„Сега”

„Предпазната клауза за авиацията остава още половин година”, съобщава изданието по повод наложената санция на България в областта на авиацията в края на миналата година.

Въпреки отстранените през последната година нередности в българската гражданска авиация и постигнатия напредък предпазната клауза, наложена от Европейската комисия, остава поне още половин година. Това каза вчера европейският комисар по транспорта Жак Баро.
Забавянето се получава заради чисто бюрократични причини, обясни гостът. От общо 45 забележки, направени миналата година на България в областта на авиацията, в момента са отстранени 44. Но Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕАСА) тепърва ще изготвя технически доклад, след това той трябва да бъде обсъден в комисията, а българските авиационни власти да бъдат извикани в Брюксел да дават обяснения. След това ще следват нова проверка и окончателен доклад, като всичко това ще отнеме минимум половин година.
Предпазната клауза забранява на български авиокомпании да извършват полети между две точки в други страни от ЕС. С влизането на България в общността правото да извършват такива полети в България получиха автоматично всички авиокомпании от държави от ЕС.

„Новинар”

„Държавата не разрешава голямо увеличение на газа”, пише всекидевникът по повод поисканото още през миналия месец от Булгаргаз драстично увеличение на цената на природния газ.

Цената на природния газ може да бъде увеличена с 16% от началото на следващата година, а не с близо 34%, както поиска “Булгаргаз”. Това показват предварителните анализи и разчети на експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, съобщи вчера зам.-министър Галина Тошева.
Една от причините за по-малкото увеличение на цената на газа е актуализираният курс на щатския долар, смятат икономистите. Разчетите на “Булгаргаз” са направени при цена от 1,44 лв. за долар. През последните месеци валутата сериозно поевтиня, като според курса на БНБ за месеца тя е средно около 1,33 лв. за долар. Само този факт е достатъчен газът да не поскъпва с исканите 33,57%, а максимум с 24%, каза Тошева. Други 5% могат да бъдат спестени, ако се експлоатират запасите от горивото в хранилището в Чирен. Надценката на “Булгаргаз”, която дружеството прави за доставчиците си, също може да бъде намалена от 3 на 1%. Според Тошева обаче тепърва предстои обсъждането на тези въпроси. Мотивите на газовата компания за исканото увеличение е ръстът на световните цени, покачването на цените по транзитните договори с “Газпром” и намаляването на местния добив на суровината. С колко ще поскъпне природният газ от следващата година трябва да каже ДКЕВР. В понеделник “Булгаргаз” ще внесе в комисията предложението за поскъпването на газа.

„Монитор”

„Искат регистрация за брокери”

От Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) обявиха, че ще инициират законови промени, с които да се въведе задължителна регистрация на посредниците в търговията с имоти. От НСНИ искат по този начин да се направи поредната стъпка за намаляване полулегалните сделки в сектора.
До 3 месеца ще си избистрим и съгласуваме какво точно да искаме от държавата, каза Асен Македонов, от ADIS, който оглавява комисията в НСНИ, натоварена да работи по този проблем. Мисля, че най-удачно е държавата, в лицето на някое от ведомствата є, да поддържа регистъра на брокерите, занимаващи се с посредничество при търговията с недвижими имоти. За да има някакъв смисъл трябва да се стигне и до законова уредба. Редно е да има и гаранционен фонд за пострадали по вина на брокери клиенти, добави той.
Според председателя на сдружението Лъчезар Искров в момента при някои сделки, посредници са кметове, архитекти и други длъжностни лица и комисионните, прибирани обикновено под масата, са от порядъка на 20-40 процента. Така държавата губи огромни приходи, уточни Искров. Фирмите от НСНИ работят с посредническа такса от около 3%. Най-често полулегалните сделки се реализират при покупко-продажбите на терени за застрояване и земеделска земя, припомни той.

„Стандарт”

„Фирмите задължително с електронен подпис”

Електронният подпис да стане задължителен за големите фирми, ще предложи Координационният съвет за информационно общество на Министерски съвет. Това е част от пакет от мерки, които да стимулират гражданите да използват електронен път за комуникация с администрацията, обяви председателят на съвета и шеф на Държавната агенция за информационни технологии Пламен Вачков. Идеята за електронен подпис на фирмите е на шефката на НАП Мария Мургина. Близо половината фирми са подали справки по ДДС по електронен път, посочила тя.