Вестник Дневник

"Емигрантите изпращат все по-малко пари"

Парите, които българите зад граница изпращат на близките си тук, са намалели значително през първото тримесечие на годината. Това показват данните на БНБ. Според анализ на "Ройтерс" подобна е тенденцията и в страните от региона. От януари до март емигрантите са изпратили в България 230.9 млн. евро, което е свиване с 10.6% спрямо същия период на 2009 г. Спадът обаче е основно заради временно заетите българи зад граница - парите, които те са превели, са намалели с 36% до 56.2 млн. евро. При постоянно заетите има, макар и малко, увеличение - с над 4 млн. до 174.7 млн. евро.

"Производители на екоенергия: Държавата ще плати до 1 млрд. евро за неизпълнение на ВЕИ целта"

1 млрд. евро може да достигне сумата, с която ще олекне държавният бюджет, ако България не постигне целта за дял на енергията от възобновяеми източници в крайното енергийно потребление през следващата година. Това съобщи Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия. По думите на Киряков методиката, по която в момента държавата изчислява дела на "зелената" енергияq се различава от тази, използвана в ЕС. През март министерството на икономиката изнесе информация, според която 9.9% от потребената електроенергия в България през 2009 г. е от ВЕИ.

Вестник Пари

"Цветелина Бориславова излиза от СИБАНК"

Банката ще увеличава капитала си с близо 10 млн. лв. Според Бориславова причина основният собственик да пристъпи към това, е желанието му да подсили СИБАНК заради увеличението на лошите кредити. Капиталът ще бъде увеличен от мажоритарния собственик. При сегашото записване делът на Бориславова ще намалее около 2%. Имам кол опция и ще изляза от банката. Аз не искам да участвам в банката, останах през периода на адаптацията, категорична е Бориславова пред Пари.

Вестник Сега

"Дянков закрива агенцията за икономически анализи"

Вицепремиерът Симеон Дянков предлага на Министерски съвет да се закрие държавната Агенция за икономически анализи и прогнози (АИАП). В агенцията работят 43 души, но само 29 от тях са анализатори, другите са обикновени чиновници.

АИПР е създадена да произвежда макроикономически анализи, да разработва различни икономически политики, т. е. да бъде инкубатор на мерки и идеи за българската икономика и финанси. Реално обаче тя е незабележима бюрократична структура.

Вестник 24 часа

"Караме по-малко, бензинът ще скача"

Бензинът ще скочи това лято, въпреки че с 15% по-малко караме автомобили. Националната статистика вече отчете спада преди няколко дни в данните си за потреблението. В същото време цените на горивата отбелязаха силен ръст, като по-скъпи бяха те само при рекордните цени на петрола от 147 долара преди дви години.

Но се оказва, че през лятото ни чака нов ценови скок заради традиционно по-голямото потребление. Практиката досега показва, че горивата са по-скъпи през летния сезон в цяла Европа заради по-високото търсене. В същото време производството не се увеличава, твърдят големите в бранша у нас като "Лукойл", "Петрол", OMV и "Шел".

Към това трябвало да се добави и поскъпването на нефта, чийто котировки не слизат под 70 долара за барел, а доскоро бяха и с 10 долара отгоре. Което пък докара 18-месечния връх в цените на горивата.

В момента по големите вериги бензиностанции масовият бензин А-95 се продава за 2,14 лв. за литър, а дизелът е 2,20 лева. Очакванията са, че повишеното търсене в следващите месеци ще може да вдигне цените с 10-15 ст.

Вестник Труд

"Умуват за “частна” пенсия на родените преди 1959 г."

Работодатели, които осигуряват хората си, родени преди 31 декември 1959 г. допълнително за пенсия, ще получават данъчни облекчения. Това съобщи вчера социалният министър Тотю Младенов на конференция за здравословните и безопасни условия на труд, организирана от КТ “Подкрепа”.

Става дума бизнесът да внася в частни пенсионни фондове пари за трета, доброволна пенсия на по-възрастните служители. А сумите за това да се приспадат от данък печалба. Размерът на бъдещата вноска ще се уточнява. Задължението на работодателя да я прави може да се запише в колективните трудови договори по фирми и браншове, обясни Младенов.

Вестник Класа

"81 млрд. евро ще струва на ЕС намалението на вредните газове"

81 млрд. евро ще струва на ЕС да намали вредните емисии с 30% до 2020 г., каза вчера бившият еврокомисар Меглена Кунева. ЕС е на трето място по инвестиции в развитието на нисковъглеродната икономика след Китай и САЩ.  Българският парламент ще се ангажира пряко с работата по изграждането на нисковъглеродната икономика и опазването на околната среда, каза вчера председателят на НС Цецка Цачева на конференция на тема „Енергийната революция - коя страна на барикадата ще изберем“. Страната ни трудно ще постигне поставените й цели за 16% производство на ток от възобновяеми енергийни източници до 2020 г., каза вчера Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда и водите. Този вид източници на енергия не трябва да се поставят в защитени зони, а в същото време 34% от територията на България попадат в мрежата „Натура 2000“, каза тя.