Икономиката на новия световен шампион по футбол – Испания, вероятно ще е най-големият победител.

Още преди началото на мача между Ла фурия и Лалетата експерти прогнозираха, че по-засиленото потребление преди и след финала на Мондиала ще добави 0.25% към Брутния вътрешен продукт /БВП/ на победителя.

Въпреки че в Испания всеки пети е безработен, а в Холандия продължават да се борят за стабилността на финансовия сектор и са по средата на политическа криза, световното първенство се оказа освежаващо за хората. Още повече, че нито една от двете страни досега не е печелила такава титла. Това определено привлече вниманието на потенциални рекламодатели и инвеститори и към Испания, и към Холандия.

Холандската икономика е петата по големина в Европа и се очаква да нарасне с 1.25% през настоящата година. Покрай световното по футбол се очаква потребителските разходи да нараснат с около 700 милиона евро през годината. За Испания прогнозите са за 0.3% спад – при все, че през май от Европейската комисия прогнозираха 0.4 на сто.

Експерти припомнят и триумфа на Италия над Франция на световното през 2006 г. Тогава анализаторите от ABN Amro ревизираха нагоре прогнозите си за икономическия растеж на страната и излязоха почти точни в очакванията си. Bloomberg