„Сега”

„Играчи на борсата глобени за нечестни печалби. В "Елана" злоупотребили с вътрешна информация”

Две глоби заради нечестна игра на борсата отнесе Симеон Личев, син на изпълнителния директор на един от най-големите инвестиционни посредници у нас - "Елана", Георги Личев. Това съобщиха от Комисията за финансов надзор вчера. Личев-младши е купил и после е продал с печалба ценни книжа на базата на вътрешна информация, получена от баща си.
"Симеон Личев попада в кръга на лицата с достъп до вътрешна информация относно подготвяния смесен закрит аукцион за продажба на акции на "Електроника" АД с посредник "Елана Трейдинг", поясниха от КФН. Преди тази информация да е стигнала до широката публика, Личев е извършил поредица от сделки с акции на дружеството, с което е създал подвеждаща представа относно търсенето, предлагането и цената на книжата. Това е грубо погазване на закона. Всяко от деянията на Личев се наказва с от 20 000 до 50 000 лв., ако не съставлява престъпление. От "Елана" вчера не пожелаха да коментират случая.

„Стандарт”

„Книжата на флота няма да се търгуват”

"Български морски флот" е изваден от регистъра на публичнитедружества, реши Комисията за финансов надзор. Първоначално се предвиждаше 30% от параходството да се търгуват през борсата. С приемането на новата стратегия за приватизация обаче се предвижда акционерът, който вземе мажоритарния пакет от 70%, да има възможност след 3 г. да купи и остатъчния.

„Само за месец даваме 15 лева повече за бензин. Цената на масовото гориво стигна 2,12 лв. за литър”

По 15 лв. повече за бензин ще дават софиянци на месец, за да се придвижат до работните си места с коли. Причина за това е поредния скок на цените на горивата, породен от поскъпването на петрола и вдигането на акцизите от началото на годината. Масовият бензин А-95вчера се продаваше за 2,11-2,12 лв. за литър. Само за няколкото дни от началото на годината цената му е нараснала с 10 ст. Увеличението спрямо началото на декември е с близо 20 ст. Преди месец горивото се продаваше по около 1,90 лв.
Ако столичанин живее в квартал "Младост 4", а работното му място е врайона на НДК, при нормален трафик изминава средно на ден около 30километра в двете посоки. Удоволствието да ходи с кола на работа прездекември му е струвало около 125 лв. за целия месец. През януари обачепревозът ще му излезе поне 140 лв. Причината, естествено, е повишенатацена на бензина. А тенденцията е тя да продължи да расте.

„Кеш”

„Плащаме за газа повече, отколкото други страни” е темата на седмичника

Цената за България е 297 долара, а пазарните цени в момента са около 260 долара, съобщава водещо заглавие на вестника. „При цена на входа от 395 лв. за 1000 кубически метра, ако ние продаваме на вътрешния пазар за 358 лв, ще генерираме пропуснати ползи за 100 млн. лв. за годината”, изчисли изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов на заседанието на ДКЕВР посветено на увеличението на цените на синьото гориво. Цена на входа от 395лв. означава стойност от 296.99 долара за 1000 кубически метра според фиксинга на БНБ, който е 1.33лв.

Според последния годишен отчет на Газпром средната цена на газа е около 240 долара за пазарите в Европа, пише в разработката.

„24 часа”

"На ръба сме с тока"

Електроенергийната ни система е на ръба на натоварването, но ще издържи. Това каза вчера шефът на Електроенергийния оператор Иван Айолов. Има студен резерв, който може да бъде използван, и това са блоковетевъв Варна и в Русе. На 3-ти вечерта са работили 6600 мегавата. Вчера към 15,30 ч бяха включени мощности от 5934 мегавата. Очакваше се вечерта натоварването да бъде 6808 мегавата. Според Айолов това е в рамките на нормалното за този сезон и за студеното време. Натоварването е сериозно, но не е критично, заяви той. Засега до режим няма да се стигне, освен ако няма форсмажорни обстоятелства и излизане на мощности от системата, каза още шефът на оператора.