Труд

Тристранката подхваща минималната заплата

Повишението на минималната заплата ще е един от проблемите, по които националният тристранен съвет започва работа след празниците.

В антикризисните мерки, приети от кабинета миналата сряда, за тази цел са заделени като разход на бюджета 10 млн. лв. до края на годината. Записано е още, че ще бъде създаден “механизъм за увеличение на минималната заплата от 1 юли 2010 г., който да включва както икономическите, така и социалните параметри”. Ще рече, най-ниското плащане да “отчита” и границата на бедност, която сега е 211 лв. В момента минималното възнаграждение е 240 лв., когато от него се приспаднат осигуровки и данъци, то пада около 190 лв., т. е. под прага на бедност. Според синдикатите това е недопустимо, защото увеличава категорията на т. нар. работещи бедни. Сметките показвали, че най-ниската заплата трябва да е от порядъка на 260 - 270 лв. от юли.

Стандарт

Тормоз и за 5 лева забавена вноска

Дори за 5 лв. забавена вноска по кредит за телевизор трябва да очаквате да ви позвънят по телефона. Компаниите за потребителски кредити не забравят да напомнят на клиентите си дори за дребни суми. Така например ако сте си превели по банков път последната вноска за телевизор или хладилник, но сте забравили да платите някоя малка такса или пък внесените пари не са с точност до стотинка, служителите на компанията ще ви се обадят да ви напомнят да се издължите до край. Освен че е досадно, това обаче е и полезно за клиентите, заявяват от кредитните институции. Така ние ги спасяваме от наказателни лихви за просрочие, заради които след време те ще трябва да се разделят с по-сериозна сума, казват служителите.
Телефонно обаждане трябва да очаквате дори и един ден след датата, до която е трябвало да вкарате поредната вноска за закупената стока. Това важи за клиенти, които имат навика да забавят или забравят, че трябва да се издължат в срок. При повече от 2-3 просрочени вноски може да очаквате и посещение у дома от служител на компанията, който на място да изиска да си платите дължимото. Ако не бъдете намерени няколко пъти, някои от компаниите залепват на вратата ви стикер, че сте нередовен платец, който се отлепя и доста трудно.

Сега

Пенсионните фондове носят едва между 1% и 4% лихва годишно

Пенсионните фондове не могат да запазят стойността на спестяванията на българите за старини. Това става ясно от обявените от Комисията за финансов надзор (КФН) доходност и риск на фондовете за последните 5 години - от 2005 до 2009 г.

Средната лихва от универсалните фондове, които ще плащат втората пенсия на родените след 31 декември 1959 г., се е движила средно към 7 - 8% годишно през по-голямата част от периода. Това щеше да е добър резултат, ако не бе избухнала световната криза. Изкривяване на резултатите се получи през 2007 и 2008 г. В първия случай заради бума на фондовите борси печалбата се вдигна до рекордните 15%. След това обаче кризата попари доходността и през 2008 г. всички натрупани дотогава спестявания на хората за пенсия се стопиха средно с 20%. Така се получава средно между 1 и 4% номинална доходност годишно за периода 2005 - 2009 г., което е слаб резултат.

Монитор

Анализатори: Износът нараства с 1,5 % през 2010 г.

Очаква се вносът и износът на България да нараснат през 2010 г. съответно с 3 и 1,5 на сто спрямо 2009 година. Това се посочва в доклад на Business Monitor International, посветен на сектора на товарни превози по вода у нас. Покачването ще даде положителен ефект върху дейността на пристанищата, смятат анализаторите. За порт Варна например се прогнозира растеж от 2,4% в тонажа на общия товарооборот през годината, отбелязва Investor.bg. Това би представлявало значително подобрение в сравнение с 2009 г., когато заради икономическата криза тонажът на транспортираните през пристанището товари падна с 25,9% до 5,72 милиона тона, се посочва още в доклада.

Класа

Банки искат по-строги санкции за измами по несъстоятелност

Преди 3 месеца Асоциацията на българските банки /АББ/ е представила на финансовия министър Симеон Дянков повече от 10 страници с предложения за стимулиране на кредитирането, уточниха банкери. Едно от основните им искания е именно ограничаването на възможностите за произволно избиране на дата за несъстоятелност и съответно по-строги санкции за мениджърите, които я заявяват със задна дата. Много са и бариерите пред свободното реализиране на обезщетенията, като заради тромавата процедура дългът на длъжника набъбва, а банката не може да си прибере залога, разказаха за „Класа“ експерти в бранша. Сред основните мотиви на банкерите да поискат по-тежките санкции, свързани с несъстоятелността, са зачестилите опити на компании за обявяване на умишлен фалит. Експертите настояват и за промени в Гражданско-процесуалния кодекс и Търговския закон. Най-голямата им надежда в последно време е свързана с приемането на антикризисните мерки на правителството през миналата седмица.

24 часа

Описват мръсния въздух за евротърговия

Доклади от малките заводи и авиооператорите за историческите замърсявания на въздуха е започнало да приема екоминистерството от края на март. Те са нужни за включване на предприятията в Европейската схема за търговия с емисии, която ще започне да работи от началото на 2013 г., обясниха от ведомството на Нона Караджова. Инсталациите, които не дадат докладите си до 30 април в Изпълнителната агенция по околна среда, няма да получат квоти от Европейската комисия. Указания за попълване на докладите са публикувани на интернет страницата на министерството. Отчетите трябва да се подадат на хартиен носител в Изпълнителната агенция по околна среда на столичния бул. „Цар Борис ІІІ”.