Монитор

„Износът с 36,7% нагоре”

През май 2010 г. износът ни е нараснал с 36,7% на годишна база, като това е седми пореден месец в увеличението му, съобщи вчера Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той се отчете за работата на ведомството му през изтеклата година. По думите му промишлеността и високите  технологии генерират около 90% от износа. Затова 247 млн. евро са предвидени за иновации в българските предприятия по ОП „Конкурентоспособност”. Сумата представлява 20 на сто от целия ресурс на оперативната програма. На този етап са контрактувани около 740 млн. лв., а изплатените средства възлизат на 427 млн. лв. Това е безпрецедентен ръст от 280 пъти спрямо заварените като усвоени 0,5% от предишните управляващи. На светло излязоха и възнагражденията на консултантите, тъй като тяхното заплащане вече се признава за разход, поясни министърът.

„Излизаме от кризата в края на годината”

България ще излезе от кризата в края на годината или в началото на следващата, прогнозираха вчера от Центъра за икономическо развитие. Според експертите спадът на икономиката ни през второто тримесечие на 2010 г. ще бъде един процент, съобщи председателят на ЦИР Георги Прохаски. Спадът се забавя от 5,9 на сто през четвъртото тримесечие на 2009 г. и 3,6 на сто за първото тримесечие на 2010 г. В предишната си прогноза експертите заявиха, че очакват  нулев растеж за второто тримесечие. През този период на годината се наблюдава ръст в преработващата промишленост, забавя се и спадът в сферите на услугите търговията и строителството.

„Преговаряме със Сърбия и Гърция за участие в АЕЦ Белене”

Водят се разговори със Сърбия и Гърция за евентуалното им участие в проекта АЕЦ „Белене”, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Като се вземе под внимание общата цена на проекта, то засега със Сърбия се говори за дял само от 1% в ядрената централа. С Гърция също се обсъжда нейното акционерно участие в проекта, съобщи Трайков, без да посочва колко би могъл да бъде нейният дял.  По думите на Трайков към средата на следващата година вече ще е ясно какъв е реалният инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”, включително подкрепен финансово, и реализирането на технологичната част ще тръгне по-бързо.

Стандарт

„800 000 000 дължи бизнесът за вноски”

800 милиона лева са дълговете на работодателите за осигуровки и лихвите върху тях. Това съобщи управителят на НОИ Христина Митрева. Колосалната сума представлява борчовете на некоректните шефове върху декларираните заплати на подчинените им за последните пет години. Толкова е давността на плащанията, след това те стават несъбираеми. Реалните задължения на бизнеса са много повече, защото масово се посочват по-ниски възнаграждения от реалните доходи на работниците.

„Спестиха 200 млн. от чиновници”

Държавата спести 200 млн. лв. от издръжката на чиновниците, сочат данните за изпълнението на бюджета за първата половина на 2010 г. За заплати в държавната администрация са похарчени 1,27 млрд. лв., което е с 50 млн. лв. по-малко от същия период на миналата година. Още 140 млн. лв. са спестени от текущата издръжка на администрацията, за която са похарчени близо 900 млн. лв. Това са основно разходи за горива, ток, външни услуги, текущ ремонт, медикаменти, други възнаграждения и плащания на персонала.

„Търсим година пари за Белене”

Съдбата на АЕЦ "Белене" ще бъде решена най-късно до 12 месеца. След една година проектът за строителството на втората българска атомна електроцентрала трябва да се развие или да бъде затворен като тема. Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков при отчета за първата година от своето управление. До следващия юли би трябвало да стане ясен инвеститорският интерес към проекта.

Сега

„Дянков не може да изпълни дори план Б за бюджета”

Тази година хазната вероятно няма да събере дори снижените с 2 млрд. лв. приходи след актуализацията на бюджета. Към края на юни не се забелязва подобрение на събираемостта, става ясно от месечния бюлетин за изпълнение на бюджета. Сметките показват, че ако се върви с тези темпове, изоставането към края на годината вероятно ще е между 300 млн. лв. и 500 млн. лв. План "Б" за приходите, който стана факт с актуализацията, е изпълнен едва на 45.6% към края на първото полугодие. По това време на годината изпълнението обикновено е над 50%, ако не броим кризисната 2009 г.

„Борисов поиска Тракия да е готова 2 месеца предсрочно”

Премиерът Бойко Борисов се е разбрал с трите фирми, избрани да довършат магистрала "Тракия", да приключат работа 2 месеца по-рано от отбелязаното в договорите им, т.е. до 1 юли 2012 г. Това стана ясно вчера по време на първата копка на отсечката от Нова Загора до Ямбол. Премиерът Бойко Борисов пристигна на церемонията с военен хеликоптер, разби бутилка шампанско в багер и не пропусна да сравни своето правителство с предишното.

24 часа

„Разликата ми със Станишев е 1 млрд. само от Тракия”

"Разликата между мен и Станишев само при магистрала "Тракия" е 1 млрд. лева", каза премиерът Бойко Борисов, който направи вчера първата копка за отсечката на аутобана Нова Загора до Ямбол. "1,1 млрд. са били заложени за концесията на "Тракия" от тройната коалиция, а сега ние ще я правим само със 100 млн. от бюджета на българите, а другите са от еврофондовете", допълни премиерът. "Дребните лъжи не решават проблемите на хората. Първо, ние оставихме 8,2 млрд., които до края на годината ще бъдат сведени до 4,5 млрд лв. Второ, не ГЕРБ, а ние договорихме този милиард за автомагистрала "Тракия" с ЕС", коментира Станишев. Той пророкува, че цената няма да е същата на финала, заради дъмпинговите оферти, които бяха приети за трите лота.