Над 26 000 работни места ще бъдат изгубени заради административното увеличаване на минималната работна заплата, прогнозира Десислава Николова от Института за пазарна икономика, цитирана от БНР.

Анализ на ИПИ показва, че минималната работна заплата расте около два пъти по-бързо от брутния вътрешен продукт и производителността на труда в България.

Така увеличаването на минималната работна заплата води до покачване на безработицата сред най-нискообразованите групи, обясни Десислава Николова.

За периода между 2013 година, когато минималната работна заплата все още беше 340 лева, и съответно 2017 година, когато трябва да достигне 450 лева, може да се очаква, че благодарение точно на нейното покачване, ще се загубят над 26 хиляди работни места, прогнозира Николова.

Сред нискоообразованите групи попадат и много млади хора, които се обричат на трайна безработица. За да не се случи това от ИПИ препоръчват да се замрази минималната работна заплата, докато нейният ръст започне да се движи в унисон с другите основни макроикономически показатели.