Сега

Ексминистър Чакъров заровил милиони в села на ДПС

Бившият екоминистър Джевдет Чакъров е раздавал милиони за странни и изключително скъпи начинания в общини, управлявани от ДПС, а е отказвал финансиране за належащи проекти в големи градове. Това обяви новият зам.-министър на екологията и водите Ивелина Василева вчера. Тя даде пример с малкото селце Люляково в Бургаска област, където е одобрен проект за 43 млн. лева. Траншът на такава огромна сума е бил замаскиран под благозвучното "Проект за строеж на пречиствателна станция, водоснабдяване и канализация за регион с 3000 души население". В същото време на Ямбол например са били отказани значително по-малко средства, поискани от тамошния кмет за изграждане на пречиствателна станция, каквато градът няма и до днес. Василева смята, че изборът къде да се насочат европейски пари се е правил по политически съображения. Въпросното село и цялата община Руен, към която то принадлежи, се управлява от кметове на ДПС. В Люляково живеят много по-малко от 3000 души, но в министерството са си затворили очите за този факт и са одобрили предложението на кмета на община Руен Дурхан Мустафа. "При положение, че Ямбол - един град със 78 хиляди жители, няма пречиствателна станция, да се дават 43 милиона за село Люляково е престъпление", каза зам.-министърът. Василева изрази надежда, че ще успеят да стопират проекта, тъй като в момента текат тръжни процедури за избор на изпълнител. "Най-разумното ще е тези огромни суми да не се дават, за да не бъдем глобявани после от ЕС", каза тя. Василева припомни, че според ангажиментите ни към ЕС до 2010 г. трябва да бъдат изградени пречиствателните станции във всички населени места с над 10 хиляди жители.

Труд

Ударно се описват длъжници по САПАРД

Политическият кабинет на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), ще бъде представен днес от министър Мирослав Найденов. Преслав Борисов и Цветан Димитров са вече със заповеди за зам.-министри. Началник на министерския кабинет е адвокатът Николай Пенков, а парламентарен секретар - юристът Симеон Манасиев. В държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) - агенция САПАРД изпълняват заръките на премиера Бойко Борисов. Както “Труд” писа, Борисов се срещна в петък с двама представители на ОЛАФ, на които дал дума в понеделник до обяд да е приключило вписването на 93-те проекта по САПАРД, за които има съмнения за нарушения, в книгата на длъжниците. В 16,46 ч в петък, 31 юли т.г. по факс от МЗХ в ДФЗ е пристигнала депеша, подписана от Найденов, с която той нарежда в понеделник, 3 август, в 14 ч да му бъде предоставен “подробен доклад, който да съдържа информация за проектите (по САПАРД - б.р.), които трябва да бъдат вписани в книгата на длъжниците”. Служителите от фонда не разбират защо, след като бившият зам.-шеф на ДФЗ Константин Паликарски и помощничката му Калина Илиева, посочена от Найденов като връзката на ГЕРБ с ОЛАФ, е трябвало да впишат проектите със съмнения за нарушения преди половин година, не са го направили. А сега това трябва да стане за 24 часа.

Стандарт

“Белене” изяде парите за панелки

Похарчените досега над 430 млн. евро по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" биха били достатъчни за повишаване на енергийната ефективност на жилищните сгради в София, заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков. И коментира, че ако това беше направено, може би щеше да отпадне необходимостта от изграждане на нова генерираща мощност у нас, каквато е Втора атомна. Неустойките, които трябва да плати България при евентуално прекратяване на договорите за АЕЦ "Белене", са много трудни за оразмеряване, подчерта министърът. В договорите са използвани фрази като "в размера на доказаните вреди" или "пропуснати ползи", даде пример министърът. Има дори неустойки, включени в договори с подизпълнители на контрактори на НЕК, коментира Трайков. "Въпреки че още в първия си работен ден изисках договорите за АЕЦ "Белене", досега е ясно само, че се е работило на парче, без ясна идея нито за постигане на икономическа рентабилност, нито за структурата на финансиране. Процесът е текъл изключително непрозрачно, без никакъв опит за диалог с данъкоплатеца, от когото се очаква да съподпише сметки за 10 млрд. евро", подчерта министърът. Ще се анализират няколко договора, сключени с контрактора за строителството, с партньора по проекта, с архитекта и инженера, с различните консултанти и др.

Дневник

"Райфайзен имоти": Сделките са намалели с 42%

С 42% средно са намалели сделките с недвижими имоти в страната за първата половина на годината, като само за София спадът е с 58 на сто. Това показва проучване на "Райфайзен имоти", направено след анализ на данни на Националния статистически институт и допитване сред компании за имоти и предприемачи. Досега статистиката е публикувала данни за издадените разрешителни за строеж и за новопостроените жилища през периода. Тенденциите, започнали през третото тримесечие на 2008 г., продължиха да се задълбочават и през първото полугодие на годината, коментира Ани Ангелова, управител на "Райфайзен имоти" и изпълнителен директор на Райфайзенбанк. Купувачите във всички сегменти са в изчаквателна позиция, активни на пазара останаха само инвеститори с по-рисков профил, които виждат дългосрочни възможности да увеличат или подобрят качеството на портфейла си с имоти на изгодни цени, посочват от "Райфайзен имоти". Известна активност, но много по-слаба от нивото преди година се наблюдава и сред купувачи със собствени средства, които са планирали имотна сделка.

Монитор

Хотелиери по морето крият нощувки

Близо три хиляди нощувки са укрити и не са регистрирани от малки хотели на територията на община Бургас, съобщиха от градската управа. Нарушенията са установени от служители на общинска дирекция „Икономика и стопански дейности" по време на целеви проверки. До момента са проверени над 130 категоризирани обекта от началото на май до края на юли. От тях са направени констатации в 80 места за настаняване и подслон и също в 50 заведения за хранене и развлечения. В резултат община Бургас принудително събира дължимата туристическа такса за укритите нощувки. Основна задача на проверката е била проследяване на регистрациите в хотелите, за които се полага туристическа такса, както и категоризацията на заведенията. Традиционно установено нарушение при отчитане на курортистите, за които се полага такса по нашето Черноморие, е промяна на възрастта на отседналите. Най-често хотелски комплекси, които се радват на висока заетост, отчитат между 70% и 90% гости, които са деца или пенсионери, тъй като за тях не се дължи курортна такса. Така според националната статистика в страната ни пристигат със самолети и в хотелите се настаняват туристи на една възраст, а според хотелиерите същите хора рязко се вдетиняват или също така рязко остаряват. Въпрос на общинска активност е засичането на тази нередност, твърдят от туристическия бранш за поредна година. Съгласно Закона за туризма категоризираните хотели и квартири следва да внасят ежемесечно начислената туристическа такса в общината. В момента хотелите, които включват туристическата такса в своите цени за нощувка, почивните станции, мотелите, вилите и туристическите селища следва да заплащат по 1 лв. такса на нощувка, а пансионите, самостоятелните стаи, хижите и къмпингите - по 0,80 лв.

24 часа

Парното в София и “Булгартабак” бързо за продан

Бърза приватизация на "Топлофикация София" и "Булгартабак" обяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Целта му е двете дружества да бъдат продадени на частни инвеститори до края на 2009 г., за да влязат приходите от сделките в бюджета и да покрият част от липсващите приходи. "За "Топлофикация" все още има сериозен интерес от стратегически инвеститори въпреки лошото състояние на фирмата и кризата", заяви вчера Трайков. При продажба на дружеството ще се инвестира и в нови технологии, обясни икономическият министър. В момента обаче "Топлофикация" не можела да си позволи да даде стотици милиони за когенерация, изтъкна Трайков. По думите му само от свалянето на цените на парното в София със заповед на предния министър Петър Димитров през януари дружеството е загубило 60 млн. лв. Междинни варианти за спасяването на фирмата било да се капитализират вземанията на енергийния холдинг или отоплението на столицата да бъде върнато на общината. При определяне на цените за идващата зима Трайков щял да подкрепи предложението на "Топлофикация София", ако е обосновано. Според експерти това означава, че може да се очаква скок на топлоенергията още от тази зима.

Новинар

Рекордна глоба от 900 000 лева отнесе "Узаки Зорбас"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи рекордна глоба на производителя на спиртни напитки "СИС Индустрийс" ООД заради това, че не е спрял заблуждаваща реклама на своя продукт "Узаки Зорбас". Това е най-високата глоба за едно нарушение, налагана от антимонополния орган. Още на 2 юли тази година КЗК наложи на компанията незабавно да спре рекламата на напитката "Узаки Зорбас". Причината е, че клипът и всички рекламни материали към него са изградени върху елементи от гръцката култура, език и самобитност, което според експертите на комисията създава впечатлението, че продуктът е гръцко узо, защитена търговска марка, а не български анасонов продукт. Жалбата в началото на юли срещу "СИС Индустрийс" беше подадена от гръцки производители на узо. Мотивите на Комисията за защита на конкуренцията да забрани излъчването на рекламата тогава бяха, че потребителите могат да купят напитката, подведени от посланието, което внушава, че е разновидност на гръцкото узо, а не българска мастика. Рекламата показва още как мъж и жена танцуват традиционния танц от южната ни съседка сиртаки. Месец след постановлението на антимонополната комисия от ведомството са установили, че рекламата продължава да се разпространява със същото съдържание. Като пример от КЗК посочват телевизиите, по които рекламните клипове продължават да се разпространяват. Освен това популяризирането на напитката се извършва не само от дружеството производител, а и от други компании, се казва в становище на комисията.

24 часа

Пробват метрото до университета

Подготовката за пускането на метростанцията до СУ "Климент Охридски" е във финалната си фаза, видя вчера "24 часа". В средата на август започва пробната експлоатация в участъка между пл. "Света Неделя" и ст. "Васил Левски", включително и пускането на влакчета. Братоев обясни за "24 часа", че това е т. нар. комплексна проба. Тя ще продължи до 23 август. И в момента тече пробна експлоатация, но на различните системи. Всяка се тествала и се правели корекции на грешките. Когато всички покажели, че функционират гладко, се пуска влак по отсечката. Това щяло да покаже как ще работи метрото в реална обстановка. Системата щяла да се тества и за скорост. Ако поради някаква причина възникнел инцидент, по електронен път се забавя и контролира движението под земята. По този начин възможността за злополуки се свеждала почти до нула.

Сега

Над 33 млн. души останали без работа за месец

Над 33 млн. души в Япония, САЩ и Европа са останали без работа през месец юни заради глобалната финансова и икономическа криза, писа японското икономическо издание "Никей", цитирано от световните медии. Най-тежко засегнати са хората, които работят в обработващата промишленост. Заради кризата има голям спад на производството и затова се очаква още по-голямо увеличаване на излишната работна сила, прогнозира изданието. Вече се наблюдавали признаци, че най-лошото е отминало за промишлените предприятия на Япония, САЩ и Европа.

Дневник

Икономисти: Дъното в Източна Европа може да е достигнато

Възможно е производството в някои от големите източноевропейски икономики да започне да се възстановява в следващите месеци, съобщи изследователската компания "Mаркит економикс". Тя се позовава на последните данни от т. нар. Purchasing Managers' Index (PMI). Той е обобщаваща величина за динамиката на снабдяването, поръчките, запасите, производствената активност и заетостта в една икономика и се изчислява след анкета сред 400 мениджъри от различни компании в дадена държава.
Според стойности на индекса за юли в Полша стойността му се покачва с 3.5 процентни пункта до 46.5%, а в Чехия повишението е с 1.6 процентни пункта до 43.5%. Унгария, в която показателят се изчислява по по-различна методология, също отчита ръст от 3.2 пункта до 49.2%. Ако тенденцията се потвърди и през следващите месеци, това ще е сред първите сигнали, че най-тежкото от рецесията наистина е минало и рязкото свиване в търсенето на потребителски стоки след развитието на финансовата криза приключва. Въпреки че проблеми като нарастващата безработица и свиването на правителствените разходи ще продължат да тежат върху икономиките, юлските данни наистина може да показват, че дъното е достигнато и по-нататъшно влошаване е малко вероятно, считат анализаторите.