24 часа

 

Русия е готова да вземе 30-40% от АЕЦ "Белене", а не само да участва в построяването. Това заяви в Москва шефът на държавната компания "Росатом" Сергей Кириенко, пише "24 часа". Руснаците имали готовност да станат собственици и на 100% от акциите, както и да финансират "Белене". Според Кириенко сега договорената цена на централата била 6,7 млрд. евро. "Росатом" бил готов да приеме твърда сума от 6,4 млрд. Не можело обаче да се обсъжда 5 млрд., тъй като проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже, допълни Кириенко. Именно за цена от 5-5,5 млрд. евро пък настоявала България. Руска делегация пристига следващата седмица за преговори. Кириенко се надявал на среща с Бойко Борисов, но призна, че с него трудно се преговаря. Ако българската страна се забави с решението за АЕЦ "Белене", "Росатом" бил готов да даде изработените реактори за централата на друга държава.

"Аз колкото повече ми поставят ултиматуми, толкова повече се втвърдявам. Цената я плащат българите във времето", каза премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Министър-председателят отказа мнение по анонсираната цена от 6,4 млрд. евро с аргумента, че: "за това не можело да се говори в коридорите пред медиите".Той заяви, че чака оферта с фиксирана цена, както и че няма на всяка цена да строим централата. "Като дойде Кириенко, ще седнем и пак ще гледаме сметките. Искам АЕЦ "Белене" да бъде най-сигурната и най-евтината ядрена централа на света", добави той. И уточни, че искал да знае отговора, когато депутатите го питат колко струва това съоръжение. Виждате Станишев и Димитров, които са едни спекуланти, казват че тази централа струва 3,97 млрд. евро. Днес, когато се чуват 6,4 млрд. евро, ако се сложат и заемите, и похарчените пари, и ескалационните разходи, плюс посредника от 500 млн. лв., плюс заема към "Париба" от 250 млн. евро, цената отива към 8,5 - 9 млрд. евро", сметна премиерът.

 

Сега

"Сега" на първа страница твърди: Кабинетът готви спорни операции с резерва за пенсии и здраве. НЗОК ще загуби натрупаните 1.4 млрд. лв., Сребърният фонд ще се инвестира в бизнес проекти. Тези спорни решения за операции за 3 млрд. лв., натрупани в здравния и пенсионния резерв на страната, подготвят управляващите. Здравната каса ще загуби огромния си резерв в БНБ, а парите в пенсионния Сребърен фонд ще започнат да се

инвестират по-рисково, включително в големи бизнес проекти у нас. В момента във фонда са натрупани 1.682 млрд. лв., на които след години ще се разчита да осигурят стабилност на държавната пенсионна система.

Дянков обеща КФН да не вдига таксите. Симеон Дянков обеща публично пред бизнесмени в Стара Загора вчера, че няма да позволи Комисията за финансов надзор да вдигне 3-4 пъти таксите, които събира от бизнеса. Наскоро КФН обяви, че застрахователите, пенсионните и инвестиционните фондове и публични дружества, които надзирава, трябва да плащат в пъти повече, защото държавната субсидия не достига.

Финансовият министър каза, че "тази идея е в рубриката "странни идеи по наше време" и аз ви гарантирам, че няма да види бял свят". Формално той може да спре новата тарифа, като не я вкара в Министерския съвет, който трябва да я утвърди. Онзи ден обаче депутатите от бюджетната комисия увеличиха субсидията за КФН при гласуването на бюджета на второ четене в комисията. Увеличението е с 4 млн. лв., точно толкова, колкото шефът на КФН Стоян Мавродиев твърди, че не му достигат. Самият Мавродиев каза при гласуването, че тези пари ще дойдат от повишена събираемост от такси и глоби, т.е. бюджетът допуска, че таксите могат да се вдигнат.

Дянков обяви още, че до 2-3 месеца миноритарният държавен дял от "E.ON България" ще бъде пуснат на борсата, а след това - дяловете и в останалите енергодружества.

Тютюнджиите идват на протест в София в сряда. Над 3000 тютюнопроизводители готвят поход към София и се очаква идната сряда да протестират пред Народното събрание. Причината е, че за първи път от 10 години насам браншът няма да получи никаква държавна подкрепа за продукцията си. В същото време кабинетът "Борисов" вече 16 месеца не им предлага никакъв алтернативен поминък.

 

Дума

"Дума" лаконично твърди: Бойко Борисов не успя да отговори на питане на Сергей Станишев и Петър Димитров за политиката на правителството за повишаване на доходите. Единственото, с което той отново се похвали, бе, че кабинетът му не бил вдигал данъци. България продължава да остава една от най-бедните държави. Станишев припомни обещанията на Симеон Дянков за вдигане на доходите 7 пъти за четири години. Вместо това - заплатите и пенсиите са замразени.

 

Монитор

Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, в интервю за "Монитор", съобщава: Разработваме проект за общи каси за ток и вода. Такса мощност ще пести пари. България е една богата страна, понеже не знам друга европейска държава, в която да е по-изгодно икономически на едно домакинство да се отоплява с ток. Не трябва да има котел за въглища, просто си слага климатици и се отоплява. При сегашния темп на инвестиции е трудно да се каже колко ще издържи ел. мрежата. Ние направихме изчисления и знаем, че за следващите пет години е необходимо да се инвестират около 650 млн. лв., за да се постигнат изискванията за качество и сигурност на тока.

 

Новинар

 

Вестникът цитира Димитрис Куркулас, ръководител на отдел "Политика на разширяване и комуникация" в главна дирекция "Разширяване" на Европейската комисия: София ще влезе в Шенген, когато изпълни необходимите условия.

 

Атака

Атака" информира за искането, отправено от премиера, към ръководителите на мобилните

оператори, в най-кратки срокове да решат проблемите с преносимостта на номерата. ЕК може да санкционира България, заради безчинствата на телекомите.

 

Труд

 

С шест месеца се удължава срокът за пререгистрация на фирмите в търговския регистър. Тригодишният период изтичаше до края на тази година. Парламентът вчера закова крайния срок на 30 юни 2011 г. като прие на първо четене промени в Закона за търговския регистър. До края на септември бяха пререгистрирани близо 285 000 фирми при общо над два милиона търговски субекти. По-голяма част обаче едва ли ще бъдат вписани в новия регистър, защото реално не са действащи. Дейността на търговските дружества и кооперациите, за които не е направено искане за пререгистрация, се прекратява на 1 юли 2011 г. От същата дата ще се считат за заличени и едноличните търговци, за които не е поискана пререгистрация, а клоновете на чуждестранните търговци ще се считат за закрити.

Стандарт

Поне 50 % от потока на битов отпадък, който се формира в страната трябва да се рециклира и използва повторно, и поне 70 % от строителните отпадъци - да се влагат отново в изграждане на пътища и обекти. Това е изискването на директива на Европейската комисия, която трябва да постигне целите най-късно до 2020 г. За да се случи това и да нямаме закъснение и санкции, България започва от тази година да работи по проблема, като в момента се прави усилено стратегия, план за действие и наредба за оползотворяване на отпадъците от старите сгради. В момента оползотворяването на строителните отпадъци е пренебрежимо малко. Обикновено те се карат на строителните сметища, в сметища за битови отпадъци, или се изхвърлят нерегламентирано в дерета и реки, край пътищата, в ниви, каза министър Нона Караджова.

 

Капитал

 

Капанът на длъжника. Изкуствените фалити привличат все повече кредитори – гласи темата на Капитал за тази седмица. За разлика от обикновения, изкуственият фалит е нещо лошо. Преди подобни случаи бяха изключение, сега – тенденция. Кризата изцеди ресурсите на длъжниците, които преди взимаха кредити от много места и жонглираха със задълженията си. Сега, когато кредиторите са по-консервативни и цената на парите е различна, същите тези длъжници се опитват да прехвърлят загубите на друг. От ситуацията се възползват схемаджиите, които знаят дупките в закона. „Сега случаите на процедура по фалити са два – три пъти повече, отколкото преди 2007 г.“

 

Банкер

 

Чиновниците не обичат велосипеда – пише седмичникът под глава. Правителството се кани да даде цели 60 млн. лева за горива за служебните и полицейските коли през следващите две години. Срокът за подаване на оферти за обявената обществена поръчка на апетитните държавни пари изтече в петък, 26 ноември, а конкретните предложения ще бъдат отворени на 29 ноември. МФ не уведоми за тази процедура журналистите. Всъщност интригата кой ще доставя бензина за властта не е чак толкова голяма, тъй като обикновено такива конкурси са с предизвестен победител.

 

В ЕС – брокер, у нас – броКЯР, коментира вестникът комисионните на застрахователните брокери по застраховката Гражданска отговорност, достигащи до 35%. Ако някой мисли, че КФН с новата си политика спира грандиозната далавера – дълбоко греши. Става дума за доста по-сериозни неща. Шенген е не само контрол по границите, а и връзка на националните контролни системи в реално време с европейската, която изисква за всяка кола по всяко време да се получи информация. Срамота – заявява изданието. Електронната полица, която /малко хора го знаят/ е част от Шенген, беше въведена в Турция отдавна, в Източна европа над 80% от всички полици са електронни, а ние – се снишаваме.

 

Тема

 

Седмичното списание публикува интервю с Калин Христов, ръководител на управление Емисионно на БНБ. Според пазителя на валутния борд, по време на финансова буря режим с фиксиран курс, какъвто е нашият, помага. Той ни преведе по-секо през глобалната криза. Еврото преминава през период на криза, уточнява Христов. Ние обаче минаваме през кризата с относително по-малко трудности от повечето страни в Европа, твърди банкерът. Според него, лихвите по кредитите у нас не са по-високи, отколкото унгарските, румънските и балтийските. „Време е да спре с това механично говорене“.