Вестник Дневник

"Окото на финансовата буря се премести над Европа"

Финансовият ураган промени посоката си и окото на бурята се премести в Европа, където упорито се отказва сглобяване на спасителен план по подобие на този в САЩ, макар по данни на агенция "Блумбърг" местни банки държат 42% от глобалните над 530 млрд. долара отписани досега активи. Първата спасена по спешност европейска банка бе белгийско-холандската "Фортис", която е най-големият частен работодател в Белгия, според данни на Ройтерс. Седмицата започна с нов срив на акциите й, след като в петък достигнаха най-ниската си стойност от десетилетие. Последва скоростно финансиране в размер на 11.2 млрд. евро, отпуснато от Белгия, Холандия и Люксембург. Всяко от трите правителства ще придобие дял от 49% от подразделенията на "Фортис" в съответната страна. Решението за национализация беше взето в неделя след консултация с президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Намесата на Трише при спасяване на търговска банка е безпрецедентна и е ясен знак за сериозността на ситуацията, отбелязва "Дойче веле".

"Цигарените фабрики в Благоевград и София ще са готови за продажба до декември"

Дотогава консултантите по приватизацията на компаниите трябва да подготвят необходимите за приватизацията документи. Производствата на двете фабрики може да бъдат обединени в една фабрика, ако до кроя на годината предприятията не бъдат приватизирани. Това обясни през април изпълнителният директор на "Булгартабак холдинг" Ангел Димитров. Оттогава от компанията отказват всякакъв коментар по темата с думите, че приватизацията на холдинга зависи изцяло от решенията на икономическото министерство.

Според съществуващата към момента Стратегия за приватизацията на "Булгартабак", приета през 2003 г., двете фабрики могат да бъдат продадени чрез конкурс, търг, конкурс завършващ с търг или чрез публично предлагане. Допълнително условие обаче е, че те могат да бъдат приватизирани само от стратегически инвеститори.

"Разходите за жилищни кредити минаха 10%"

Годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните кредити в левове мина 10%, показват данните на БНБ за август. За една година разходите, които клиентът плаща при ползването на кредит, включващи се в ГПР (лихва, такси, комисиони) са нараснали с 1.32 процентни пункта. При потребителските заеми годишното увеличение на ГПР е още по-високо - с 1.81 пр. п., като гони вече 13 на сто (12.74%). По-нисък е ГПР по жилищните кредити в евро - 8.83%.

Данните на централната банка отчитат най-голямо нарастване на лихвите по потребителските заеми - за една година те са се увеличили с 2.33 пр.п. до 11.66 на сто. Ипотеките за жилище в левове вече се отпускат на средна за пазара лихва от 9.53%, увеличавайки се с 1.18 пр.п. от август миналата година до август тази година.

Вестник Пари

"Лоялните загубиха"

Фирмите, които изтеглиха големи кредити, за да работят по евростандартите, се оказаха губещи- с повишени разходи за самоконтрол и лихви по заемите. Това е изводът от разговор със собственика на Тандем-В ООД Кирил Вътев. Готов съм да се обзаложа, че фирмите от месопреработвателната индустрия, които получиха отсрочка за изпълнението на европейските изисквания, няма да го сторят и до 2030 година.

"Лошите пътища и летища - пагубни за бизнеса у нас"

Туризъмтъ губи милиони евро от липсата на магистрали. 1.5- 2 млрд. лв. от излишъка са достатъчни за строителството на всички магистрали смята Лидия Шулева от партия Нова демокрация. Положениео с летищната инфраструктура е като че ли малк опо-добро. Състоянието на черноморските летища във Варна и Бургас е задоволително, смята Валентин Йосифов, председател на ТУИ България. Държавата все още не е решила проблема с летище Пловдив, но там транспортното министерство има план заедно с общината как да инвестира в онази част, която неожтдавна стана от военна - гражданска. За летището в Горна Оряховица също трябват около 20 млн. лв., които държавата най-вероятно ще инвестира в авиопорта. В момента се очаква да стартира концесионната процедура за летище Русе.

Вестник Труд

"Коли за 5 млн. лв. купиха за ден на панаира"

С рекордни продажби на автомобили стартира 64-я Международен технически панаир в Пловдив. На откриването на есенния панаир участват 3 202 фирми.

"Венци Върбанов строи мол в "Хладилника"

Бившият земеделски министър от правителството на Иван Костов нагази дълбоко в бизнеса с моловете. Депутатът от БНС има готов прауект за 11-етажен търговско-развлекателен център в столичния квартал "Хладилника", близо до американското посолство и Южния парк. Съдружник на Върбанов е бизнесменът ДанчоКънев, с когото държат по 50% във фирмата Екобилдинг ДВ. Молът ще бъде с разгърната площ 39 057 кв. метра и е планирано да бъде готов до октомври 2009 година.

Вестник Сега

"Икономисти прогнозират вече 1-2% ръст догодина"

Икономистите у нас вече не спорят дали ще има спад на родното стопанство през 2009 г., а колко голям ще бъде той. Това стана ясно вчера на конференция за последиците от световната криза за България, организирана от НДСВ. Според част от царските икономисти, например Милен Велчев и Владимир Каролев, растежът догодина ще падне до 4-5% при 7% в момента. Бившият зам.-министър на финансите Красимир Катев обаче смята, че страната ще преживее сериозно забавяне до нива, близки до 0% или 1-2%. "Доста хора се успокояват, че България няма да усети сериозни последици от световната криза, но има малка вероятност да се състои твърдо приземяване. За нас растеж в рамките от 0% до 2% си е направо рецесия", заяви Катев. Според него е възможно спадът в сектора на недвижимостите да лиши страната от преки чуждестранни инвестиции в размер на 1.5-2 млрд. евро, което с привлечения банков капитал прави около 6 млрд. евро.

Вестник Новинар

"Рекорден ръст на заемите в евро в Европа"

Рекорден ръст на изтеглени потребителски кредити в евро е отчетен миналата година в Централна и Източна Европа, сочи изследване на банковия сектор, изготвено от Райфайзен Централбанк, оповестено вчера. Тегленето на потребителски заеми в евро през 2007 г. се е покачило с над 40 процента в сравнение с предходната година. Според проучването ръстът на приходите на банките и отпускането на заеми е много висок въпреки ипотечната криза в САЩ, която започна през миналата година. През 2007 г. постъпленията на трезорите в Централна и Източна Европа са се покачили с около 30 на сто спрямо 2006 г., което представлява увеличение с над 300 млрд. евро, показва още изследването. Изтеглените пари от трезорите в Централна и Източна Европа са значително повече, отколкото внесените под формата на депозити.