24 часа

Пътни фирми може да торпилират бюджета


Държавата ще дава гаранции на пътностроителните фирми за зимното поддържане. С тях те можели да кандидатстват за кредити от банки, ако усетят финансово затруднение. Това каза строителният министър Росен Плевнелиев. Според него сега повечето фирми не вярвали на държавата и не били сигурни, че ще си получат парите от нея. Това раждало и риск много от тях да не излязат да чистят въобще. Дефицитът на пътната агенция, който е 132,5 млн. лв., щял да бъде изчистен през следващата година. Досега били възлагани поръчки без финансово обезпечаване и на фирмите се плащало с огромни закъснения. Според министъра те можели да "торпилират" бюджета, защото щели да заложат цени, раздуващи се от прибавянето на огромни проценти за риск. Плевнелиев обясни, че се очаквало свиването на разходите в министерствата да се увеличи с нови 10%.

Монитор

Дупката във външната търговия се сви с 44%


Според предварителните оценки на Националния статистически институт (НСИ) външнотърговското салдо за периода януари - август 2009 г. е отрицателно. Сумата от 6,054 млрд. лв. е с 44% по-малко спрямо същия период за 2008 година. За януари - юли търговският дефицит беше 5,553 млрд. лева. През първите осем месеца са изнесени стоки за 14,517 млрд. лв. в сравнение с 20,711 млрд. лв. за съответния период на 2008 г. Внесени са стоки за 20,571 млрд. лв., или с около 35% по-малко от предходната година. Външнотърговското салдо на страната с ЕС е отрицателно, като вносът превишава износа с 2,969 млрд. лева. Стокообменът на страната ни с трети страни отчита отрицателно салдо от 3,085 млрд. лева.

Сега

Общините ще отказват услуги на хората с неплатени данъци


Правителството готви промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК), с които общините ще получат право да отказват административни услуги при неплатени данъци и такси. Това съобщи финансовият зам.-министър Владислав Горанов на среща с кметове в Сандански. В момента милиарди са натрупаните към общините дългове, а в същото време те губят съдебни дела, когато откажат услуги на неизрядни платци. Готвената поправка в АПК има за цел да помогне на общините в събираемостта на дълговете по време на криза. За да стане възможно това обаче, трябва да заработи информационната система, чрез която ще могат да се правят справки дали съответният гражданин се е издължил. В момента трябва да се проверят десетина масива в големите общини, за да се установи истинското състояние.

Стандарт

Всеки шести спира да си връща заема

Лошите кредити може да ударят 16,5% в края на годината. Това означава, че всеки шести ще спре да погасява вноските си. Прогнозата е на БНБ, която може да се сбъдне при най-лошия сценарий за икономиката ни. Тя е публикувана в бюлетина "Банките в България" за второто тримесечие на 2009 г. Черната прогноза ще се сбъдне, ако имаме спад от 7% на брутния вътрешен продукт тази година и още 2,5% спад догодина. В момента бюджетът за 2010 година се прави при очакван спад от 6,3% през тази и още 2% - догодина. Със 140% нарастват необслужваните заеми на годишна база през периода април-юни 2009 г., което е изостряне на започналото през третото тримесечие на м. г. влошаване на качеството на кредитите. Така към юни т. г. класифицираните заеми са 6,63% от брутните активи, спрямо 4,76% в края на март и 3,87% към края на декември 2008 г. В края на юни 2009 г. кредитите с просрочие над 90 дни са 4,27% спрямо края на годината.

Новинар

ЧЕЗ настояват тримесечното отчитане да остане


Клиентите на ЧЕЗ - дружеството, което снабдява с ток София, ще бъдат ощетени от връщането на едномесечното отчитане, тъй като компанията вместо да инвестира в оправянето на мрежата, ще трябва да даде парите за инкасатори и софтуер, ако ВАС се произнесе в полза на решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от октомври 2008 г. за премахване на тримесечното отчитане. Това заяви новият регионален мениджър на чешката компания у нас Блахослав Файмон. От 1 октомври той замени на поста Любош Павлос, чийто мандат изтече. Връщането на месечното отчитане на тока стана след решение на ДКЕВР заради многобройни оплаквания на клиенти от надписани сметки. От ЧЕЗ обаче обжалват в съда и настояват тримесечният метод да остане.

Труд

Дянков пощадил ракията заради обилната реколта


Повишение на акциза на алкохола ще удари земеделците, затова премиерът Бойко Борисов е решил налогът да не се пипа, обяви по Нова тв финансовият министър Симеон Дянков. Предложението за по-висока ставка било направено от финансовото министерство при предишното правителство. Сега има голямо производство на грозде, а в миналите години то се е изкупувало главно за вино, разясни Дянков. Тази година изкупуването вървяло много бавно и голяма част от гроздето трябвало да отиде за производството на ракия. Ако се увеличи, акцизът директно удрял производителите, защити тезата си Дянков. В същото време агенция Ройтерс коментира, че правителството се е огънало пред общественото недоволство и затова е замразило акцизите за алкохола.

Дневник

Устойчивостта на растежа на американските индекси е под въпрос


Американските публични компании отчитат най-силното борсово рали за последните 70 години, но анализатори коментират, че тези резултати не са отражение на данните от реалната икономика. Индексът Dow Jones Industrial Avarage повиши стойността си с 45% от дъното, регистрирано през март, но въпросът дали тази тенденция е устойчива притеснява специалисти. "Кризата все още не е приключила, а аз виждам разрастваща се дупка между цените на активите и реалната икономика." Това е заявил пред BBC News професорът по икономика Нуриел Рубини, добил известност с предсказването на настоящата рецесия. Преди седмица Рубини заяви, че пазарите са скочили прекалено много, прекалено бързо и прекалено скоро. Инвеститори предупреждават, че борсовият оптимизъм не е подплатен с реални резултати, на които растежът може да стъпи.