24 часа

Кръчми сами да избират за цигари

Ще предложа парламентът да приеме испанския модел в забраната на тютюнопушенето, съобщи вчера депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. При него заведенията до 100 кв. метра сами избират дали да бъдат изцяло за пушачи или за непушачи. Това се отбелязва със специален знак още на входа.

Дали площта да е 100 кв. м или по-малко, може да се дискутира, уточни Димитров. При ресторантите от по-висока категория щяло да се предвиди възможност за отделни помещения за пушачи и непушачи.

Класа

Регионалното ведомство прави програма за строителство през 2010 г.

До края на февруари Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да изготви програмата за строителство, която да реализира през тази година. Става въпрос за инфраструктурни и водни проекти, свлачища, благоустройство. В момента експертите от ведомството изготвяли списъка с проектите, по които ще бъдат възложени обществени поръчки през тази година. За това са се договорили регионалният министър Росен Плевнелиев и Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, при срещата им. Засега обаче между двамата не са обсъждани конкретни проекти или стойност.Близо 115 млн. лв. са заложените за 2010 г. пари в бюджета за капиталови разходи на регионалното министерство и на Агенция “Пътна инфраструктура”.АПИ обаче е бенефициент по оперативна програма „Транспорт“, където за строителството на магистрали и пътища са заложени около 990 млн. евро. По линия на програмата за регионално развитие пък трябва да се усвоят над 500 млн. лв. за ремонт и рехабилитация на пътища II и III клас.

Монитор

Вносът намаля с 35 на сто за година

Вносът на стоки и услуги в България е намалял с почти 35 на сто. Това показват предварителните данни на националната статистика за периода януари-ноември 2009 г. в сравнение със същия период на предходната година. В същото време износът е отбелязал спад от 24,3 на сто.

За същите единайсет месеца на миналата година стоките, произведени в страни от Европейския съюз и реализирани у нас, са намалели с малко над 30 на сто. Българските стоки, продадени в страни членки, пък са спаднали с 18,3 на сто в сравнение с януари-ноември на 2008 г.

В абсолютни цифри вносът у нас до ноември 2009 г. е възлизал на близо 30 млрд. лева при 45,8 млрд. лв. година по-рано. Експортът пък е спаднал до 21,1 млрд. лв. при близо 28 млрд. лв., отчетени за януари-ноември на 2008 г.

В резултат на това отрицателното външнотърговско салдо за периода е достигнало 7,2 млрд. лв., като само от октомври до ноември 2009 г. се е увеличило с близо 1 млрд. лв. 47,8 на сто от него се дължи на търговията ни с ЕС.

Сега

ЕЦБ може да затегне правилата за влизане в еврозоната

Европейската централна банка ще проверява по-строго кандидатите за еврозоната, съобщи във вчерашния си брой германският в. "Ханделсблат", предаде "Дойче веле". Причината са проблемите в Гърция, Португалия, Испания, които поставят пред изпитание самия паричен съюз.

Според "Ханделсблат" на европейските финансови пазари вече расте убедеността, че покрай икономическите проблеми в Гърция ЕЦБ ще въведе в бъдеще по-сурови критерии за присъединяването към еврозоната. Експерти обаче припомнят, че критериите за влизане в паричния съюз са записани в международен договор и ЕЦБ сама по себе си не може да ги изменя. Затова тя вероятно ще ползва други механизми за въздействие.

Стандарт

Банки ухажват строители за кредити

Банките развързват кесиите си. През последния месец трезорите търсят строителни фирми, за да им предложат кредити. Това заяви за "Стандарт" членът на УС на Камарата на строителите в България Калин Балкански. До края на 2009 г. банките масово отказваха всякакви заеми на строители. Докато сега финансовите институции са по-отзивчиви и склонни да подпомогнат бизнеса ни, обясни Балкански.Раздвижването на пазара е факт от близо месец. Лихвите не се намаляват, но вече се водят разговори и се коментират гратисни периоди за борчовете на компаниите, каза предприемачът. Не знам дали новата политика на банките е породена от идеята на строителния бранш да си направи собствен трезор, каза Калин Балкански. Идеята беше лансирана в края на ноември като мярка на компаниите от сектора да преодолеят кризата.

Труд

200 млн. за пенсии на изселниците в Турция

Страната ни е платила около 200 млн. евро за пенсии на изселниците ни в Турция, независимо какво е гражданството им, съобщиха от социалното министерство.

Сумата е похарчена от март 1999 г., когато започна да действа споразумение между България и Турция за изплащане на български пенсии там. Само през м.г. 21 257 изселници са получили пари за старост на стойност над 42,948 млн. лв., като придобилите право на пенсия се увеличават всяка година. Това са обикновено хора, на които трудовият стаж у нас не е бил достатъчен, за да се пенсионират на 63 г. или на 60 г., колкото е изискваната възраст за мъжете и жените. И това става, щом навършват пределната възраст за пенсиониране по нашите закони - 65 г.

Парите, които изпращаме на изселниците ни, се повишават и индексират, така както на възрастните у нас, обясниха от НОИ.