„Дневник”

„Заради скромна сума борсата загуби равновесие. Тегленето на средства от взаимни фондове доведе до поевтиняване на акциите с над 5%”, е водещата новина за всекидневника.

За пръв път в историята на българския капиталов пазар една по-сериозна намеса на голям инвеститор предизвика рязък краткотраен спад и показа силната чувствителност на борсата към подобни действия.
Заради желанието на няколко пенсионни фонда да изтеглят част от средствата си във взаимните инвестиционни схеми вчера пазарът откри със значителни разпродажби и още в първите минути акциите на големи и ликвидни компании поевтиняха с 5 до 10%, а индексите загубиха около 4%. Постепенно паниката отшумя и акциите възстановиха половината или повече от загубите.
Според различни източници става въпрос за около 40-50 млн. лв., а случилото се показва, че фондовият пазар все още е лабилен, когато се намеси по-голям инвеститор, въпреки че става дума за твърде скромна сума на фона на капитализацията на борсата от над 27 млрд. лв. или в сравнение с активите на взаимните фондове, надхвърлящи 1 млрд. лв.

„Стандарт”

„Милионери за 60 минути”, е водещата новина на всекидневника от първа страница.

Само за 60 минути борсата ни роди милионери. Това стана при инфарктен срив на цените на акциите. Той започна при отварянето на пазара в 9.30. Само за час книжата на книжата на повечето компании поевтиняха между 5-15%. Трусът дойде от решението на пенсионните фондове на „Алианц” да изтеглят от борсата 40-50 млн.лв.Играчите със слаби нерви моментално започнаха да разпродават. Няколко акули обаче надушиха възможността за бързи печалби и напазаруваха евтино акции, които малко по-късно отново започнаха да се връщат към към високите си нива. След час обстановката се успокои. А играчите, които запазихасамообладание и устояха на истерията, останаха доволни. Трендът сеобърна и позициите започнаха да наваксват.
Няма място за паника, объркването е временно, коментираха посредници.Някои дори останаха доволни, защото бяха успели да напазаруват добре повреме на масовите разпродажби и само след минути вече бяха на печалба.
В крайна сметка в 14 часа SOFIX бе с понижение от 0,2%, а широкият BG40падна с 1,17 на сто. Понижението е минимално, защото според новатаметодология за изчисляване на индексите се взема последната цена насделка.
Беше инфарктно за час, но като цяло всъщност в сряда имахме една обикновена борсова сесия, коментираха участници.

"Пари”

 

„Фондовата борса изгуби нови 340 млн.лв. през декември”, темата на изданието.

 

От началото на декември водещият индикатор на Българската фондова борса Sofix се е понижил с повече от 6%. За същия период спадът при широкия индекс BG40 е почти с 10%. Понижението в пазарната капитализация на компаниите, листвани на борсата, само за декември е 340 млн.лв. Докато в началото на месеца тя бе 27.902 млрд.лв., в края на търговската сесия на 18 декември вече е 27.565млрд.лв. Това е продължение на тенденцията от ноември, когато пазарът загуби други 1.2млрд.лв. Очевидно инвеститорите на капиталовия пазар се повлияха от духа на търговската традиция за разпродажби преди Коледа.

Силният спад на БФБ от ранните часове на вчерашната търговия беше впечатляващ. И четирите индекса отчетоха значително понижение.

Според брокери причината за вчерашния срив е паническото разпродаване по повечето позиции, след като голям институционален инвеститор реши да извади част от портфейла си, разпределен във взаимни фондове. Решението за обратно продаване на дялове е накарало част от взаимните фондове да продадат акции, за да наберат кеш, с който да изкупят тези дялове. Така в един момент на борсата започват продажби по над 80% от позициите. Масовата разпродажба се превърна в съсредоточено изкупуване в обедните часове. Причината отново се оказаха фондовете. Разпродажбата понижи дотолкова акциите на някои компании, че те са станали привлекателни за купуване.

До голяма степен психозата от началото на търговията вчера се дължи на изнервения пазар. Негативната тенденция на борсата от последните седмици и напрегнатото очакване нещо да се случи кара спекулативно настроените инвеститори да напускат пазара.

„Монитор”

„Рекорден брой офиси излизат на пазара”

Броят на офисите от клас А и Б е продължил да се повишава и през третото тримесечие, като към края на септември общата им площ е възлязла на 735 650 кв. м, показват данни на имотната агенция MBL. Изследователската компания е стигнала до извода, че около 21.5% от офис площите са еднолична собственост. Ръстът на разполагаемите офис-площи в страната ни през третото тримесечие е възлязъл на 8.5%, или те са се повишили с 57 690 кв. м за посочения период.
В столицата ни към момента в процес на строеж са 520 000 кв. м офиси, 62% от които са разположени в четири основни направления ­ бул. "България", Цариградско шосе, Югоизточните части на града и района на летището.

„Новинар”

„Големите градове може да останат без парно Цената на природния газ ще стане ясна днес”

Големите градове могат да останат без парно и топла вода през зимата, съобщиха топлофикациите в страната. Причина отново е исканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ, което ще доведе до натрупване на нови дългове и невъзможност да се погасят от топлинните дружества. Решението, с което ще стане ясно с колко точно ще се увеличи цената на природния газ от 1 януари следващата година, ще бъде взето днес.
От дружеството смятат, че суровината трябва да поскъпне минимум с 11% от следващата година. Газовият монополист обаче продължава да настоява пред комисията за поскъпване на суровината с 25% през първото тримесечие на следващата година. С това увеличение цената на газа ще достигне до 416 лв. за 1000 кубика. Ако не се приеме исканото от компанията 25% повишение, ще могат да доставят газ само през първите три месеца на 2008 г, съобщи шефът на газовото дружество Димитър Гогов. От регулатора предложиха на „Булгаргаз” поетапно увеличение с 8% на всеки три месеца през 2008 г. Според регулатора, ако природният газ поскъпне дори и с 20%, топлофикациите веднага ще поискат да увеличат цените на парното с около 16-17% от догодина. Такова увеличение на цената на парното в средата на отоплителния сезон не може да бъде допуснато, каза председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.