Вестник Дневник

„Георги Гергов си избра топ терен за софийски Пловдивски панаир”

Държавен терен от 85 дка в един от най-атрактивните за инвеститорите райони на София - около летището, вероятно ще бъде апортиран в "Международен панаир Пловдив", съобщиха източници от икономическото министерство. Информацията беше потвърдена и от транспортното министерство. Теренът ще бъде предоставен на панаира, в който държавата е акционер с 51%, а останалите са на смесеното дружество между Георги Гергов и община Пловдив, в което пловдивският бизнесмен е мажоритарен собственик. Теренът се намира на една от най-ключовите локации не само за конгресни проекти, а и за всякакви други бизнес имоти - офиси, логистични центрове, хотели.

"Булгартабак холдинг" продава чрез борсата фабриките в Пловдив и Стара Загора”

Надзорният съвет на "Булгартабак холдинг" реши "Цигарена фабрика - Пловдив" и "Слънце - Стара Загора - Табак" да се продават чрез борсата, съобщи пресцентърът на холдинга. Двете дружества ще бъдат предложени за продажба с издадените им безсрочни разрешения за производство на тютюневи изделия и промишлена обработка на тютюн.

В началото на юни се очаква да бъдат определени конкретните параметри на продажбите (минималните цени, предлагани за продажба пакети акции и дати на продажбите на акциите, притежавани от холдинга в капитала на дружествата).

„Печалбата на пристанище Русе скочи с 300 хил. лв.”

С 300 хил. лв. по-висока печалба регистрира "Пристанищен комплекс Русе" ЕАД за първите четири месеца на 2008 г. в сравнение със същия период на миналата година. През 2007 г. компанията отчете печалба в размер на 3 млн. лева. С 14% нарастват въглищата, обработени в пристанище "Русе-изток" през четиримесечието на 2008 г. спрямо същия период на изминалата година. През настоящата година са обработени близо 300 хиляди тона, като основни товародатели са "Топлофикация Русе" АД, "Ритъм 4-ТБ" ЕООД - Стара Загора, "Руседеспред" ООД и др. Запазва се тенденцията от 2007 г. за нарастване обработката на зърно през пристанищата в състава на дружеството.

Вестник Пари

„Информационната мъгла над борсата става все по-гъста”

Новите правила за разпространение на информация за публичните дружества тотално обърка инвеститорите на БФБ. Причина за този хаос е разпространяването на корпоративна информация чрез различни източници и липсата на каквито и да било данни за част от публичните дружества. По данни на Комисията за финансов надзор българските публични дружества публикуват информация в 10 различни медии. Близо 130 дружества пък изобщо не са избрали информационен канал.

Вестник 24 часа

„Европейската банка за възстановяване и развитие влага 1 млрд. евро тук и си отива”

Средно по 200 млн.лв. ще инвестира институцията у нас, обяви Калин Митрев, постоянен представител на България в ЕБВР. Официално крайната дата за работа с България бордът на банката не гласува вчера. Договорено бе до 2010 година тя да приключи бизнеса си в Централна Европа. Доларът ще се вдигне до 1.40- 1.45, максимум 1.50 лв. прогнозира след срещата на институцията икономистът Кольо Парамов.

Вестник Труд

„23% ръст на имотни сделки”

Отчитаме сериозно оживление на пазара на недвижимости след традиционно по-слабите първи месеци на годината. Засилено е търсенето и на ипотечните кредити през април, отчита специализираната агенция на Райфайзенбанк – Райфайзен имоти.

Вестник Сега

„КЗК разследва има ли картел за горивата”

Комисията за защита на конкуренцията възнамерява да провери дали няма картелно споразумение между дистрибуторите на горива. Според БСК възможното обяснение за скъпия дизел е картел между дистрибуторите, ниската ефективност на преработване на петрола или високата норма на печалба, с която работят вносителите на дизелово гориво. Експертите на БСК обърнаха внимание и върху факта, че у нас се продава дизел от различни източници - от производителя "ЛУКойл Нефтохим" и от вносители, и въпреки това крайната му цена на бензиностанциите е почти еднаква. "Подобно подозрение може да изкаже само някой, който не разбира от тази сфера", коментира търговският директор на "Петрол" Иван Костадинов. Според него всяка рафинерия определя цената на дизела, като се ръководи и от котировките на същото гориво на другите рафинерии. "В момента дизелът струва със 0 на тон повече от бензина навсякъде в региона", каза Костадинов. Другата причина за скъпия дизел според него е, че акцизът за дизела и за бензина е почти еднакъв.

Вестник Стандарт

„Идват конкуренти на “Еврофутбол”

Международни компании за залози в интернет ще стъпят официално в България. Конкурентите на "Еврофутбол", собственост на Васил Божков, ще поискат лиценз от Държавната комисия по хазарт и ще плащат данъците си у нас. Sportingbet.com вече търси екип, който да ръководи дейността на компанията в България. Причина за желанието да влезе официално на българския пазар са подготвените от Държавната комисия по хазарт промени в закона. Според залози по интернет ще могат да организират само фирми, чиито сървъри са в България. Очаква се примерът на Sportingbet.com да бъде последван и от други компании.