Стандарт

 

„Борсата остава на червено”

 

Борсата ще приключи 2008 г. на червено, смятат анализатори на пазара и брокери. Съмнявам се, че натрупаните загуби ще бъдат заличени до края на годината, каза за "Стандарт" Надя Неделчева от "Карол". От януари досега пазарът е загубил 35%. За да може поне да завърши на нулата, от настоящите нива пазарът трябва качи над 50%, не смятам, че факторите за такова силно движение са налице, допълни Надя Неделчева. Едва ли до края на годината борсата като цяло ще успее да се върне на нивата от началото на октомври 2007 г., каза и Тамара Бечева, анализатор в "ЕЛАНА Трейдинг". В края на октомври 2007 г. индексът BG40 стигна рекорда от 616,58 пункта. В края на годината падна на 518,06 пункта, а в последния ден преди празниците достигна 333,13 пункта. Но е напълно възможно определени компании да успеят да възстановят нивата си от началото на годината, каза Бечева. Според нея поведението на чуждите инвеститори зависи от състоянието на международните пазари, така че евентуално активизиране от тяхна страна може да се очаква едва при връщане на доверието към рисковите инвестиции. Никой не може да каже кога ще приключи спадът на борсата и къде е дъното, каза Тамара Бечева. Положителното движение на международните финансови пазари напоследък не се пренесе у нас и е твърде вероятно сегашното положение да се запази и при публикуването на отчетите за първото тримесечие, допълни тя. Няма ясни индикации за това, че дъното е видяно, каза и Надя Неделчева от "Карол". Настроенията остават негативни, а паричните потоци към пазара са слаби, допълни тя. Чуждите инвеститори очевидно не купуват, съдейки от обемите, които наблюдаваме, каза Неделчева. Активите на взаимните фондове се понижиха чувствително и сега те не са нетни купувачи, защото имат нужда от финансиране на обратни изкупувания.

 

Дневник

 

„Потребителските кредити са намалели с 98 млн. лв. за месец”

 

Потребителските кредити са намалели с 98.2 млн. лв. през март спрямо февруари 2008 г., показва паричната статистика на БНБ за миналия месец. Това е резултат от продадени от банките заеми навън, коментираха банкери пред. И в отчета за паричната статистика на централната банка се посочва, че годишните темпове на изменение на кредитите са повлияни от нетните продажби на заеми. На годишна база ръстът на кредитирането през март отчете спад спрямо годишния темп на нарастване през предходните месеци - от 63.7% през декември 2007 г., 63.2% през януари и 60.3% през февруари до 56.5% за миналия месец. В това намаление всъщност трябва да се отчита и продажбата и изнасянето на кредити към банките майки. То започна като практика у нас през 2005 г., когато БНБ предприе налагане на рестрикции в кредитирането. Чрез записването на отпуснати тук кредити в балансите на централите си българските кредитни институции тогава се опитваха да заобиколят кредитните ограничения. Практиката на изнасяне на заеми продължава и сега.

 

Новинар

 

Дегизирани данъчни проверяват колеги”

 

В последните два дни от данъчната кампания, в които хората ще подават декларации за доходите си, експерти от приходната администрация ще се направят на клиенти, за да проверят дали колегите им се държат любезно и вежливо. "Тайните клиенти" ще следят дали данъчните посрещат с делово облекло и дали са поставили на ревера бадж с името си. Предрешените данъчни ще проверяват още дали има поставени указателни табели в офисите, информационни табла с ясна и разбираема информация, както и харта с правата на клиентите. От Националната агенция за приходите (НАП) увериха, че екипите за проверка ще бъдат от дирекции, различни от тези, където са пратени да инспектират.

 

Класа

 

„България е в челната тройка на ЕС с 6% икономически ръст”

 

Развитието на икономиката на страните от Европейския съюз през тази година ще забави ръст, докато инфлацията ще продължи да отбелязва нови и нови рекордни нива. В тези неблагоприятни условия България ще бъде една от малкото страни - членки на блока, които ще запазят стабилния си икономически растеж, сочи пролетната прогноза на Европейската комисия за икономическото развитие в общността.

 

24 часа

 

„Ниски цени и 5-звезден лукс край морето”

 

Празник в истински лукс край морето или силни емоции в мистичната Странджа планина. Можете да избирате как да отпочинете до Гергьовден. Хотелиерите по морето тази година се надпреварват да омайват българите с атрактивни оферти. Четири- и петзвездни хотели по Южното Черноморие се конкурират с евтини пакети. Петзвездният "Виктория палас" в Слънчев бряг изкушава с оферти за 42 лева за полупансион на ден. За празничното обедно меню обаче ще трябва да се доплатят 60 лв., уточниха от хотела. В хотелите на уникалния комплекс "Хелена ризорт", който носи духа на възрожденската епоха, също ще платите съвсем разумна цена. Нощувката е 60 лв., при това с включена закуска и вечеря на блок маса. При online резервации от официалния сайт на комплекса клиентите ползват още 10% отстъпка. Хотел "Глобус" в курортния комплекс предлага четиризвезден лукс на цени от 75 лв. за две нощувки в двойна стая.