Вестник Труд

"37 млн. лева щета от продажба на летище"

Скандалната замяна на държавна земя от 1000 дка в Божурище срещу 105 апартамента е ощетила държавата с 37 млн. лева. На територията на имота попадало и летището. Това установила експертиза, изготвена по искане на Софийската градска прокуратура. Въпросният парцел е бил оценен като девета категория земеделска земя.

Сделката била одобрена на последното заседание на царския кабинет Сакскобургготски през 2005 г. по предложение на тогавашния военен министър Николай Свинаров. Решението за замяната възбуди интереса и на Върховната касационна прокуратура, тъй като имотът в Божурище имал твърде висока цена и е от стратегическо значение за националната сигурност. По-късно обаче военните магистрати приключили проверката с мнение за прекратяване.

Междувременно сделката за продажба на летище “Търговище” е спряна до изясняване на обстоятелствата, съобщиха от транспортното министерство вчера. Преди дни стана ясно, че теренът от 943 388 кв. м с прилежащи сгради е купен на търг за 480 000 лв. от фирма, регистрирана на името на 20-годишен младеж от Добрич.

В случая не става дума за летище, защото още през 1998 г. то е загубило лиценза си, коментира на среща с журналисти вчера транспортният министър Александър Цветков.

Вестник Сега

"Цените в строителството ще падат още"

Настроението на българския бизнес през август е доста унило, показва най-новото проучване на Националния статистически институт. И докато в промишлеността вече виждат светлинка в дъното на тунела, в строителството тонусът продължава да спада.

В строителния бранш преобладават фирмите, които очакват през есента продажните цени да продължат да намаляват. Този превес на песимистите над оптимистите продължава вече девети месец, отбелязва НСИ. Анкетата показва също, че предприемачите не очакват особено оживление на пазара през следващите месеци. Все пак през август в бранша се усеща леко раздвижване в поръчките и намаление в броя на клиентите, които бавят плащанията.

Промишлените фирми пък очакват сегашните продажни цени да се задържат през следващото тримесечие. В индустрията, където кризата удари най-здраво предишните месеци, сега се надяват, че производството може и да спре да пада.

В търговията обаче не са оптимисти. Фирмите очакват българският купувач допълнително да затегне кесията. Колегите им от сферата на услугите също не се надяват на оживление през есента и се опасяват, че ще има съкращения на персонала през следващите месеци.

Вестник Банкер

"Фирменият капитал отива в историята"

Минималният капитал за учредяване на дружество с ограничена отговорност ООД да бъде намален от 500 на 2 лв. или 1 евро предвиждат предлаганите от Министерския съвет промени в Търговския закон. В мотивите на кабинета се посочва, че това ще с тази промяна ще се създаде по-благоприятна законова среда за започване на бизнес и за стимулиране желанието и нагласите на младите хора да бъдат предприемчиви. В момента България има едно от най-високите нива на минимален капитал в света. Според Румен Овчаров намаляването на задължителния уставен капитал е "пълна глупост", която само ще увеличи възможностите за измами и спекулации. По думите му БСП най-веротно няма да подкрепи законопроекта при гласуването му в пленарна зала. Опасенията на противниците идват от там, че наличието на минимален уставен капитал гарантира на кредиторите на дадена фирма нейната финансова стабилност, както и че те могат да осъществяват своите вземания до размера на този капитал.

Вестник Капитал

"Пари във въздуха"

Чехия спечели половин милиард евро от СО2 квотите, България си ги пази. Борбата с климатичните промени превърна парниковите емисии в стока за търговия. Протоколът от Киото определи с колко всяка страна трябва да намали емисиите си CO2 до 2012 г. И тъй като базовата година, с която се прави сравнението, е 1990, повечето държави от Източна Европа се оказаха с въглеродни кредити в излишък, които могат да се продават по механизмите на Протокола от Киото.

Става въпрос за милиони тонове СО2, които в момента се търгуват от порядъка на 6-8 евро на тон. Чехия е страна, която има над 100 млн. т излишък от права за емисии парникови газове и през пролетта продаде 40 млн. от тях на Япония. За разлика от чехите България до момента не се е възползвала от възможността да продава емисиите си по Протокола от Киото. Страната емитира въглероден диоксид наполовина на база 1988 г при задължение за редуциране на въглеродния диоксид с 8%. Целите предвиждат страната да не изпуска повече от 130 млн. т въглероден диоксид в атмосферата. Към момента потребяваните количества са 42.3 млн. т, като държавата води дело срещу Европейската комисия за увеличаването им до 67 млн. т. Така в зависимост от развоя на делото остават минимум около 60 млн. т за продажба годишно. От тях страната би могла да печели между 360 млн. и 480 млн. евро на година в зависимост от това дали ще ги продава на 6 или на 8 евро за тон. Предишното правителство обаче нехаеше за този ресурс.