Вестник Дневник

 

„Регулаторът може да тества пазара за още един GSM”, пише изданието. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще прецени дали пазарът в България има потенциал за четвърти GSM оператор и тогава ще реши как да разиграе обявените свободни честоти. Миналата седмица "Мобилтел" и "Глобул" и операторът на безжична мрежа по WiMax технологията "Макс телеком" поискаха допълнителни честоти от незаетия спектър. Повод за това стана проектът за управление на радиочестотите на комисията. От него се разбра, че две честотни ленти по 5.4 мегахерца стоят неизползвани. В медиите дори се заговори, че собственикът на "Макс телеком" Красимир Стойчев ще изгражда нов GSM телеком.

 

Ще стъпим върху структурата на Химимпорт за регионална експанзия, казва пред в. Дневник Чавдар Трифонов, изпълнителен директор на Зърнени храни България АД. В интервюто се казва, че се предвижда компанията да е основен доставчик на биодизел за България и да изнася над 40% от производството си в региона - основно Румъния. Модерното и високотехнологично оборудване на завода за биодизел, което ще бъде доставено от водещата европейска инженерингова компания "Десмет Балестра", ще позволи на дружеството да поддържа високо и постоянно качество при най-ниски производствени разходи. Големият капацитет, който ще притежава - над 2/3 от планирания капацитет, който ще бъде инсталиран в България, ще гарантира на клиентите сигурност и непрекъснатост на доставките, допълва още Чавдар Трифонов. Водят се предварителни търговски разговори с водещите дистрибутори на горива в региона - "Лукойл", OMV, "Шел" и "Ромпетрол". Активно се работи и по идентифицирането на нови клиенти в страните от ЕС - основно Гърция, Италия, Австрия, Чехия, Словакия, Испания и др.

 

Декларирането на клиенти, че са професионални инвеститори, за да избегнат по-висока такса при инвестиционните посредници, вече ще става при по-строги правила, съобщава в. Дневник. Това стана, след като влезе в сила новият Закон за пазарите на финансови инструменти. Досега често срещана практика между клиенти и посредници беше подаване на декларация от страна на клиента, че е професионален инвеститор, за който няма нужда да се правят вноски във Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа. Тъй като за такива клиенти не се изплаща обезщетение, в случай че посредникът не може да изпълнява финансови задължения, за тях не се и превеждат вноски към фонда. При повечето посредници разходите, които се правят като вноски за клиентите, се начисляват към таксите, които самите клиенти плащат на посредника. Досега едно лице беше признавано за професионален инвеститор на базата на поне два от трите заложени критерия, по които могат да се определят както физически, така и юридически лица. За физически лица изискванията са общ портфейл от поне 50 хил. лв. през последните четири тримесечия, за всяко тримесечие да има поне по 10 сделки и доказана квалификация, че има опит при инвестициите. Юридическите лица трябва да имат сума по актива на баланса си поне 500 хил. лв., нетни приходи от поне 1 млн. лв. и персонал от средно 10 души. Според новите разпоредби професионален инвеститор е лице, което отговаря на поне два от трите основни критерия - има портфейл от над 500 хил. евро, сключвало е поне по 10 сделки със значителен обем за тримесечие в последната година и да докаже, че има опит във финансовата сфера.

 

Вестник Пари

 

Следващата година ще бъде годината на депозитите, съобщава изданието. Целият финансов свят изпитваше недостиг на средства през последните четири месеца. Централните банки наляха стотици милиарди долари в икономиките на развитите страни и пак не успяха да потушат паричния глад. С всеки изминал ден и у нас се усеща все по-силно ликвидно напрежение. Точно преди коледните празници банките рекламират депозитни продукти. Последният анализ на БНБ посочва, че банките усилено прибират чуждите си активи обратно в България. Това е третото връщане на пари в новата история на банковата ни система.

 

Машиностроенето плавно се измъква от блатото, пише на страниците си ежедневникът. Това личи най-вече от резултатите на дружествата, които са листнати на фондовата борса. Тези компании отчитат общо 183 млн. лв. приходи от продажби за деветмесечието на 2007 г. Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, тази тенденция ще се запази и темповете на ръст в българското машиностроене ще изпреварват общия икономически растеж на страната.

 

Вестник Стандарт

 

Компанията на Цветелина Бориславова "Си Ес Ай Еф" придоби 38.7% от капитала на Пампорово АД, съобщава в. Стандарт. Прехвърлянето е станало на 7 декември. Още 30% от дружеството е придобило Перла мениджмънт на Диян Станчев, който е в управата на СИБанк. Продавач на 50% от Пампорово е швейцарското Tourist Invest, а Бост АД, което също е свързано с хора от управата на СИБанк, продава другите 18.7%. Бориславова, която и след продажбата на СИБанк на КВС остава шеф на Надзора, е придобила чрез "Си Ес Ай Еф" и 39% от капитала на "Деспред". Така общото й участие става 44 на сто. "Перла мениджмънт" е купила още 37% от "Деспред". Продавачи са "Бост" и швейцарската Spedcom AG.

 

Данъкът за най-богатите българи се намалява от 7 на 5%. Това е данъкът върху дивидентите, които българските граждани и фирми получават от притежаваните от тях компании, четем от страниците на изданието. Промяната беше гласувана в Закона за корпоративното подоходно облагане. Налогът се удържа от самите компании при изплащане на дивиденти на техните собственици - български граждани или фирми.Данъкът за хазарта да остане без промяна решиха депутатите. Налогът за тотото и залозите върху резултати от спортни състезания остава 10% от приходите, а за лотарията - 12%. Кабинетът предложи данъците за тези хазартни дейности да се плащат върху разликата между направените залози и изплатените печалби. Но предложението беше отхвърлено след силен отпор от всички парламентарни партии.

 

Вестник Класа

 

През април 2008 г., БМФ ще получи третият кораб по договора с „Булярд - Варненска корабостроителница“, пише в. Класа. Той ще носи името „Хемус“, е съобщил за изданието Владимир Константинов от дружеството.

 

Варненската фирма „Сириус – 49“ ЕООД спечели търга за наемател на станцията на МС в курорта „Св. Константин и Елена“ вчера, информира от страниците си изданието. Тя ще плаща 25 600 лв. месечно, за да експлоатира базата.

 

Вестник 168 часа

 

„40% доходност от раздробени акции”, пише в. 168 часа. От 40% нагоре доходност носят сплит сделките с акции на различни компании на БФБ-София, пише изданието. Очаква се огромен интерес към предстоящия сплит с книжата на Холдинг пътища АД, защото акциите на компанията са много ликвидни и могат да донесат още по-висока доходност.

 

Ще дават 50 ст. за лихвоточка, четем от страниците на в. 168 часа. Асоциацията на притежателите на компенсаторни инструменти ще настояват след Нова година лихвоточката да струва между 20 и 50 стотинки. В момента за лихвоточка дават по 6 ст.