Вестник Капитал

"По план"

Wanchai e квартал в Хонконг. Някъде там между конструкциите от стъкло и стомана, на "Харбър роуд" 18 е Central Plaza - третият по височина небостъргач на острова.

На 57-ия му етаж би трябвало да се намира офисът на фирмата, която ще купи радио- и телевизионните кули на БТК. Тя се казва "Цефор холдинг лимитед". Сделката става възможна, след като през седмицата Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши, че всъщност не се налага да разрешава придобиването.

От становището на антимонополния орган се видя, че фирмата Mancelord Limited, която иска да купи срещу 50 млн. евро половината от Национално управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС), е 100% собственост на регистрираната в Хонконг компания. Кои обаче са "Цефор холдинг лимитед" и защо искат да развиват радио- и тв разпръскването в България, имат ли опит в цифровизацията и други интереси тук продължава да е загадка или пък умишлено скривана информация. Единствената потвърждаваща се връзка остава с групата около Корпоративна търговска банка и собственика й Цветан Василев.

За "Цефор холдинг" няма публична информация. Проверка на точния й адрес, посочен пред КЗК, отвежда до Central Plaza, но в апартамент 5704-5 всъщност е местният офис на Vistra group, открит през 2009 г.

Така отговорът на въпроса кой всъщност ще притежава НУРТС остава изтрит и/или неясен. Защото не е сигурно дали КЗК е изследвала собствеността до реалните лица, или е стигнала само до офис 5704-5.

"Годината на юана"

През последните месеци китайското правителство и централна банка бяха подложени на все по-силен международен натиск да променят валутната си политика. Най-големите критики идваха от Вашингтон, където неведнъж обвиняваха Пекин, че държи слаб юана, за да стимулира износителите си за сметка на чуждестранните конкуренти.

Именно по тази причина съобщението от китайската централна банка, че ще освободи валутата си от долара, може да се окаже повратно за световната икономика. Досега политиката на Пекин на евтин юан създаваше огромни търговски излишъци със САЩ и Европейския съюз, но и стана своеобразна спирачка за икономическото възстановяване на някои развити държави, чийто износ не можеше да се състезава с китайския. Някои от тях държаха хронично нисък курс на собствените си валути, за да останат конкурентни, което създаде огромни дисбаланси, а същевременно Пекин трупаше доларови резерви.    

"Рязкото увеличение на юана ще навреди на китайската икономика, особено на производствения сектор. Но в дългосрочен план ще се стремим към силна валута", обяви Мей Синю, анализатор от близката до правителството Китайска академия за външна търговия и икономическо сътрудничество. Никой не може да каже колко точно ще се покачи ренмимби. Но според американските икономисти Уилям Калйн и Джон Уилямсън от Peterson Institute of International Economics във Вашингтон юанът трябва да скочи с 24% спрямо долара, за да постигне равновесието, което те определят като излишък по търговската сметка от 3%.

"Война за пет милиона"

"При бюджет от повече от един милиард лева, два милиона не са кой знае каква загуба".

Тези думи не са на бизнесмен, когото кризата не е засегнала, а на главния архитект на София Петър Диков. Отношението му към парите на столицата изглежда възмутително небрежно, но всъщност той има основателни причини да говори така.

Зад репликата на Диков се крие намерението София да премахне напълно всички билбордове, защото те стоят в града без правила. От това общината ще загуби около 2 млн. лв. приходи за годината (при 1.2 млрд. лв. бюджет), но пък ще се сложи началото на подреждането на хаоса с външната реклама. Заканата на главния архитект дойде след новината, че сдружения на агенциите за външна реклама смятат да обжалват правилата на конкурса за разполагане на билбордове, с което ще спрат процедурата, която трябва да стартира в началото на следващата седмица. "Наместените в София ще дадат мило и драго конкурсът да не стане, но след 30 септември започваме да сваляме всички билбордове", каза Диков, чийто екип подготви документацията за процедурата, а Столичният общински съвет я одобри.

Вестник Банкер

"Търговският регистър пак подлуди бизнеса"

Нов проблем с Търговският регистър е на път да вгорчи предваканционното настроение на фирмите и на служителите им. Според представители на Българската търговско промишлена палата Агенцията по вписванията, която е администратор на регистъра, няма да може да се справи с огромния наплив на заявки от фирмите за вписвания на финансовите им отчети за 2009 година. Както е известно, до 30 юни търговците трябва да подадат своите отчети, а ако не успеят да ги впишат навреме, са заплашени от глоба от 2 до 3 хил. лв. Според служители от агенцията проблемите са предизвикани от съкращения в бюджета. Заради наложените икономии е бил прекратен договорът с външна фирма, наета да сканира документите.

Вестник Сега

"Противниците на „Алея първа” са атакувани с абсурдна жалба"

В прокуратурата е заведена абсурдна жалба срещу варненските неправителствени организации, които протестират срещу проекта "Алея първа". Жалбата е за заговор срещу правителството и държавна измяна. Неин автор според гражданските сдружения е Светлозар Николов, шеф на асоциацията на българския бизнес и организацията за обществена самозащита "Едно".

Архитект Калина Павлова, която е един от най-големите противници на "Алея първа", обясни, че видяла жалбата, след като била привикана на разпит в ДАНС. Според нея жалбата била прикрепена към преписката за продадените м.г. терени от Морската градина на холдинг "Варна" - част от групата ТИМ.

Сделката, провокирала скандали впоследствие, бе сключена малко преди парламентарните избори. Тогава областният управител на Варна Христо Контров продаде 117.7 дка (скат с терените под него) за 11.7 млн. лв., или по около 100 лв. на кв. м. Малко преди това земята бе преобразувана от публична в частна държавна собственост. Холдинг "Варна" придоби терените без търг, тъй като през 2007 г. бе придобил сертификат за инвеститор клас "А".

Вестник Труд

"Наша борса за ток - в края на 2011 г."

"Аз съм първият министър, който се ангажира с конкретен период, в който ще функционира електроенергийна борса в България. Това е краят на 2011 г.”, заяви икономическият министър Трайчо Трайков по време на парламентарен контрол вчера. За либерализация на пазара и на цените на тока у нас както в ЕС призова преди ден неговият колега Росен Плевнелиев.