„Дневник”

„Борсовата криза ужили инвеститорите с още 2 млрд. лв. Българските акционери за първи път преживяват глобален финансов трус”

Под влияние на световната финансова криза само за ден инвеститорите на Българската фондова борса загубиха близо 2 млрд. лв. - толкова, колкото за трите седмици от началото на годината досега. Кризата с ипотеките, която доведе САЩ до ръба на рецесия, нанесе силен удар на финансовите пазари във вторник, като индексите загубиха до 10 на сто. Основните показатели на борсите от Азия през Европа до САЩ буквално се "люлееха", показвайки несигурността на инвеститорите, които обаче масово предпочитаха да продават ценните си книжа. Отражението върху българската борса доведе до пореден рекорд в спада на цените на акциите. Само през сесията от втория ден на седмицатанякои основни акции загубиха над 10%, а книжата на финансовия сектор се търгуваха 20% по-евтино. Резултатът от началото на годината е обща загуба за инвеститорите от над 4 млрд.
Ситуацията остава сериозна, като индикация за това е и извънредното решение на Федералния резерв на САЩ да понижи с 0.75% основната лихва до 3.5 на сто. Това е първи подобен случай след терористичните атаки от 11 септември 2001.
Намаляващата капитализация на българските публични дружества не носи загуби само на акционерите им. Доходността на взаимните фондове, които през миналата година се превърнаха в основната алтернатива на депозитите и хит за дребните инвеститори, също намалява.
Негативното влияние отвън обаче само затвърди започналата в края на 2007 корекция в България. Борсата регистрира най-лошото начало на година в историята си, регистрирайки само една сесия, приключила с повишение за SOFIX. "Паниката взима връх. Това е абсолютно непознато и ново упражнение в борсовата история на България. Прогнозите за развитието на българския пазар засега остават разнопосочни.

„Новинар”

„Паника на борсите у нас и по света ”

Сривът на фондовата борса у нас и в световен мащаб продължава. Причината е оттеглянето на инвеститори от пазара заради страховете от рецесия в американската икономика, коментираха експерти.
Фондовата борса у нас също се срина. Четирите индекса отбелязаха нов спад вчера. С 9.41% до 1 261 пункта се понижи SOFIX, BG-40 падна с 7.29% до 369.95 пункта. BGTR30 загуби 6.66% до 830.25 пункта. Търговията дори прегря и софтуерът спря да работи за около 45 минути, поради технически причини.
Сривът на борсата ще продължи поне до средата на годината, смятат икономисти. Те обаче уточниха, че състоянието на финансовите пазари не е основен показател за това какво се случва в реалната икономика. Въвеждането на плосък данък от 10% и чуждестранните инвестиции са ясен индикатор, че икономиката у нас се развива добре и може да понесе срива на фондовата борса.

„Класа”

„Сащ влизат в рецесия, светът в паника”

Най-мощната икономика в света навлиза в рецесия, която ще се отрази и на целия останал свят. „Задава се най-тежката финансова криза за САЩ от Втората световна война насам. Очаквам обаче тя да удари силно Европа и Азия“, прогнозира вчера магнатът Джордж Сорос.

Сорос, койтопредрекъл преди години спукването на дотком балона и спада на долара, лансира вчера идеята, че „може би е дошло времето Европа да заеме водещата роля на световен икономически двигател”.

Рискът от рецесия в САЩ призна публично за пръв път и предпазливият премиер на Люксембург и ръководител на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. На среща на финансовите министри на ЕС в Брюксел той заяви, че това ще се отрази на растежа на еврозоната за 2008-а, който ще е в рамките на 2%.

„Вероятността за рецесия расте всеки ден, в който пазарите са надолу”, се казва в анализ на инвестиционната банка „Лемън Брадърс”. Според банкерите рецесията е съвсем близо. Прогнозите са забавянето на щатската, а и на световната икономика да продължи поне до средата на 2009г.

„Сега”

"Черният" понеделник на борсите продължи и във вторник”

Вълната от загуби по световните борси, която тръгна в понеделник, се задълбочи още повече вчера, като отново засегна и Българската фондова борса - София. Основната причина според анализаторите е изтеглянето на книжата заради всеобщата паника, която предизвиква опасението за рецесия в американската икономика. Повечето коментатори твърдят, че това е най-големият срив на борсите след онзи, който последва атентата срещу кулите близнаци в Ню Йорк през 2001 г.
Основният индекс на Токийската фондова борса - Nikkei, затвори вчера със спад от 5.7%. С 10% се срина индийският Sensex, а 7.2% спад отбеляза основният индекс на Шанхайската фондова борса. Помолен да коментира ситуацията, управителят на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че икономическата ситуация в глобален мащаб е "сериозна" и всички държави страдат от забавянето на американската икономика.
Федералният резерв се събра на спешно заседание и намали с 0.75 базисни пункта до 3.50% основната лихва. Това е най-голямото понижение на лихвата от 1980 г. насам и бе официално обяснено със страховете за бъдещето на американската икономика.

„Стандарт”

„5,3 млрд. евро наляха в икономиката ни”

5,3 млрд. евро са преките чужди инвестиции у нас през 2007 г. Това са все още неокончателни данни, обяви директорът на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев. Ръстът е над 20% в сравнение с 2006 г. Около 60% от вложенията са в туризъм и недвижимости. Най-активни през 2007 г. са били британските инвеститори, които са купували главно недвижими имоти. Като цяло от 2002 г. досега инвеститор номер едно си остава Австрия. Заради многото вложения в имоти британците се нареждат на второ място, а на трето излиза Холандия главно защото там са регистрирани доста фирми и от други държави.