Перспективите за възстановяване на Европа изглеждат още по-светли, след като публикувани днес данни показаха, че икономическото доверие в еврозоната е продължило да нараства през август.

След гръцката дългова криза от началото на годината, която разклати доверието в еврото и предизвика опасения за платежоспособността на Испания, Португалия и Ирландия, еврозоната се съвзе през последните седмици благодарение на положителните данни за растежа във водещата икономика - германската, припомня ДПА.

Европейската комисия, цитирана от Асошиейтед прес, обяви днес, че икономическото доверие в 16-те страни, използващи еврото, е достигнало през август най-високото си равнище от близо две години и половина.

Основният индекс, измерващ доверието на ръководителите на компании и потребителите в еврозоната, се е покачил до 101,8 пункта през август - най-високата стойност от март 2008 година - спрямо преразгледаните към понижение 101,1 пункта за юли. Най-напред за юли бе измерено равнище от 101,3 пункта.

Като водеща причина за възходящата тенденция се посочва продължаващото нарастване на потребителското доверие с разсейване на опасенията за безработицата.

За целия ЕС, включващ и 11-те страни, които не използват единната валута, индексът на икономическото доверие се е повишил от 102,1 пункта през юли до 102,7 пункта през август.

С най-високо равнище на индекса - 111,2 пункта - Германия отново е начело на икономическото възстановяване в ЕС, докато за Гърция, в която бяха въведени мерки за строги икономии, е отчетена най-ниска стойност на показателя.

Повишаването на доверието като цяло ще засили надеждите за поддържане на добро равнище на икономическата активност в еврозоната въпреки бюджетните икономии в трани като Гърция и загубата на инерция в САЩ и Япония, отбелязва АП.

Икономиката на еврозоната нарасна с тримесечно темпо от 1 процент през второто тримесечие. 

Някои анализатори обаче предупреждават, че европейската икономика може да се забави през втората половина на годината на фона на опасенията, свързани с отслабване на възстановяването в световен мащаб, посочва ДПА.