„Труд“

Държавата взе сгради на БТК

Агенцията за приватизация е запорирала над 850 имота на “Виваком” (бившата БТК) в цялата страна. Сред тях е и емблематичната Телефонна палата в центъра на София.

БТК бе приватизирана в началото на 2004 г. от регистрираното във Виена ООД “Вива венчърс”. Фирмата неправомерно съкрати повече от половината персонал на телекома, за което й бяха начислени глоби от следприватизационния надзор за близо 200 млн. лева. Освен това не спази и условието при бъдеща препродажба на БТК да плати на държавата 78 млн. евро. Затова сега се запорират недвижимостите на компанията. В момента собственик на дружеството е фонд на щатския гигант AIG.

Запорът върху частни имоти стана възможен след поправка в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според нея при неизпълнение на приватизационен договор за осигуряването на наказателно вземане (глоби неустойки и др.) вече могат да се използват не само имоти на дружеството купувач, но и на самата компания, която е обект на сделката.

Драми заради имоти в “Информационно обслужване”

Конфликт около имоти на “Информационно обслужване” бил в дъното на рокадите в борда на директорите, поискани от вицепремиера и принципал на фирмата Симеон Дянков. На 21 септември бордът ще бъде намален от 5-има на 3-ма членове с аргумента, че трябват икономии в кризата. От сегашния състав вероятно ще останат изпълнителният директор Чавдар Тодоров и бившият шеф на “Икономедия” Бисер Боев, смятат източниците на Труд.

От известно време на повечето заседания на борда Боев настоявал да се мисли за продажба на имотите на фирмата, под предлог че няма пари за тяхната издръжка. “Няма решение на борда на директорите да се продават имоти на фирмата”, твърди Бисер Боев.

“Информационно обслужване” има собствени сгради в идеалния център на областните градове. Клоновете на фирмата в страната са 26.

Алкохол туризъм – няма такава страна

Мооля ви! Помощ! Умрял е скандинавец!” Проснатото в коридора едро тяло не помръдва, но когато русокоса жена от тълпата го настъпва, без да иска по крака, от устата излиза звук, нещо като “Пуф!” Такива случаи са ежедневие в родния курорт с красиви плажове, приятни заведения и амбициозни туроператори. През деня конгломератът от разнокалибрени бетонни сгради изглежда скопоен. През нощта обаче гледката между блоковете и край брега е шокираща. Изтрезняват като си тръгнат от България.

КАТ отваря в 6 ч от понеделник

От понеделник столичният КАТ ще работи с удължено работно време и ще обслужва клиенти не по 8, а по 13 часа дневно. Вместо в 8 ч гишетата ще отварят в 6 ч заранта. Вечер ще затварят в 19 ч, а не както сега в 17 часа.

“Целта ни е да улесним гражданите, за да могат да дойдат при нас, преди да отидат на работа или пък след това”, уточниха от КАТ. Оттам обясниха, че въпреки отпускарския сезон всеки ден през службата в кв. “Дървеница” минават над 1000 души.

Стандарт“

Данъчната тайна пада за банките

Банките ще могат да гледат в данъчните сметки на фирмите и гражданите. Това обаче ще става само след изрично писмено тяхно съгласие. Идеята на Националната агенция за приходи е да даде електронен достъп на банките до данните от данъчните сметки на фирмите и гражданите.

Така банките по електронен път ще имат възможност да видят какви данъци плащат клиентите им и съответно дали имат просрочени задължения към хазната, какви са официалните им доходи и печалби. С тази информация банките лесно ще виждат какво е финансовото състояние на гражданите и фирмите, които кандидатстват за кредит.

Затова, преди да отпуснат заема, финансовите институции ще може да изискват от клиентите си да се откажат от банковата тайна и да им разрешат достъп до информацията в НАП. Разбира се, клиентите на банките може да откажат, но тогава по-трудно ще докажат пред трезорите стабилното си финансово състояние. Така плащането на данъци ще се превърне в един от критериите на банките за отпускане на заем.

Цената на зърното се кротна

Цените на пшеницата през последните дни се задържат, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов в Генерал Тошево. Котировките на хлебната пшеница в отделните райони на страната са твърде различни, като има сключени сделки от 250 лв. до 350 лв. за тон.

За първи път през това лято цените на зърното на световните борси много бързо повлияха на българския пазар. Търговците и преработвателите реагираха много бързо и направиха добре, защото изчакването щеше да им изиграе лоша шега и в крайна сметка можеха да купуват зърно на още по-високи цени, каза Радослав Христов.

 

„Сега“

Съмнителен бизнес с дългове към НАП се върти в Интернет

Странен бизнес с неплатени данъци процъфтява в интернет. Бизнесмени предлагат да станат собственици на фирми с големи задължения за данъци и осигуровки, ако получат предварително и кеш 5-10% от дължимата сума. От НАП твърдят, че схемата ощетява хазната с милиарди, но МВР обясни, че не работи по такива случаи, защото всичко е законно.

Обявите обикновено са само с телефон. В тях се обещава собственикът да бъде освободен от фирмата с дълговете и съответната отговорност само за три часа - толкова трае прехвърлянето на закъсалото дружество. Цената на услугата варира от 5% до 10% от размера на задължението. Например предприемач от Велико Търново взима 7000 лв., за да "заличи" дълг към Националната агенция за приходите (НАП) в размер под 80 000 лв. Ако задължението е между 80 хил. и 300 хил., комисионата скача на 10%, а при дългове над 300 хил. лв. - цената е по договаряне. В сумата са включени всички разходи за адвокатски хонорари, нотариални заверки и др.

„Монитор“

Консултантът на „Люлин” взел 12 млн., не изработил и лев

Консултантът на проекта за магистрала „Люлин” е взел 12 млн. лева, а не е свършил работа за един лев. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов, след като лично инспектира строителните работи по пътя, който трябваше да бъде завършен още миналата година. Има места, където мостовете са на височина шест-седем метра и това е можело да се избегне и да се спестят средства, коментира Борисов. Той напомни, че същата фирма е консултирала работата по магистрала "Струма" и затова пътят го нямало.

 

„24 часа“

Сирене по БДС само от сурово мляко

Сиренето по БДС задължително е от сурово мляко. Това гласи стандартът, който влиза в сила другата седмица и с който "24 часа" разполага. В него не трябва да има стабилизатори, емулгатори и консерванти.

Ако върху опаковката пише БДС 15:2010, това означава, че за приготвянето на сиренето са използвани сурово мляко, закваска, в него има калциев хлорид, мая за сирене, морска кристална сол, готварска и каменна готварска сол, лимонена или млечна киселина, вода и нищо друго. То е узрявало 45 дни за кравето и 60 дни - за сирене от овче, козе, биволско или смесено мляко.

Разработва се и БДС за кашкавала, вече има работен вариант за него. Но още нямало консенсус по всички изисквания, които са вписани в стандарта. Очаква се съгласие да бъде постигнато през есента.

България е в първата тройка по сива икономика


България е трета по дял на сивата икономика, сочи проучване, цитирано от британското сп. "Икономист". Фридрих Шнайдер от университета в Линц, Австрия, твърди, че делът на сивата икономика по цял свят расте като последица от глобалната икономическа криза. Проучването нарежда България трета от 37 страни след Латвия и Естония. Според авторите през 2010 г. сивата икономика у нас е давала 37% от брутния ни вътрешен продукт. Все пак това е спад в сравнение с 2008 г., когато този дял е бил над 40 на сто.

 

„Капитал“

Екоминистерството организира спорен търг за автор на водна стратегия

Министерството реши да търси частен консултант, който срещу приблизително 800 хил. лева да изготви водната стратегия още през пролетта. Обяснението на екоминистъра Нона Караджова е, че "навсякъде по света е обичайна практика да се привличат външни експерти, тъй като самата администрация, отговорна за дадена политика, не притежава съответния експертен потенциал и времеви ресурс". Средствата се осигуряват от държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Интересът към търга е голям - ведомството обявява, че 15 фирми са купили документи за участие. Но получава само една оферта. "Заради спецификите и трудността на поръчката", обяснява министър Караджова. В търга обаче има едно силно ограничаващо условие, което изхвърля чуждите компании - "всички ключови експерти да владеят писмено и говоримо български език".

Гръцката Salonica fish планира да открие 10 магазина за прясна риба в България.

"Не се притесняваме от кризата, предлагам хранителен продукт, който ще се купува, защото е добър за здравето", обяснява Теохарис Афентакис. Той е и собственик на гръцката компания Salonica fish. Това опростява целия бизнес модел. С магазините гръцкият предприемач просто затваря кръга на производство, тъй като базираната в Солун Salonica fish е всъщност борса за риба, на която, освен че изкупува и продава, разчита и на улов от Бяло море със собствени кораби.

Strabag ще строи завод в Девня срещу 90 млн. eвро

Консорциум начело с австрийската компания Strabag е избран за изпълнител на мащабната модернизация на производствените мощности на завода за цимент в Девня, част от италианската Italcementi Group. Новината бе съобщена от централата на строителната компания във Виена. Инвестицията, която италианската компания ще направи, е на стойност 160 млн. евро, като от тях делът на Strabag е 90 млн. евро. Освен австрийското дружество в консорциума участва и китайската компания CBMI, специализирана в изграждането и цялостното оборудване на циментови заводи. От своя страна китайската компания също обяви, че проектът в "Девня цимент" е първият, който ще реализира зад граница с европейски партньор.

„Банкер“

Пенсионните фондове разлюбиха ДЦК

По данни на КФН, към края на юни 2010 г. при универсалните пенсионни фондове доходността е между минус 4.8% и мунис 2.2%, а при професионалните – между минус 5.5% и минус 1.5%. Но експерти прогнозират, че до края на годината ще има фондове, които ще компенсират загубата, реализирана през 2008 и 2009 г. Намаляването на отрицателната доходност въздържа хората да теглят предсрочно парите, натрупани по индивидуалните им сметки.