Труд

На икономическата си страница "Труд" отбелязва, че Националният статистически институт (НСИ) отчете за ноември инфлация от 0,7 процента. От началото на 2010 г. стоките и услугите у нас са поскъпнали с 4,1 на сто, а спрямо същия месец на миналата година - с 4,6 на сто. Инфлацията на годишна база расте неизменно от началото на годината, като единствено през май и юни цените леко намаляха. През ноември НСИ отчита ръст на цените във всички стокови групи с изключение на телекомуникационните услуги, които продължават да поевтиняват. Хранителни продукти и безалкохолни напитки обаче са поскъпнали средно с 1,2 процента, а алкохолът и цигарите - с 0,1 на сто.

Класа

"Класа" цитира под глава прогноза на Ernst&Young, според която българската икономика ще се върне към умерен ръст от около 3.6 процента през 2011 г. преди набиране на скорост до около 6 процента за 2012 г. Консултантската компания е втората международна институция, която подкрепя очакванията на управляващите. Припомняме, че в началото на декември експерт от Fitch Ratings прогнозира, че България ще започне да се възстановява през 2011 г., а заложената от българското правителство цел за икономически ръст от 3,6 на сто догодина е постижима. Докладът на Ernst&Young отчита, че подемът на родната икономика се задвижва почти изцяло от увеличение на износа, като има и наченки на инвестиционно възстановяване в отговор на по-силно външно търсене.

Сега

"Сега" цитира проучване на европейската статистическа служба Евростат, според което 21 процента от българите са заплашени от бедност и от социална изолация. За целите на изследването са взети под внимание осреднените доходи на домакинствата, битовите условия и др., като авторите са разработили т.нар. стандарт на покупателната способност (СПС). Средният показател на СПС за ЕС е 10 500. България е на предпоследно място в ЕС по този показател със СПС от 5882, след нас е само Румъния със СПС от 4005. На първо място се нарежда Люксембург, където този показател е 34 661.

 

Държавата срина незаконна барака, но остави дворци край яз. Искър – пише вестникът на първата си страница. Законът за устройство на територията от една страна забранява строителство във вододайните зони, но от друга страна допуска легализирането му. Публикувана е снимка на багер, който бута 27 кв.м. бунгало на семейство Стоилови, тъй като е незаконно и според ДНСК се води „масивна сграда“. Същевременно 20 масивни вили край Искърското ханче ще останат незасегнати, защото били „узаконени“.


Новинар

В интервю за "Новинар" депутатът Пламен Орешарски анализира бюджет 2011 г. Според Орешарски бюджетният дефицит се очертава като основен проблем на фискалната ни политика. "Вярно е, че той не е между най-високите в общността, но в колко от страните членки функционира валутен борд...? На всички привърженици на сравненията с другите европейски страни ще припомня, че ние сме достатъчно бедни, за да не можем да си позволим лукса да водим грешни фискални политики, каквито наблюдаваме в някои от по-богатите страни, вглеждайки се в техните големи бюджетни дефицити. В този аспект притеснителното е не толкова размерът на бюджетния дефицит, а обстоятелството, че са планирали трета поредна година дефицит", заявява Орешарски.

 

Пари

 

Аптеките не са си получили 60 млн. лева от здравната каса – вестникът цитира думите на Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Последните получени пари са за първата седмица на октомври. Останалата сума за два месеца и половина трябва да им бъде изплатена до края на януари догодина. „Някои от аптеките няма да оцелеят дотогава“ - коментира зам – председателят на организацията. Редица аптеки са потънали в дългове. В редица градове аптеките са обявили, че спират да продават скъпо струващи живото поддържащи лекарства. Тези лекарства са изцяло безплатни за пациентите. Цялата им стойност, която понякога надхвърля 1000 лева, се поема от здравната каса. Заедно с това, по новите изисквания на Наредба 28 за аптеките, 4000 души, които сега работят в аптеки, трябва да бъдат уволнени след Коледа, защото са нефармацевти. Същевременно не е взето под внимание, че до 50% от оборотите на големите аптеки се формират от продажбата не на лекарства, а на козметика.

 

Поредният приватизационен търг няма да донесе планираните приходи. На централизирания търг, който ще се проведе днес, беше предвидено да се пуснат държавните дялове на 31 компании. Бяха оттеглени акциите на две компании - „Нестле Айс Крийм България“ и „Пластимо“. Остават 29. Основните погледи са насочени към софийското дружество „Монтажи“, от което държавата очаква да вземе минимум 70 млн. лева, както и Свободна зона – Пловдив, Транзитна търговска зона и др. Някои от компаниите действително изглеждат апетитни, но професионалните инвеститори не са особено оптимисти. „Волята за приватизация е добър сигнал, но пазарът очаква дялове от апетитни компании, които да останат публични след раздържавяването им“. Преценява се обаче, че на търга днес няма интересни публични компании. При това оценките на компаниите са доста оптимистични. От тях се очакват общо 80 млн. лева, които ще заобиколят Сребърния фонд.

 

Национализацията отива в Конституционния съд – пише вестникът на вътрешните си страници. ДСБ ще инициализират подписка за сезиране на съда, БСП и ДПС са склонни да я подкрепят. Става дума за гласуваните в събота поправки, с които спестяванията на осигурени лица в професионални пенсионни фондове се прехвърлят към националния осигурителен институт. Много правителства досега се отказваха да правят реформи, но правителството на Борисов е първото, което започна демонтаж на реформите – първо в здравеопазването, сега и в пенсионната система, отбелязват от ДСБ. Отнемат се натрупани от хората пари – над 1 млрд. лв. На здравната каса, 100 млн. лв. От пенсионната система, които ще се изхарчат за година – две, а след това пак няма да има пари за пенсии и болници.