Дневник

„БЕХ ще е на борсата най-рано в края на 2010 г.”

Акции от Българския енергиен холдинг (БЕХ) или от дъщерните му дружества ще бъдат пуснати на борсата най-рано в края на 2010 г., след като холдингът се преструктурира. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова. Плановете на правителството да листне или БЕХ, или дружествата му са в публичното пространство вече няколко месеца, но все още няма яснота под каква форма ще стане това и при какви параметри. Няма и единна позицията какво ще цели това публично предлагане, макар и финансовият министър Симеон Дянков да поиска повече прозрачност от холдинга. "Преди да бъдат листвани акциите, трябва да бъдат оздравени мините и НЕК, които продължават да отчитат загуби", обясни Христова. Данните показват, че двете компании са на загуба в края на деветмесечието.

„На борсата излизат 20% от БГ Агро”

Мажоритарните акционери на варненския холдинг "БГ Агро" ще предложат на инвеститорите до 20% от акциите на компанията, като дела се оценява между 13 и 18 млн. лв. Това обявиха в понеделник от дружеството и мениджъра на проекта Уникредит Булбанк в един от първите опити за възстановяване на проектите по публично предлагане в България след година и половина криза и суша. Предлагането ще се реализира в края на месеца - 23-26 ноември. Преди броени дни Комисията за финансов надзор потвърди проспекта на дружеството за вторично публично предлагане на малко над 8 млн. от съществуващите му акции, представляващи 20% от капитала на дружеството. Първоначално на инвеститорите ще бъдат предложени 6 млн. акции (15% от капитала). При интерес ще бъдат предложени допълнително 2 млн. книжа (още 5% от капитала). Методът на предлагане ще е букбилдинг, а цената ще бъде определена на база подадените от инвеститорите поръчки.

„Дянков пак "затвори" идеята за активно управление на резерва”

За втори път в рамките на месец финансовият министър Симеон Дянков бе принуден да се обяснява, че идеята му за депозиране на част от фискалния резерв в търговски банки е "затворена". Поводът бе статия в сайта на "Файненшъл таймс" в неделя, където се цитира Дянков с думите, че около 1 млрд. лв. от резерва ще могат да се депозират краткосрочно в търговските банки, като парите ще се предоставят на аукционен принцип. Пред "Дневник" Дянков коментира, че цитираната от изданието теза е стара и вече е "затворена".

Стандарт

„Тръгна наново пазарлък за ефира”

Нов пазарлък за ефира тръгна вчера. Австрийската Oesterreichische Rundfunksender (ORS) е подновила офертата си за закупуване на Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС). То е част от БТК (сега "Виваком") и разпространява телевизионните и радиопрограми, както и секретни военни честоти. Новината идва броени дни, след като транспортният министър Александър Цветков обяви, че ще предложи отмяна на закона за радиоразпръскването, който не позволяваше НУРТС да кандидатства за цифровото разпространение на ефира. Така с придобиването на управлението новите собственици ще могат да участват в бъдещия конкурс за цифровизиране на националните телевизия и радио.

„Пускат по-изгодни заеми за жилища”

Заемите за покупка на нов дом стават все по-изгодни. Падането на лихвите продължава, след като от няколко седмици банките са под натиск да свалят цената на кредитите. Поредното намаление този път е промоционална оферта и става факт само дни след среща на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с Асоциацията на банките в България. Лихва от 6,58% предлага УниКредит Булбанк по новите си ипотечни кредити за първата година от срока. За заем от 40 хил. евро годишният процент на разходите възлиза на 10,17% при срок от 10 г. Лихвата за останалия период след първата година е 8,58 на сто с включени разходи за застраховка "Живот" и имуществена застраховка. На фона на вялата търговия с имоти от началото на годината все пак ипотечните кредити растат, което ни накара да заемем по-активна позиция, коментира Любомир Пунчев, директор "Банкиране на дребно" на УниКредит Булбанк.

Монитор

„Въвеждат максимална цена за отчуждени земи”

В няколко парламентарни комисии в момента се обсъждат промени в Закона за собствеността и има предложения да се определи долна и горна граница на за оценка на отчуждаваните имоти. Това съобщи Любен Татарски, председател на комисията по регионална политика и местно самоуправление в НС. Една от възможностите, които се обсъждат, е да се обезщетяват собствениците на такива земи с равностойни имоти в същото землище, за да не се заплаща земята под цялата - да кажем магистрала или газопровод, което оскъпява твърде много проектите, уточни депутатът. Въвеждането на лимити ще помогне да се избегнат злоупотребите при оценките на отчуждаваните терени, каза още Татарски. Те ще бъдат определени в тарифа, която ще е максимално обективна, за да не се получават нереални стойности на такава земя и да се избегнат дългите обжалвания в съда и блокиране на проектите. В този смисъл е обсъждането, което може би ще влезе като промяна в закона, добави той.

„Хотелиери: Зимният сезон пред провал”

Има опасност от провал на зимния туристически сезон у нас заради проблемите с издаването на българските визи за руските туристи, съобщи вчера Донка Соколова, председател на управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции. Според нея причина за негативната прогноза е фактът, че продължава драмата от миналата година с издаването на визи за руските туристи от изнесения визов център, откоето услугата се оскъпява с 12 евро. България може да загуби руския пазар при тази ситуация, смята Соколова. Въпреки че вече е проведена среща с представители на Министерството на външните работи (МВнР), вчера е станало ясно, че пет чартърни вериги от Русия са анулирали полетите си за България за Коледа и Нова година.

Труд

„Държавата щяла да чисти дълг, но само за налози”

Фирмите, които не са получили пари от държавата за работата си по обществени поръчки, да бъдат финансирани, колкото да изчистят задълженията си към бюджета. Такъв вариант обмисляло финансовото министерство, съобщи вчера новият шеф на Териториалната дирекция на НАП в Разград Цанка Тъмнишка. Около 450 млн. лв. са най-неотложните плащания, с които държавата виси на бизнеса, става ясно от стенограмата от заседанието на правителството миналата сряда.

„420 млн. по-малко за помощи, безработица и детски”

Хиляди българи, които разчитат на еднократни, месечни, енергийни и друг вид помощи, догодина може да останат без тях. Това ще се случи, ако парламентът приеме без промени проекта на финансовото министерство за социалната част на бюджета. Сметките на Министерството на труда показват, че са необходими 181,542 млн. лв. за изплащане на помощи през 2010 г., а получава с 55,625 млн. лв. по-малко. Това ще рече, че от месечни помощи трябва да бъдат лишени около 20 000 души, от целеви и еднократни - близо 64 000, а от енергийни - над 120 000, от 330 000 нуждаещи се. Социалното ведомство затяга контрола за отпускане на тези пари, но това едва ли ще спаси положението, ако не се намали прагът за достъп до тях и хората да отпаднат, защото доходите им ще се окажат по-високи от допустимите.

„Ще разсекретим газовите договори”

Това казва в интервю за изданието Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Разбира се, нещата са по-чувствителни, защото газът и газовите договори са брънка от най-различни конструкции и е много трудно да бъдат разглеждани сами по себе си и анализирани като самостоятелни единици. Така трябва да бъде. Трябва да има прозрачност. Дори не само в газовите договори, но и във всичко, свързано с тях по веригата. Не бих искал отсега да се ангажирам със срок, но ще предприемме стъпки в тази насока, когато преценим, че това е целесъобразно, допълва още Трайков. На въпрос как вижда съдбата на Кремиковци, министърът отговаря: Единственият начин, по който икономическото министерство теоретично би могло да участва, е "Булгаргаз" и НЕК да станат собственици на "Кремиковци". Да го оперират една година, без то да извършва някаква дейност, тъй като няма екологично разрешително и през това време да плащат задълженията към облигационерите и всички останали. Това ли се очаква от мене като принципал на НЕК и "Булгаргаз"? Това би било майсторски удар за съсипването им! Притесненията на хората са разбираеми и не ги пренебрегваме. Това, около което се обединихме с колегите от всички ангажирани министерства, е да се намери наистина ефективно решение за комбината, което да отчита всички интереси. Това също няма да бъде едно от лесните решения. Ако се стигне до ликвидация, което ще реши съда, държавата би се ангажирала със своите инструменти да не остави хората на улицата. Но нека протестите се адресират на правилното място и тези, които са виновни предприятието да стигне дотук, да си поемат отговорността.

24 часа

„Доходите ни скочили с 4.3%, харчим повече за алкохол”

Със средно 4,3% са скочили доходите ни през септември спрямо същия месец на миналата година. Те изпреварват ръста на разходите, който е 2,7 на сто, отчете вчера националната статистика. Според данните 315,54 лв. е средният доход на лице от домакинство, а разходът - 300,82 лв.

„Закъсваме с лизинга, 12 пъти ръст на лошия”

С малко повече от 12 пъти са се увеличили лошите вземания по лизингови договори за 1 година, сочи статистиката на БНБ на база отчетите на дружествата. През септември 2008 г. необслужваният лизинг е бил 50 млн. лв., а година по-късно е скочил до 688 млн. лв. Това прави 13,1% от всички отпуснати средства в края на третото тримесечие на 2009 г. 12 месеца по-рано са били едва 0,9 на сто от тях. Причина за ръста е кризата, която доведе до затруднения на много клиенти, купили автомобили, машини или други активи на изплащане.