„Дневник”

„Два нови емитента търсят над 31 млн.лв. от пазара”

Първите две публични предлагания за новата година ще съвпаднат, като и двете се планират за предпоследната седмица на януари. Производителят на местни продукти "Меком" - Силистра, ще предложи акциите си между 21 и 23 януари, поясниха от водещия мениджър по емисията Обединена българска банка, докато публичното предлагане на производителя на капачки "Херти" - Шумен, се очаква да се проведе на 25 януари, заяви наскоро финансовият директор на компанията Елена Захариева.

"Меком" ще предложи на инвеститорите емисия от 10.68 млн. нови акции при минимална емисионна цена от 2.20 лв., като предлагането ще се проведе по метода бук билдинг с комениджър ТБ "Алианц България". Ако се пласират всички нови акции при минималната заложената цена, в компанията ще влязат близо 23 млн. лв. свеж ресурс.

"Херти" пък ще предложи при бук билдинг с мениджър Райфайзенбанк 3 млн. нови акции на минимална емисионна цена 3.10 лв., а при значителен интерес и допълнителни 1.4 млн. стари акции. Очакваните постъпления за компанията от предлагането са около 9.2 млн. лв. при пласиране на всички акции на минимално заложената цена.

Повечето пазарни анализатори предвиждаха интерес към двете предлагания още при потвърждаването на проспектите за публичните им предлагания през декември заради сравнителната познаваемост на компаниите. Те обаче предупредиха тогава, че не бива да се изключва състоянието на пазара като фактор за представянето на емисиите.

„Пари”

„КВС купува и Елана трейдинг”

Белгийската финансова група КВС води преговори за изкупуването на инвестиционния посредник Елана Трейдинг, е научил финансовият всекидневник. Собственикът на Елана холдинг води преговори с няколко купувача, но белгийците са най-близо до сделката. Изпълнителният директор на Елана Камен Колчев отказа да коментира дали търси купувач за инвестиционния посредник. От КВС не бяха открити за коментар. Ако продажбата стане факт, това ще е третата придобивка на белгийската финансова група на българския пазар, след като през миналата година те купиха последователно ДЗИ и стопанска и инвестиционна банка.

„Стандарт”

„Купуват злато вместо панелки”

Родните богаташи взеха пример от анимационния герой чичо Скруч, чиято мания е да трупа жълтици. Златото стана най-сигурният начин да спасим парите си от обезценяване. Купувайте кюлчета вместо недвижими имоти, съветват експертите. Само за пет месеца цената на скъпоценния метал скочи с 36% на световните борси. През август тройунцията струваше 660долара. Ипотечната криза в САЩ обаче я изстреля на 1 в края на миналата седмица. За сравнение за цялата минала година имотите у нас са се вдигнали между 20 и 30 на сто. Но за разлика от панелките, за които брокерите прогнозират спад до 25% в най-скоро време, златото ще продължава да пълзи нагоре. Не е далеч денят, в който ценният метал ще прескочи психологическата граница от 1000 долара, категорични са анализаторите. Няколко банки у нас предлагат ценния метал под формата на слитъци и монети.

„Сега”

„Министър Гагаузов брани братския бизнес на пътния шеф”

Министър Асен Гагаузов вчера пламенно защити директора на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев от обвиненията, че толерира роднински фирми в обществените поръчки. Преди да стане началник на фонда през 2005 г., Георгиев бе управител на пътно-строителната фирма "Биндер", която после прехвърли на брат си Емил. Третият от братята Георгиеви - Бойко, също е в този бизнес. "Инмат" и още няколко негови фирми се занимават с добив на строителни материали.
Откакто Веселин Георгиев оглави пътния фонд, "Биндер" е сред най-големите изпълнители на ремонти и снегопочистване, периодично коментират медиите, а според последното разследване във в. "Капитал" държавният чиновник дори все още има дребен дял във фирмата, получила държавни поръчки за 120 млн. лв.
Не виждам нищо нередно, а пътният фонд има отлични резултати, откакто Веселин Георгиев е негов директор, отсече министър Гагаузов. Самият пътен шеф пък твърди пред "Капитал", че няма нищо общо с възлагането на поръчките, понеже договорите се подписвали от шефовете на териториалните пътни управления.

„Новинар”

„София остана без летище. За подобен хаос дори в Иран уволняват, в България няма виновни”

София – столицата на европейска България, на практика остана без летище през последните няколко дни. Хиляди пътници станаха заложници на лошото време и некадърното управление на летище София. Шефът на летището Пламен Станчев обяви, че компаниите сами са си виновни, че не искат да кацат на софийските писти. Транспортният министър отиде вчера да инспектира работата на летището, но не намери виновни за хаоса. Единствената му препоръка беше Станчев и авиокомпаниите да координират действията си. За подобен траспортен хаос властите в Иран уволниха шефа на международното летище „Имам Хомейни” в Техеран. Само три дни полетите закъснявали и се анулирали и шефът, който ръководи летището от 2003 година, е бил принуден да напусне.
В България Мутафчиев отиде да види какво става на летището, но гледката от изнервени пътници, чакащи с дни полетите си, не беше достатъчно основание за него да наложи санкции. Единственото, което той каза, е, че имало още какво да се направи относно координацията и уведомяването на пътниците.