Труд


Темата на "Труд" информира, че големият резерв на здравната каса от близо 1,4 млрд. лв. до края на годината служебно ще се влее в централния бюджет. Така на практика парите, събрани от българите за здравни вноски, които се съхраняват в БНБ, се национализират. "Прибиране" на парите е заложено в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета за 2011 г., който по програма парламентът ще разглежда на второ четене. Темата алармира още, че пенсиите на възрастните българи няма да се увеличават догодина с индекса на инфлацията, но вноската, която работещите правят за фонд "Пенсии", ще нарасне с 1,8

процентни пункта. Заглавието: Властта взема 1.4 млрд. от здравни вноски.

 

Магистрала "Марица" ще бъде завършена през юни 2013 г., пише "Труд", като се позовава на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. По думите на министъра до края на май трябва да бъдат избрани изпълнителите за Лот 1 и Лот 2, през юни 2011 г. да стартира строителството, а в края на юни 2013 г., т. е. 25 месеца по-късно, да има готова магистрала.

 

"Труд" информира, че до края на годината всички клиенти на "М-тел" със забавени сметки би трябвало да си ги получат. До липсата на фактурите за септември, октомври и ноември се стигна заради въвеждането на нова система за обслужване на клиентите, разработена от германската компания amdocs.

 

АЕЦ Белене

 

Проектната компания за АЕЦ "Белене" ще бъде създадена в близките 4 месеца, а след още 6 месеца ще бъде подписан основният документ за строителството на централата, съобщава "Сега". Предвижда се НЕК да има 51 процента в компанията АЕЦ "Белене", компанията "Алтран" - един процент, "Фортум" - от един до 25 процента, а останалия дял от АЕЦ "Белене" ще бъде за "Росатом".

 

"АЕЦ "Белене" е ненужна. Точка!", отвръща му от страниците на Труд лидерът на СДС Мартин Димитров. По думите му "Белене" е централа, за която няма пазар, няма сигурен консуматор, не е сигурно къде можем да изнасяме произведения ток.

 

Нищо не е решено окончателно, обобщава в интервю за "Стандарт" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Подписаният меморандум за АЕЦ "Белене" постави нещата на ясна основа, което дава добри изходни позиции за старт на реалните преговори по проекта. Трайков подчертава още, че ако няма изгода от централата, тя въобще няма да се строи. "Обратното би било безумие. Мисля, че такава е логиката на всеки един от акционерите, независимо колко голям е неговият дял. Разбира се, ние гледаме на този проект от много страни, но търговската изгода е съществен аргумент, с който ние се съобразяваме." На въпроса каква ще бъде окончателната цена на централата, министърът казва: "Е трябва да стане ясна оценката на консултанта HSBC, която трябва да изясни финансовия модел за изграждане на централата. На базата на тези заключения ще стане ясно колко струва един дял в АЕЦ "Белене" и ще могат да се водят конкретни разговори с потенциалните инвеститори за участието им в проекта."

 

С решението за АЕЦ "Белене" се поставя на чисто финансирането на проекта. А това е от значение за всеки сериозен, потенциален инвеститор, споделя пред "Класа" Петър Попчев, посланик със специални поръчения по енергийна сигурност в МВнР и координатор на проекта "Набуко"

Сега


Драстично увеличение на данък сгради и такса смет ще има в София от догодина, извежда под глава "Сега". Въпреки заричанията на кмета Йорданка Фандъкова, че София няма да вдига данъци и такси през 2011 г., зам.-кметът по финансите Минко Герджиков предлага ново зониране на града, което ще увеличи данъка върху жилищата в някои квартали от 18.5% до 48% и ще засегне стотици хиляди столичани. За тях със същите проценти ще поскъпне и такса смет, която се изчислява на база данъчната оценка на имотите.

 

Плевнелиев няма да вземе европарите на други ведомства – научило е изданието. Идеята регионалното министерство да усвоява пари и по останалите изоставащи оперативни програми би могла да се осъществи не по-рано от 2012 г. Това обясни вчера вицепремиерът Томислав Дончев пред парламентарната комисия по усвояване на еврофондовете. "Не може да става въпрос за механично прехвърляне на средствата. Оперативна програма "Транспорт" се финансира от Кохезионния фонд на ЕС, а другата - от европейския фонд за регионално развитие. Според Дончев абсурдни са идеите МРРБ да вземе и неусвоените средства по оперативните програми като Околна среда и Конкурентоспособност.

 


Дневник

Депутатите отмениха окончателно необлагаемия минимум за данък "сгради", съобщава "Дневник". С промените в закона за местните данъци и такси, които бяха одобрени на второ четене, вече и собствениците на имоти с данъчна оценка под 1680 лв. ще трябва да плащат. Депутатите приеха и въвеждането на туристически данък. Диапазонът му е между 0.2 и 3 лв. за нощувка. Конкретните ставки ще се фиксират от общинските съвети. Сега съществуващата туристическа такса се отменя.


Стандарт

Държавата ще удари рамо на бизнесмени, които се грижат за работниците, извежда под глава "Стандарт". Ако частна фирма отвори столова или забавачка, може да получи до 390 000 лева помощ. Това предвижда нова програма на социалното ведомство, обявена от министър Тотю Младенов. Частниците ще бъдат стимулирани финансово, ако дават и почасова работа на младежи до 29 г., както и на хора с увреждания и самотни родители. Заделените за социални бонуси 37 милиона лева идват от Европа.

 

Пари

 

Придобиванията остават малко и догодина – извежда Пари на първата си страница. След като ограничиха изкупуванията заради кризата, европейските фирми натрупаха огромен финансов ресурс, но дори и малка част от тези пари не идват в България. Причината – несигурност и липса на качествени компании. Повечето анализатори са категорични, че М&А дейностите ще са на същото ниво през 2010 г. както и през 2011 г. Ако има раздвижване, то ще е след 2-3 години.

 

Две стратегически компании със сигурност ще наддават за Булгартабак – твърди Ивайло Господинов, управляващ директор на Райфайзен инвестмънт. Според него, цена от 100 млн. евро е напълно реалистична за тютюневия концерн. Стратегическите инвеститори по принцип не обичат да се занимават с реорганизация, обобщава Господинов. Сделките през последната година и половина стават трудно.

 

В коментар за изданието Георги Ангелов пита защо БАН да не стане университет. Според автора ако академията се преструктурира, базовото й финансиране ще се осигурява от преподавателската дейност, а парите за наука ще се разпределят на конкурсен принцип.

 

Класа

Бизнес изданието публикува интервю с Петър Диков, главен архитект на София. Според Диков, след 2012 – 2013 г. транспортната обстановка ще се подобри значително. Това според него ще стане паралелно с довършването на метрото, което ще даде възможност за бързо придвижване в столицата. Обмислят се 3 различни варианта за място на новия стадион.