Вестник Капитал

„Обилен десерт след безплатния обяд”, така е озаглавена водещата статия на вестникът за рекордната доходност на взаимните фондове през 2007 г. Парите имат лошото качество да се печелят трудно. Проблемът е, че зад всяка потенциална печалба се крие равна по размер и обратна по знак загуба. Икономистите обобщават всичко това с вездесъщата сентенция: "Безплатен обяд няма". Тази фундаментална истина обаче не важеше за българските взаимни фондове през миналата година, пише изданието. Те сервираха солидно блюдо от добра доходност на хората, доверили им спестяванията си за управление. През по-голямата част от годината на фондовата борса цареше силен ентусиазъм, който изтласка цените на повечето големи и ликвидни компании до нови рекорди. И въпреки че имаше спад в последните месеци, трудно е да се намерят сини чипове (най-активно търгуваните компании), които да са поевтинели за годината. И слава богу, защото по тази причина активите на фондовете почти се утроиха. Отново. Ръстът им се дължеше, както на покачването на цените на акциите, така и на притока от вложения на изпълнени с ентусиазъм нови и стари инвеститори.

Древногръцката героиня Пенелопа чакала своя Одисей 20 години. По подобен начин едноименната българска фирма за производство и дистрибуция на ядки се опитва да намери свой нов стратегически партньор от 11 години. И го дочака - щатската PepsiCo е закупила фирма "Пенелопа", лидер на пазара на ядки в България, и нейната дистрибуторска мрежа, съобщава от страниците си Капитал.. Цената не беше съобщена. Сделката е знакова с друго - това е първата директна инвестиция на PepsiCo в България.

Вестник Стандарт

Държавни фирми влизат в офшорка заради петролопровода Бургас-Александруполис. Вчера в Атина изпълнителният директор на "Булгаргаз" Любомир Денчев парафира от името на страната ни тристранното споразумение за учредяване на международна проектна компания (МПК) за строежа на нефтопровода. МПК е регистрирана в холандска офшорна зона. От руска страна подписа си под документа сложи зам.-шефът на "Транснефт" Владимир Немцев, а домакините бяха представени от члена на управителния съвет на гръцката "Хеленик петролеум" Теодорос Вардас. Очаква се официалното подписване да стане по време на посещението у нас на руския президент Владимир Путин. Офшорните компании могат лесно да сменят собственика си, да укриват данъци, да плащат на политици и да перат пари, коментира пред изданието независимиятдепутат Мария Капон.

Допълнителни 25 млн. лв. от бюджета ще поиска за животновъдитеземеделският министър Нихат Кабил. Това стана ясно на среща синициативния комитет на млекарите. Парите могат да се дадат от бюджетапо регламент на ЕС и всяка ферма ще може да получи до 7500 евро за 3години. През този месец ще започнат и плащанията от ЕС по Схемата заединно плащане на площ. На срещата се реши фонд "Земеделие" да разгледастарта на субсидия за изхранване на животните от 1 февруари, а от 1март на субсидия за предадено мляко.

Вестник Сега

Синдикатите искат да изгонят Митал от "Кремиковци", пише изданието. Синдикатите също се включиха в дебата за бъдещето на "Кремиковци", като пратиха вчера декларация до президента, премиера, шефа на НС и главния прокурор с искане собственикът на компанията Прамод Митал и неговата "Глобал стийл" да бъдат изгонени от комбината. Работниците не били получавали заплати от 2 месеца, а парите за храна закъснявали с 3 месеца, допълва вестникът. Синдикатите твърдят още, че битовото състояние на "Кремиковци" се влошава и предприятието се източва всеки месец с над 15 млн. лв. Пред "Сега" от синдикалните централи са уточнили, че за източването всъщност разбрали от шефа на комбината Александър Томов. На среща с тях онзи ден той уточнил, че загубите идвали от периодични кражби.

Вестник Банкер

Агенцията за приватизация ще предложи акции от 96 дружества на 17-я централизиран публичен търг, който започва в понеделник. През тази година АП е предвидила за продажба 183 държавни миноритарни пакета, както и други 139 пакета, пише изданието. Целта е да се редуцира до минимум броят на предприятията, в които държавата има акционерно участие. За съжаление някои от книжата се предлагат многократно, без да е проявен особен интерес към тях. Практиката при тези търгове е държавните дялове да се продават като цял пакет, което е неизгодно за дребните инвеститори, но това ще продължи и през 2008 г. От АП са направили и предложение за допускане на разплащане с компенсаторни инструменти за акциите на всички компании, които ще се предлагат на централизираните публични търгове. Това е една добра възможност да се ликвидират натрупаните до момента количества от тези книжа и да се намали напрежението на този пазар.