Вестник Дневник

„Българският борсов пазар все още не е достатъчно прозрачен”, заявява в интервю за изданието Ивайло Андреев, победител в World Top Investor за 2007-2008 г. Той е следвал умерено активна стратегия - нито е заемал твърде често позиции, нито е излизал от тях. За периода на играта го е направил в рамките на 50 до 100 пъти. „Влагах парите си основно в акциите на технологични компании - "Епъл", "Амген", "Рамбус", чиито цени се колебаеха най-много, залагах и на деривати - продавах на късо книжа”, допълва Андреев. Ивайло Андреев не играе активно на Българската фондова борса, защото ликвидността и прозрачността са ниски. Според него пазарът е много колеблив и податлив на всякакви новини. Някои акции пък са толкова слабо ликвидни, че с малка сума пари можеш да ги изстреляш с 30% за ден. Иначе мисли, че перспективите пред българската борса са добри. „Може би още няколко месеца ще има стагнация, но после нещата ще вървят нагоре, няма как да е друго”, допълва той.

И през януари ръстът на кредитирането повтаря рекорда си от края на миналата година, показват данните от паричната статистика на БНБ. За първия месец на годината отпуснатите заеми нарастват с 63.2% на годишна база при 63.7% през декември 2007 г. Числата показват, че трети пореден месец темпът на кредитиране се запазва над 60%. Това е по-скоро инерция от миналата година, отколкото тренд за тази година, защото и цената, и достъпът до външно финансиране за банките вече са по-трудни. Нереалистично е да се запази този ръст и това да бъде реалната картина за 2008 г., каза пред "Дневник" Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка. По-скоро това са одобрени през миналата година кредити, които са усвоени през януари, допълни той. Общият обем на кредитите достига 37.6 млрд. лв. През януари са отпуснати 669 млн. лв. нови заеми, от които 374 млн. лв. са фирмени, 120 млн. лв. - ипотечни, и останалите потребителски. Може би БНБ ще започне да мисли за нови мерки.

"Мобилтел", "Глобул" и "Вивател" подписаха в понеделник процедурата за преносимост на мобилните номера. Няма ясен срок, в който може да се очаква стартът на услугата. Според КРС до две седмици операторите трябва да въведат правилата, по които ще се извършва преносимостта на номерата. Те ще станат част от общите условия за предоставяне на услугите им и ще могат да се видят на корпоративните им сайтове. Според представители на операторите, участвали във финалните разговори, прехвърлянето може да започне в края на март или началото на април.

Вестник Стандарт

Индийската "Есар" оглежда "Кремиковци". Компанията, която не успя да участва в търга за "Български морски флот", обмисля да влезе като стратегически партньор в металургичния ни комбинат. Това са казали за "Стандарт" брокери от Лондон, следящи процедурата около завода ни. Преди няколко месеца индийската компания подаде документи за участие в конкурса за БМФ чрез дъщерната си "Есар Шипинг енд Логистик", регистрирана в Кипър. Тя обаче не бе допусната до участие в процедурата. В областта на металургията индийците имат доста сериозен бизнес. "Есар Стийл" притежава 2 завода в Индия и още 5 извън нея - "Минесота Стийл" в САЩ, "Алгома Стийл" в Канада, Индонезия, Виетнам, Тринидад и Тобаго. Според запознатите с процедурата обаче новите индийци са склонни да влязат в комбината само след като бъде изчистенвъпросът със собствеността и бъдат уредени отношенията соблигационерите, на които Прамод Митал дължи 325 млн. евро.

Вестник Пари

Борсата в Сърбия усети много слабо отделянето на Косово, пише ежедневникът. Спад от малко над 2% костваше на водещия сръбски индекс BELIX едностранното обявяване на независимост от страна на Косово. Понижението не е кой знае колко значимо, особенно като се имат предвид сериозните политически условия, довели до него. Голяма част от инвестициите в сръбския капиталов пазар са германски и австрийски. Федералната република вече призна обявената независимост на автономната облас Косово. Това според някои анализатори може да затрудни навлизането на нови от тези две страни.