Труд

"Пенсионната реформа започна с национализация", пише под глава "Труд". Професионалните фондове, които събират пари за ранни пенсии на работещите в тежките професии, минават към НОИ и той става техен титуляр от 1 януари догодина. Средствата, натрупани в тях, ще се прехвърлят към нов солидарен фонд, който ще се нарича "Ранно пенсиониране", съобщи вчера социалният министър Тотю Младенов.

"Ако се направи опит за национализация на частните пенсионни фондове, аз ще се подпиша под искане за сезиране на Конституционния съд срещу това." Заявката направи вчера лидерът на ДСБ Иван Костов. Според шестте представителни работодателски организации у нас прехвърлянето на пари ще е лош знак за чуждите инвеститори. Още от следващата година стажът за пенсия да започне да се увеличава с 6 месеца годишно, препоръчват от Международния валутен фонд.

"Синята коалиция" няма да подкрепи бюджета на ГЕРБ за 2011 г., информира "Труд". Това обяви вчера лидерът на ДСБ Иван Костов. "Това е бюджет на изоставените реформи. Изоставени от страх", отсече бившият премиер. Ако десницата подкрепи такъв бюджет, това значело да спре да бъде коректив и гарант за нужните реформи.

"Данък "лукс" за данък "популизъм", коментира "Труд". Авторът посочва, че винаги, когато повярваме на политически обещания, че с някакви специални налози властта ще раздава справедливост и ще наказва богатите, наказани се оказваме всички. Така данъкът, прокламиран като "лукс", се оказва масов. Най-вулгарен популизъм - увеличение на имотните данъци по прогресивна скала, маскирано като наказание за богатите. Сега единственият въпрос е каква част от електората ще схване същтостта на популистките приказки за данък "лукс" и как ще приеме това. Не става дума просто за отношението към ГЕРБ и Бойко Борисов, а за краха с обещанията на поредната управляваща партия.

 

От юли болниците не са получавали пари от Министерството на здравеопазването за интензивни грижи, хемодиализа, психиатрия, предава "Труд" съобщение на лекарите. Така е, не сме дали дължимите за това суми, защото от Министерството на финансите не са ни превели нужните пари, коментираха от ведомството на д-р Стефан Константинов. "Редовно превеждаме пари на министерствата, но те ги разпределят по дейности", контрираха от финансовото ведомство.

"Скъпи имоти? Няма да е в скоро време", прогнозира в "Труд" Лъчезар Искров, шеф на Националното сдружение "Недвижими имоти". По думите му пазарът не е в добро състояние. Възходът при недвижимите имоти е свързан със стабилизиране на всички други икономически дейности, с натрупване на капитали и търсене от бизнеса и гражданите. Но според Искров има оптимизъм, България още е привлекателна за инвеститорите. Данъчното облагане е на атрактивно ниско ниво, работната ни ръка е квалифицирана. Добри сигнали са и политическата стабилност, прогнозите за изход от кризата и ниският бюджетен дефицит.

 

 

Класа

"Класа" търси два отговора на въпроса възможно ли е правителството да оттегли проектобюджета. Според Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие, въобще не трябва да става и дума за изцяло нов бюджет, а само за някакви промени. Позицията на Лъчезар Богданов, икономист от "Индъстри уоч", е, че едно оттегляне би означавало отказ от политическа отговорност, отказ от управление.

 

Банковото кредитиране вече излиза от кризата. Ръстът на лошите заеми се успокоява, фирмите теглят повече средства – коментира изданието най-новите данни на БНБ. Няколко са положителните тенденции. През месеца кредитният портфейл на трезорите достига 50,36 млрд. лв., което е с близо 750 млн. лв. повече от август. От тях 574 млн. лв. са обратно изкупените кредити, което означава, че новоотпуснатите средства за домакинства и фирми са 175 млн. лв. – най-високото ниво от началото на годината.

 

Положителни са данните, които се отнасят и до т. нар. лоши кредити. Добрата новина е, че темпът на тяхното нарастване се успокоява до нива отпреди шест месеца, въпреки че през септември те се увеличават с близо 170 млн. лв. и от общо 6,39 млрд. лв. през август вече са 6,56 млрд. лв. Припомняме, че през август проблемните кредити в банковата система скочиха с 200 млн., а през юли - с 334 млн. лв.


В раздела потребителски кредити дори има намаление на необслужваните или преструктурирани в срок кредити през септември – от 16,38% през август на 16,26% (1,23 млрд. лв). Това се случа за първи път в последните три години, като се изключи март 2009 г., когато бе променена методологията. Фирмите остават първенци по лоши кредити с дял от 17,36%, следвани от необслужваните в срок или преструктурирани жилищни задължения – там делът е 14,58%.


Сега

С нова теория за обещаните от ГЕРБ реформи излезе премиерът Бойко Борисов, пише "Сега". На фона на критиките за липса на визия и бързи отстъпления той обяви, че по време на криза реформи не се правят. Само преди 2 месеца правителството му се обяви за най-реформаторското за последните 20 години. Според премиера златното време за реформи е било през 2008 г., когато държавата е отчитала излишъци от 3-4 млрд., но реформите не са се случили.

„Кметовете са възмутени от сметките за данък "лукс", пише "Сега". Сред кметовете из страната цари голям смут около предложения от финансовото министерство данък "лукс" върху недвижимостите. Текстът гласи, че всеки имот с данъчна оценка над средната за общината ще се облага с 30% по-висок данък сгради. Това, което най-много притеснява местната власт, е, че промяната ще засегне много масови жилища, които нямат нищо общо с понятието "лукс".

 

"Няма как да излязат сметките с тези разточителни режими за ранно пенсиониране", смята Бисер Петков, бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор. В публикация в "Сега" той посочва, че активите, които ще трябва да финансират бъдещите пенсии за ранно пенсиониране, едва ли ще се управляват по-добре, като се има предвид, че в сегашния си вид НОИ няма функцията и капацитета да управлява активи. Непоследователният подход на правителството поражда съмнения доколко и докога натрупаните в професионалните фондове активи, прехвърлени в системата на ДОО, ще стигнат за финансиране на разточителните и по правило толерирани от политиците режими на ранно пенсиониране. В дългосрочен план връщането на ранното пенсиониране в ДОО не е в интерес на бъдещите пенсионери.


"Данък лукс ще скара хората", коментира в "Стандарт" Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. Той припомня, че идеята за повишаване на налозите и въвеждането на т.нар. данък "лукс" преди време беше преценено, че няма да работи. Дацов не вижда да се е променило нещо напоследък, за да се смята, че ще има ефект. Започват да се внушават идеи, които не водят до никъде. Няма държава, която да е просперирала, насаждайки омраза

към богатите и разслояване в обществото. Това внася национален дискомфорт и настройва социалните групи една срещу друга. Затова най-добре чиновниците да вземат и да си съберат сегашните данъци и акцизи.


Монитор

 

Секва далавертата с майчинството. С новите поправки на Кодекса за социано осигуряване, НОИ пресича далаверите с майчинството. Това стана ясно след среща с министъра на труда и социалните грижи Тотю Младенов и шефката на института Христина Митрева. Те предвиждат обезщетението да се изчислява вече върху доходите от последните 18 месеца на жените, а не 12, както е сега. И обезщетенията за безработица ще се изчисляват спрямо доходите за 1.5 години.

 

Пари

 

Сблъсъкът на заканите – пише на първа страница изданието и цитира министър Тотю Младенов: „Ще национализираме“. Отвръща му Евгений Иванов от конфедерацията на работодателите и индустриалците в България: „Ще ви съдим“.

 

На вътрешна страница изданието цитира министър председателя на Република България Бойко Борисов:

 

Клише е твърдението, че в условия на криза се правят реформи и се планира. Аз питам приятели – кога правиш ремонт У къщи? Когато имаш пари и даваш на жена ти да прави ремонта, или когато нямаш пари?