24 часа

Морето поевтинява за българите в края на тази седмица.

От събота повечето хотели, които досега са работили главно с чужденци, обявяват намаления. Причината е дупка между натоварения август и евтиния септември и хотелиерите въведоха т.нар. междинен сезон.

Намаленията на цените започват от 8% спрямо августовските и стигат до 33%. Колкото по-висока категория е хотелът, толкова по-голямо намаление прави.

От 6 септември започват нови намаления. Хотелиерите вече са обявили още по-изгодни цени, като нощувка в 3 звезди със закуска ще е 20-30 лв.

Поне с 20 лв. пада цената на нощувката в края на тази седмица при почивка ол инклузив в хотели 3 и 4 звезди.

Най-малко е поевтиняването при квартирите. Повечето от тях са се движат в рамките на 15-20 лв. за нощувка през най-активните седмици на летния сезон, докато за септември цените им ще са 10-15 лв.

Симеон Дянков с нов заместник за парите в ЕС

Министър-председателят Бойко Борисов назначи Боряна Пенчева за заместник-министър на финансите, съобщиха от правителствената пресслужба. Назначението е в сила от днес. Пенчева ще замени на поста Ана Михайлова и ще отговаря за ресорите външен дълг, отношения с международните финансови институции, средства от Европейския съюз и макроикономически анализи в Министерството на финансите.

Ана Михайлова ще остане в МФ като съветник на министъра.

Боряна Пенчева е завършила УНСС със специалност „Международни икономически отношения" през 1981 г., а през 1988 г. става доктор по икономика в Института по световна икономика и международни отношения в Москва.

 

Вносните цигари поскъпват, нашите поевтиняват

Цените на част от вносните цигари продължават да пълзят нагоре. Една от най-продаваните чужди марки - "Марлборо", скоро ще струва 5,20 лв., стана ясно от регистъра на тютюневите изделия. Досега кутията бе 5 лв. Разновидността със специален филтър, която се продава за 5,30 лв., ще стане 5,50 лв.

Производителят "Филип Морис" вдига с 20 стотинки и други свои марки. Дамската Еve например става 4,90 лв., L&M - 4,70 лв., "Мурати" - 5 лв.

В обратната посока през юли се придвижиха цените на част от българските марки. Точно с 20 стотинки "Булгартабак" свали ММ, "Ева" и "Средец".

Друг подход - с по-малки, но по-евтини пакети, прилага "Кингс табако". Преди дни компанията е регистрирала дамската си марка "Мерилин" с кутия от 10 цигари за 2,30 лв.

През първите месеци на годината заради скока на акциза марките поскъпнаха с около 30%. Контрабандата и намалялото заради кризата потребление стопиха продажбите почти наполовина. Според отчета на "Булгартабак" за полугодието обемът на легалния пазар се е свил с 36 на сто. Цигарите без бандерол се харчели между 2,50 и 3 лв.

 

В-к „Класа“

Туризмът очаква 2.5 млрд. евро приходи за сезона

Българските туристи по Черноморието са с 10 на сто повече, руските – с около 7% Сезонът е много добър, а приходите от туризма това лято няма да са по-малко от миналата година.

Ще има предявени рекламации от порядъка на 2-3 млн. лева заради проблемите с тока по Южното Черноморие. Исканията ще са предимно от английски и германски туристи. Неустойките ще поемат хотелиерите от собствения си джоб.

 

1300 имота продават частните съдебни изпълнители

1300 недвижими имота се продават от частни съдебни изпълнители в цялата страна този месец. Това сочи справка в регистрите на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Общо за последната една година 7300 са били обявленията на интернет страницата на камарата.

По-атрактивните имоти са хотел в курорта Св. Влас на стойност 6 148 000 лева , който се простира на площ 5290 кв. м. Друг имот, чийто срок за продажба изтича на 19 август, е хотел в Поморие, чиято първоначална цена е 5 994 900 лева. Луксозната сграда се простира на обща площ от 9028 кв. м. Сред скъпите имоти, чийто срок за продажба изтича през август, са още хотел в местността Старозагорски бани на цена 1 350 000 лева, хотел в София в жк „Люлин“ на стойност 1 104 000 лева, фабрика във Варна за 1 194 000 лева.

Това са активни обявления, което означава, че срокът им изтича през следващия месец.

 

Чуждите инвестиции се свиха с 78%

Преките чужди инвестиции у нас се стопиха със 78% през първото полугодие на годината до 358,5 млн. евро, показаха данните на БНБ. За същия период на миналата година в България са постъпили 1,6 млрд. евро. Нещо повече - за първото полугодие капиталовложенията покриват едва 1% от БВП на страната, като през 2009 г. са били 4,8 на сто от произведените стоки и услуги.

 

В-к „Монитор“

Борсовите цени на пшеницата скочиха с 20%

Цената на хлебната пшеница у нас през последните две седмици (от началото до средата на август) отбеляза бързо скокообразно покачване от около 20%, показват данни на Софийската стокова борса (ССБ) и на търговци на едро в страната. През изтеклата седмица беше сключена сделка за сравнително малко количество хлебна пшеница от качество „ІІ-Б“ група, от която се прави белият хляб, при цена от 260 лв./т, като офертната цена „предлага“ е 250-260 лв./т. За сравнение актуалната цена (преизчислена в левове) на борсата в Будапеща за хлебната пшеница е 353 лв./т, а за фуражната – 342 лв./т, т.е. цените са с около 25% по-високи от тези у нас към момента..


Лизинговият пазар се сви с над една пета

Вземанията на лизинговите дружества по финансов и оперативен лизинг в края на юни 2010 г. са общо 4,449 млрд. лв. (6,5% от БВП). Година по-рано те са били 5,642 млрд. лв. (8,5% от БВП), което прави спад от 21,1 на сто, съобщиха от Българската народна банка (БНБ). Оттам припомнят, че в края на март са отчели годишен спад на лизинговия пазар в размер на 17,3 на сто.

Вземанията по финансов лизинг възлизат на 4,377 млрд. лв. в края на юни тази година при 5,57 млрд. лв. в края на юни 2009 г. За този период те намаляват с 21,4%.

 

В-к „Пари“

Точка на замръзване

Намаленото потребление и спадът на инвестициите оставят българската икономика близо до нулевия растеж. Фирмите продължават да държат парите си в банките, а увеличеният износ не е достатъчен локомотив за икономиката.

Рано е за розови очила. Все още България не е излязла от рецесията, както например повечето европейски икономики.

Икономистите прогнозират 0.3 – 0.5% ръст в края на годината.

 

В-к „Сега“

Кремиковци дръпна нагоре безработицата в София

За пръв път от 6 месеца в София е отчетен по-сериозен ръст на безработицата. За юли тя вече е 3.53%. Основна причина е започналата регистрация на съкратени от „Кремиковци“. След София най-малко безработни има в Бургас – 5.38%. София – град е районът с най-висока средна заплата в България – 841 лв.

НЗОК дължи на болница 1 млн. лв.

Здравната каса дължи на болницата в Ловеч 1 млн. лв., съобщи директорът Тихомир Бенев. Както и всички останали болници, ловешката е получила само 65% от полагащите й се средства за юни. Така от заработените 738 хил. лв. Болницата реално е получила 495 хил лв. За медицински дейности и 30 000 лв. За импланти. Сега само за заплати ръководството на болницата дължи 450 000 лв.

Студентите могат да се разминат с кредитите и този семестър

административни реформи могат да отложат за пореден път евтините и гарантирани от държавата студентски кредити. Две банки подписаха типовите договори – ДСК и Райфайзен – но самите продукти още не се предлагат, а сроковете за плащане на студентските такси за зимния семестър текат. Документите, които студентите трябва да представят, за да ползват кредит, се подготвят за около две седмици. Самото министерство на образованието още не е одобрило официално сключването на кредитите – чака се завръщането от отпуск на министъра.

 

В-к „Труд“

820 млн. евро изтичат към Австрия и Холандските Антили

820 млн. евро са изтекли от България към две държави - Австрия и Холандските Антили през първите шест месеца на тази година. Това показват предварителни данни на БНБ. От тази сума 718, 1 млн. евро са изнесени в Австрия и 102,5 млн. евро за островната група в Карибско море, която е нидерландски протекторат. Основно перо в икономиката на Холандските Антили са офшорните финанси.

14 пъти скочил оборотът на морето след данъчните проверки

Оборотите на нощните заведения във Варна са се увеличили от 6 до 14 пъти, стана ясно от проверки на данъчни служители през почивните дни. Това съобщиха днес от НАП в града.

Заради установеното масово укриване на обороти, от собствениците на дискотеките е взета информация за продажбите по дни и месеци за три години назад. На основата на тези данни ще бъде изчислен действителният оборот на заведенията за последните години и той ще бъде обложен с данък. Собствениците ще трябва да платят и лихвите за всички недекларирани приходи със задна дата. На най-големите нощни заведения ще бъдат направени ревизии за последните пет години.

Инспекторите на НАП не са открили нито едно данъчно нарушение на музикалния фестивал в Бургас от последните дни. Била е извършена пълна инвентаризация преди началото на фестивала. Всяка внесена и продадена стока е засечена. От данъчната служба съобщиха, че оборотът на фестивала за трите дни общо е 224 000 лева, а постъпленията от продажбата на фланелки и други сувенири са 9000 лева.