Вестник Дневник

"Тръжната комисия е избрала "Магистрали Трейс" за строител на "Тракия"

Обединение "Магистрали Трейс" е избрано за победител в търга за магистрала "Тракия" за изграждане на участъка от Стара Загора до Нова Загора от тръжната комисия. В момента процедурата е на предварителен контрол в управляващия орган на оперативна програма "Транспорт". Ако тя потвърди решението на комисията, което е малко вероятно да не се случи, се очаква до края на седмицата възложителят - агенция "Пътна инфраструктура", да обяви окончателните резултати.

Това съобщават източници, запознати с хода на процедурата. Допитване на "Дневник" до участниците в търга показа, че те все още не са уведомени официално за решението на тръжната комисия.

Българското обединение печели с най-ниската оферта - 137.86 млн. лв. След тях се нареждат гръцките "Терна"  с 247.6 млн. лв. и "Актор" - 292.17 млн. лв. Последни са обединението между "Холдинг Пътища" и австрийската "Алпине" - 373.6 млн. лв. Цената е водещ критерий за определянето на победител.

"Лошите вземания в лизинга надхвърлиха 15%"

С близо 100 млн. лв. са се увеличили необслужваните задължения по договори за финансов лизинг през последното тримесечие на 2009 г., показват данните на БНБ за сектора. Към края на годината обемът им вече възлиза на 786.5 млн. лв. и нараства с 14.3% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база ръстът на проблемните вземания е с 314.5%.

Отчетеното от статистиката увеличаване на необслужваните вземания по лизингови договори следва прогнозите на представителите на сектора, които очакваха пикът на просрочията да бъде през последното тримесечие на 2009 г. и първото на 2010 г. В края на изминалата година делът им спрямо общия обем на предоставените под формата на финансов лизинг средства достига 16.1%. За сравнение - година по-рано необслужвани бяха само 1.7% от вземанията в сектора. Спрямо общия обем на лизинговото финансиране пък просрочени са 15.8% от вземанията при 1.6% към края на 2008 г.

Вестник Пари

"Свалянето на осигуровките отива във фризера"

Промя на пенсионния модел излиза на дневен ред. След като правителството отказа да вдига възрастта за пенсиониране, дойдоха и първите сигнали, че едва л ище се стигне до сваляне на осигурителните вноски с още по 1 процентен пункт през следващите три години. Против падането на осигуровките в условията на криза са и почти всички експерти, поканени в консултативния съвет за реформа на пенсионната система. Реформата се раздели на два етапа - преди и след кризата. Спешно да се ограничи ранното пенсиониране, предлагат от Българската стопанска камара. Отлагането на мерките е опасно, смята Божидар Данев, според когото кризата атакува трите стълба на пенсионната ни система, като най-опасна е атаката върху първия стълб, защото плащанията по втория и третия са отложени във времето, но в бъдеще и за тях има опасност. Падане на вноските с 2% не може да се усети, коментира Марияна Печеян, собственик на ВСК Кентавър. Държавният фонд Пенсии трябва да има постоянен капитал пък е мнението на Иво Прокопиев, председател на КРИБ.

Вестник Сега

"Летище "София" е 10-о по грозотия в света"

Софийското летище е на 10-о място в класацията на най-грозните летища в света на специализираното американско списание Travel+Leisure.

Изданието оценява летище "София" като комбинация от нов и построен още през 1937 г. пътнически терминал. "Старият терминал е амалгама от различни стилове, а новият, макар и да е оборудван с всичко необходимо за най-модерните летища, изглежда като грамада от стъкло, представляваща неправилно посткомунистическо съоръжение. А странните конусовидни колони напомнят космическите капсули "Аполо", коментира списанието. Централният вход и самият терминал напомнят повече офис сграда, отколкото аеропорт, завършва краткото описание на софийското летище

Вестник Класа

"Тръгва вълна от принудително изземане и на бизнес имоти"

В следващите 12-18 месеца може да се очаква ръст на принудителните изземания на бизнес имоти (търговски сгради, офис и индустриални площи), съобщи investor.bg, позовавайки се на доклад на консултантската компания MBL. Експертите коментират, че банките все още не са изградили ясна стратегия как да се справят с този проблем и действат индивидуално според всеки отделен случай, като засега задържат имотите в своите баланси, за да избегнат отчитането на слаби финансови резултати.

Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев коментира пред „Класа“, че отнемането от страна на банката на бизнес имот става по-лесно, отколкото, когато става въпрос за жилище. Той обясни, че нараства броят на заведените дела, свързани с ипотеки, но ръстът според него няма да доведе до лавинообразно принудително изземане на имоти. В управляваната от него камара за 2009 г. са заведени общо около 110 000 дела, от които едва 2% представляват свързаните с ипотеки, които не могат да обърнат цялостната картина на пазара. Две от най-големите компании у нас - Colliers International и Forton, се въздържаха от коментар.

Вестник 24 часа

"Повреден датчик свали мощността на 5-и блок в АЕЦ"

Намалиха мощността на V блок на АЕЦ "Козлодуй" в 4 ч вчера с 10%. Това се направи заради неизправен датчик, който не показвал какво е положението на един от общо 61 пръта за регулиране на мощността.

Вестник Труд

"Нов шеф на пазара на ток"

Иван Йотов е новият шеф на държавната фирма “Електроенергиен системен оператор” (ЕСО), която организира свободния пазар на тока у нас. Тя стопанисва националната електропреносна мрежа.

Бордът на НЕК е освободил вчера двама от членовете на ръководството на дъщерната компания ЕСО с мотив “изтичане на мандата”.