болярка ВТ” АД във Велико Търново произвежда по един милион хектолитра бира годишно. Фабриката държи 10% пазарен дял. Търновските пивовари са най-големите износители на бира от страната. Само за м.г. зад граница са изтъргувани 43 346 хектолитра бира - в Румъния, Гърция, Кипър, Италия. Освен за Европа е реализиран износ за Лас Вегас, САЩ. Очаква се и втора заявка за изпращане на нови количества търновско пиво за Америка.