Вестник Дневник

"Нови десет балона заплашват световната икономика"

Световните пазари стават свидетели на надуването на нови 10 балона, като всеки от тях може да представлява реална заплаха за глобалното икономическо възстановяване, смята анализаторът Лорънс Делевайн, пишещ за блога "Бизнес инсайдър". Само година след срива на финансовия сектор в САЩ очакванията на експерта се припокриват с изказване от изминалата седмица на Алън Грийнспан. Тогава бившият централен банкер на страната заяви, че кризата ще се повтори, а всички сривове са различни по своето развитие, но си приличат по първопричината за тяхното задействане.

Прекомерните програми за осигуряване на ликвидност може да доведат до инфлационни бумове в двете държави, а доверието на пазарите надува борсови растежи до нереални нива, смятат анализатори. Подобно напрежение се усеща и в развиващите се икономики, на чиито растеж почиват прекалено много инвеститори. Липсата на промяна в поведението на ипотечния пазар и на финансовия сектор може да доведе до повторение на кризата, в която се намираме сега. Търговските имоти в САЩ представляват непосредствена заплаха за вълна от неплатежоспособност поради тежкото състояние на пазара.

Под въпрос е балонът на търговията със злато. Ценният метал увеличава своята цена със стабилни нива през последните години, но заплаха може да дойде едва при рязък ръст на цената до 2 хил. долара за унция, предрича Делевайн.

Вестник Пари

"Здравните фондове да събират пари от борсата"

Здравните фондове и инфраструктурните проекти могат да бъдат финансирани през Българска фондова борса, предлага екипът, изготвил доклада Световната финансово-икономическа криза и България до президента Георги Първанов. Предложението е в частта от мерки, които трябва да се вземат за преодоляване ефекта от кризата върху капиталовия пазар в България. Това ще доведе до увеличаване капитала на дружествата, но няма да реформира здравната система, коментира доктор Илко Семерджиев, изп. директор на ДОМ Здраве. По думите му в условията на крида предложеният механизъм няма да бъде ефективен.

Вестник Сега

"Икономиката ни върви към годишна дефлация"

Прогнозата на БНБ, че България ще завърши годината с дефлация, започва да се сбъдва. За първи път вчера Националният статистически институт отчете дефлация от 0.1% на годишна база - от декември м.г. до края на август. За четвърти пореден път инфлацията е със знак минус и през август. Според НСИ поевтиняването на живота е от 0.2%, а през юли то бе минус 0.6%.

Най-чувствително през миналия месец са се свили цените на облеклото и обувките - с 1.5%, следвани плътно от храните, които са поевтинели с 1%. Сринали са се цените на зеленчуците, като най-чувствително това е при доматите, които са поевтинели с 24.8% и при дините и пъпешите - с 19.7%. Причината е изобилието им на пазара, защото наред с вносната стока на пазара има и българско производство. За сметка на това краставиците са поскъпнали с 6.5%. Падат цените на всички месни и млечни продукти, а хлябът през последния летен месец е поевтинял с над половин процент.

Вестник Труд

"Заводът за боклук готов до края на 2011 г."

До две седмици се очаква да стартира процедурата по избор на строител на завода за отпадъци в София. Това обяви по БНТ вчера министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

В момента вече се изграждала инфраструктурата, довеждащият път, ВиК системите и електроснабдяването. Предвиждало се в края на 2011 г. съоръжението да бъде пуснато в експлоатация.

Министър Караджова съобщи, че в петък МОСВ е подало документи към прокуратурата за разследване на 80 проекта на общини, финансирани с национални средства. За тях имало съмнения, че процедурите по Закона за обществените поръчки са проведени незаконосъобразно.