Сега

Шефът на комисията по хазарта подаде оставка

Председателят на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Димитър Терзиев подаде оставка пред финансовия министър, съобщиха вчера от пресцентъра на финансовото ведомство. Симеон Дянков я е приел. В мотивите си за напускането Терзиев, който застана начело на комисията през май 2006 г., посочва "появилите се в публичното пространство спекулации, свързани с промените в закона за хазарта и невъзможността да ги защити по адекватен начин", съобщиха от МФ. "Не желая да създавам негативи и да предизвиквам атаки към комисията и министерството", пише в заявлението си до министъра Терзиев. Поредният скандал около "игрите на щастието" тръгна преди около 3 седмици, когато на сайта на МФ се появи законопроект за хазарта, в който се предлага намаляване на данъка за тази дейност. Преди дни Симеон Дянков се обяви против промените, които са в интерес на хазартните босове, и заяви, че зад тях стои комисията.

Дневник

Нови 350 000 кредита са влезли в регистъра на БНБ

Нови 350 000 кредита са влезли в Централния кредитен регистър (ЦКР) на БНБ, след като и небанковите финансови институции - лизингови дружества, компании за бързи кредити и други, започнаха да подават информация към регистъра, казаха от централната банка за "Дневник". Към момента в ЦКР са регистрирани над 3.2 млн. кредита, в това число и около 350 хил., които са подадени от небанкови финансови институции. Общият брой на кредитополучателите е около 1.8 млн. Около 40 дружества от небанковите са подали заявление за включване в кредитния регистър, някои от които са в процес на проучване за техническата и софтуерната им готовност. Целта е качествен и сигурен обмен на данни, посочват от БНБ. Според наблюденията на БНБ с включването на финансовите институции в регистъра е нараснал и броят на проверките на участниците в него, както и на лицата, които искат да получат информация от централната банка за кредитната си задлъжнялост.

24 часа

БНБ ще дава лихва за резерва

8-10 млн. лв. годишно допълнителни приходи за бюджета ще носи от лихви фискалният резерв. Той се преструктурира в депозити с различен срок, съобщиха от финансовото министерство вчера. Оттам са договорили с БНБ подобряване на условията за управление на временно свободния ресурс на правителството. "За разлика от ситуацията преди, когато лихвените нива по депозита на правителството бяха нулеви, от началото на 2010 г. по-активното управление в БНБ вече носи доходност", обясниха оттам. Към края на януари резервът е за около 7 млрд. лв. 80% от тях са на седмични и дневни депозити.

Стандарт

530 млн. лева e дупката в хазната

529,5 млн. лв. е дефицитът в бюджета в края на 2009 г., което са 0,8% от БВП на страната, обявиха от Министерството на финансите. България е сред страните от ЕС с най-нисък бюджетен дефицит, което е ясен сигнал, че правителството следва дисциплинирана фискална политика. В резултат на предприетите от новото правителство мерки ръстът на държавните разходи спрямо миналата година беше свит от 23,8% към юли на 0,9% за годината. Разходите за годината са 25,55 млрд. лв., или 84,2% от предвиденото. Мерките за повишаване на приходите доведоха до намаляване на изоставането при пълненето на хазната. Към юли приходите в бюджета бяха свити с 10,3% спрямо миналата година, а в края на декември изоставането е само 8,4%. През 2009 г. в хазната са влезли 25 млрд. лв., или 76,9% от планираното. Приходите от ДДС са 6,43 млрд. лв. Това са 85,9% от постъпленията за 2008 г. и 69% от планираното в бюджета. От акцизи са събрани 3,84 млрд. лв., което е с 207,2 млн. лв., или 5,1%, по-малко от предходната година. Само за декември дупката в хазната е 31,3 млн. лв. До голяма степен това се дължи на общините, които не свиха разходите си. През декември разходите им са скочили с около 200 млн. лв. до 580 млн. лв. Само парите за заплати са скочили с 50%.

Труд

Дължиш на държавата - честитки от данъчните

От 1 март данъчните ще изпращат есемеси, ще звънят по телефона или ще пускат съобщения на електронната поща на хора, които са натрупали неплатени глоби към държавни ведомства. Чак след като стане ясно, че подканите не дават резултат, данъчните ще завеждат дела. От началото на януари НАП се занимава със събирането на натрупани задължения от глоби, тъй като Агенцията за държавни вземания, която вършеше тази работа, се вля в структурите на мегаприходното ведомство. Затова, ако ни трябва удостоверение за неплатени данъци, НАП ще вписва вътре и неплатените глоби. Такъв вид документи са нужни за над 50 вида услуги у нас. Причината е, че от началото на годината Агенцията за държавни вземания (АДВ), която осребряваше имущество на длъжници на бюджета, стана част от Националната агенция по приходите (НАП).

Монитор

КФН ще глобява за стари данни за контакт

Комисията за финансов надзор дава двуседмичен срок за актуализиране на данните за контакт с публичните дружества в регистъра на комисията. От 15 февруари КФН ще започне проверки относно актуалността на данните за контакт. Информацията, която публичните дружества са задължени да представят в регистъра, включва данни за адреса на управление на дружеството, адреса за кореспонденция, телефон (телефакс), електронен адрес (e-mail), електронна страница в Интернет (website) и лицето за контакт на съответното дружество. При констатиране на липса на данни или неактуални данни ще бъдат налагани глоби.