Дневник

„БСК: Растежът на фирмената задлъжнялост застрашава икономиката”

В края на 2009 г. междуфирмената задлъжнялост ще се увеличи с 30% в сравнение с края на миналата година и ще продължи да нараства през следващите две. Причината е поскъпването на банковите кредити и липсата на поръчки, заради което фирмите няма да могат да покриват дълговете си. Това прогнозира председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев при представянето на традиционния анализ на организацията на задълженията на дружествата, базиран на данни към края на 2008 г. Той предупреди, че "ножицата между задлъжнялостта на бизнеса и БВП ще расте, а това крие опасност от срив на икономиката". През ноември компанията за управление на кредитния риск "Кофас България" също прогнозира, че през 2009 г. междуфирмената задлъжнялост ще се увеличи с над 50 на сто спрямо 2008 г., без обаче да дава точни данни.

„Трейс груп холд ще чисти снега срещу 15 млн. лв.”

"Трейс груп холд" ще изпълнява поръчки за зимно поддържане и текущ ремонт на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) на стойност 15.4 млн. лв., съобщиха от компанията. Миналата седмица дъщерни дружества на холдинга са подписали договорите за общо 888 км пътна мрежа в районите на Кърджали, Ямбол, Казанлък, Гурково и Ямбол. Сроковете на договорите са една година.

„Гръцкият бизнес в България не е притеснен от проблемите на Атина”

Ситуацията около държавните финанси на Гърция няма да се отрази на гръцките компании с бизнес в България. Това заявиха представители на гръцкия бизнес у нас на бизнес закуска, организирана от Гръцкия бизнес съвет в България (ГБСБ). През миналата седмица "Фич" намали рейтинга на страната и няколко банки заради високата задлъжнялост и дефицит. Това доведе до масови разпродажби на акции на държавни облигации на страната. "Това са проблеми на ниво държавни финанси, които не влияят на компаниите", заяви Йоанис Поликандриотис, изпълнителен директор на веригата бензиностанции "Еко България" и председател на ГБСБ.

„Опитите за овладяване на "Прайм пропърти БГ" пак удариха на камък”

Поредният опит на големите акционери за придобиване на контрола в един от големите фондове за имоти на българския пазар - "Прайм пропърти БГ" (с активи за 60 млн. лв.), очаквано не успя и борбата за надмощие в дружеството засега се очертава да продължи и през новата година. На вчерашното извънредно общо събрание (ОСА) групата акционери около бургаския бизнесмен Сава Чоролеев - "Победа", "Делта фуд" и "Глобал турс", успяха да прокарат само част от предложенията си, но опитът им да променят устава и да отстранят оперативното ръководство и консултантите удари на камък заради блокиращата квота (25% от гласовете в общото събрание) на малките инвеститори, групирани около пенсионноосигурителната компания "Доверие".

Стандарт

„БТК става офшорка”

БТК (вече "Виваком") става офшорка. Контролът върху родния телеком се поема от компания от Каймановите острови. Вчера Комисията за защита на конкуренцията разреши "Бридж Партнърс Л. П." да поеме едноличен контрол върху част от бизнеса на Американ Интернешънъл Груп Инк. (AIG Inc), САЩ, които сега са собственици на БТК чрез AIG Capital Partners (понастоящем PineBridge Capital Partners LLC). "Бридж Партнърс Л. П." поема бизнеса на AIG, свързан с консултантска дейност и управление на активи. КЗК постанови незабавно изпълнение на концентрацията, което означава, че фирмата от Кайманите ще поеме контрола, дори да има обжалване на решението.

„Гарантирани влогове само с лихва до 5%”

Депозитите до 100 хил. лв. да се гарантират от държавата само ако лихвата по тях е под 5%, поискаха от Българската стопанска камара. Така ще поевтинее кредитният ресурс за бизнеса, обясни председателят на БСК Божидар Данев. Според него в момента има скрито изчакване между банките за сваляне на лихвите по депозитите. Никой не смее да направи това първи, за да не отидат вложителите с парите си в друга банка, поясни Данев. Банкери обаче коментираха, че подобни административни мерки не са за свободния пазар и ползите от такива идеи може да се обсъждат в академичните среди, но едва ли биха срещнали реална подкрепа.

Монитор

„Бум на бартерите заради кризата„

В българската икономика започват бартери заради липса на пари. Завръща се позабравената практика от началото на прехода, фирмите да се разплащат помежду си, като си правят услуги и прихващат стоки. Това каза вчера председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев при представянето на изследване за междуфирмената задлъжнялост на компаниите от нефинансовия сектор през миналата година. Има дори варианти, при които фирмите се разплащат помежду си с имоти, за да си оправят сметките. Анализът сочи, че се запазва тенденцията за увеличаване на междуфирмената задлъжнялост и през 2008 година, която беше една от най-добрите за родната икономика.

Труд

„Румъния можела да ни измести в Южен поток”

Ако не се получи с България, имаме други варианти. Румъния е заинтересована страна”, заяви зам.-шефът на управителния съвет на “Газпром” Александър Медведев вчера в Италия на среща за газопровода “Южен поток”. Медведев разговаря във Венеция с Паоло Скарони, генерален директор на компанията “Ени”, която е съдружник на “Газпром” по проекта “Южен поток”.

„Чупим рекорд за ниска инфлация”

Едва 0.1 на сто е натрупаната инфлация от началото на годината, обяви Националният статистически институт вчера. За последните 12 месеца животът в България дори е поевтинял. Отчетена е дефлация от 0,1 процента. Със сигурност след месец у нас ще бъде отчетена най-ниската годишна инфлация, откакто се мери този показател (1991 г.) Възможно е дори страната ни за пръв път да приключи годината на нула или дори с понижение на потребителските цени.

„Жените харчат за почивка, мъжете за ремонт и кола”

Ако имат допълнителни 20 000 евро, най-голям процент от българските жени (27%) ще отидат на ваканция-мечта, избирайки някоя екзотична дестинация. В същото време при мъжете най-голям е процентът на рационално мислещите, които ще дадат допълнителните средства за ремонт на дома (14%) или за стартиране на бизнес (13%). Това показва изследването “Мастъриндекс България”, поръчано от “Мастъркард Юръп”. Ремонтът и покупката на жилище е приоритет и на голяма част от жените. За тези пера биха се охарчили 18% и 15% от дамите. Оказва се обаче, че почти двойно повече господа (8%), отколкото жени (4%) са склонни да дадат допълнителните пари за нова кола.