Дневник

„Докладът на Брюксел може да удари индустриалния сектор на БФБ”

Острите критики на Брюксел към България и евентуалното замразяване на еврофондове на стойност стотици милиони евро няма да имат съществено влияние върху търговията на фондовата борса. Около това мнение се обединиха експерти няколко дни, преди Европейската комисия да публикува официално доклада си за напредък на България. Анкетираните анализатори посочиха, че ефектът от този доклад ще бъде ограничен и краткотраен и ще засегне основно индустриалните дружества, чиито приходи зависят до известна степен от възложените им поръчки. Като цяло обаче не може да се говори за дълготрайно влияние върху борсата нито от страна на замразените пари, нито от негативния имидж, който България гради пред чуждестранните инвеститори.

 

„Булгаргаз холдинг инвестирал 10.5 млн. лв. в "Набуко" и тръбата до Гърция”

 

"Булгаргаз холдинг" е инвестирал 10.5 млн. лв. в участието си в проектите за газопровода за доставка на газ от каспийския регион "Набуко" и в петролопровода Бургас - Александруполис, сочи финансовият отчет на холдинга и трите му дъщерни дружества за миналата година, огласен в интернет страницата му. Това е първият отчет за дейността на холдинга след създаването му преди година с трите дъщерни дружества "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел". В газопровода "Булгаргаз" има по 16.5% заедно с RWE, унгарската компания МОЛ, австрийската ОMV, румънската "Трансгаз" и турската "Боташ".

 

„Близка до Винпром Пещера фирма взе Цигарена фабрика Пловдив”

 

Компания, близка до Винпром Пещера, е новият собственик на Цигарена фабрика Пловдив. Фактическият купувач на мажоритарния дял на Булгартабак холдинг от 78% във фабриката е търговецът на захар Сигма консултинг ООД според бюлетина на Централния депозитар. Според информационните регистри - ДАКСИ, АПИС и Търговския регистър, дружеството купувач в момента е собственост с равни дялове на Светослав Захариев и Николай Янев. Плетеница от връзки в регистрите показва, че Захариев е доверен на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, включително и с туристическата му дейност. Янев пък се свързва с кръга на Винпром Пещера.

 

Стандарт

„Спряха сделката за Цигарената в Пловдив”

Прокуратурата е спряла сделката за цигарената фабрика в Пловдив, е научило изданието. Продажбата на 78% от Пловдив БТ"през борсата вече са отразени в Централния депозитар, което значи, че акциите са прехвърлени на новия собственик "игма Консултинг" Вероятно обаче е наложен запор за препродажба на книжата, обясниха брокери. Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) също проверява продажбата от миналата сряда. Това съобщи за вестникът пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Вчера от агенцията са го поканили на разговор, за да получат от него сведения как е протекла тръжната процедура. Той игра за фабриката с фирмата си Порт Палас. Миналата сряда 78% от фабриката станаха частни след скандал на борсата. Няколко от неуспелите купувачи, сред които пловдивските туристически босове Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, твърдят, че държавата е ощетена с 5 млн. лева. Техните оферти, които са по-високи от спечелилата, били подадени преди крайния срок, но не са взети под внимание, обясниха те. Проверка на сделката започна и Комисията за финансов надзор. Очаква се тя да се произнесе в сряда.

 

„Режим на парното през зимата”

 

Почти 300 млн. лв. са несъбраните вземания на Топлофикация, обявиха от дружеството в отчет пред общинската инженерна комисия. Колкото повече са борчовете за неплатено парно, толкова по-голяма е задлъжнялостта към Булгаргаз, каза шефът на компанията Петко Милевски. По думите му, през зимата няма да е весело. Това значи, че ако няма редовно плащане от страна на Топлофикация, доставките на газ може да намалеят или да секнат. Очаква се и цената на газа да скочи още до 10%.

 

Монитор

„1.8 млн. лв. изтеглени от фондове за седмица”

Нетните тегления от петте най-големи български договорни фонда възлизат на 1.8 млн. лв. през миналата седмица. Стойността е изчислена на база изменението на дяловете в обръщение към 18 юли спрямо 11 юли по цени към 18 юли. Фондовете отчитат и спад в цените на дяловете си, което прави намалението на активите по-голямо от 1.8 млн. лв. Към 15 юли 5-те най-големи фонда имат 180.4 млн. лв. активи, затова тегленията възлизат на точно 1% от активите им. През миналата седмица намаляват дяловете в обръщение и на петте най-големи фонда. Най-големи са тегленията от ДФ Капман Макс - за около 0,6 млн. лв. Следват ДФ ДСК Растеж с тегления за 0.44 млн. лв., ДФ Райфайзен (България) Фонд Акции с тегления за 0.4 млн. лв. Според експерти усиленото бягство на пари от фондовете се дължи на ниската степен на сигурност на инвестицията. От друга страна във времето на годишните отпуски хората имат нужда от пари в брой за почивка или летни ремонти. Причина в известна степен е и несигурността на пазара.

 

Пари

„BG-40 е паднал с близо 50% от началото на 2008 г.”

Започналата от началото на годината криза на БФБ се отрази в най-голяма степен на широкия индекс BG-40. От 2 януари до приключването на вчерашната сесия той се е понижил с 49.46%. За същия период SOFIX е загубил малко над 41%. Според анализатори едва ли скоро ще има възходящо движение на BG-40. Все пак се очакват повишения на индекса до нива от 305 – 330 пункта, след което ще последва нов спад.

 

„Втори скандал на борсата за по-малко от месец”

 

Няма какво да коментирам неща, които са ясни, и информации, които са публично достъпни. Това е казал Андрей Пръмов, член на съвета на директорите на БФБ, по повод на излязлата информация, че ръководството на борсата е вписано през 2007 г. за нов петгодишен мандат. В търговския регистър към Агенцията по вписванията съветът на директорите на борсата е записан с мандат до 14 юни 2012 г. Тази информация е потвърдена и от Атанас Бойчев, председател на съвета на директорите на Бета корп. Според него обаче няма как това да се случи наистина, тъй като в общото събрание на БФБ през 2007 г. не е имало нито подобна точка в дневния ред, нито решение за петгодишен мандат.