ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР 

Дългоочакваните ревизирани данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие предизвикаха силна волатилност в кросовете на щатския долар и в края на деня „зелените пари” приключиха търговията като една от най-слабите валути на форекс пазара. Основната причина зад поевтиняването на американските пари беше оповестяването на по-добри от прогнозните данни за ръста на икономиката отвъд Океана, което засили търсенето на по-високодоходни активи.  

Брутния вътрешен продукт на САЩ се покачи с 3.5% за тримесечието, въпреки че предварителните  очаквания сочеха ръст с 3.2%. По този начин индикаторът отбеляза най-доброто си представяне за последните две години и прекъсна серията си от няколко поредни предишни спада. В действителност, позитивните новини обаче, дойдоха от отделните компоненти на индекса. Личните разходи нараснаха с най-бързите си темпове от две години насам, като в същото време силен ръст се наблюдаваше при жилищното строителство и износа. 

Причината, поради която положителните данни не подкрепиха долара, е опасението на пазарните участници, че ръстът на икономиката е бил предимно в резултат от стимулите на американското правителство. Според мнозина прекратяването на помощите ще забави икономическия растеж, тъй като безработицата в страната все още представлява сериозен проблем пред стабилизирането на потребителските разходи.  

Освен от риск апетита на пазарните участници, еврото получи подкрепа от положителните макроикономически данни през деня и коментари на един от членовете на Европейската централна банка. Изненадващо безработицата в най-голямата европейска икономика – Германия – отчете спад през октомври до 8.1%, след като добави нови работни места за четвърти пореден месец.  

В същото време  представителят на ЕЦБ Аксел Вебер  заяви, че институцията може да започне  да изтегля отпуснатите досега дългосрочни  заеми с цел да предотврати  висока инфлация, след като европейската икономика започне да се възстановява.  

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР 

EUR/USD

Open – 1.4705; High – 1.4858; Low – 1.4682; Close – 1.4821 

Докато евро/долар  се намира над 1.4702 (61.8 Фибо корекция на движението 1.4480 – 1.5062), спадът след 1.5062 може да бъде разглеждан като корекция на възходящия тренд. За подновяването на покачването обаче, е необходим траен пробив на 1.4840 и 1.4860, които на по-ниските времеви мащаби се очертаха като силни зони на съпротива. При пробив на последното ниво ще последва тест на 1.4926.  

GBP/USD

Open – 1.6373; High – 1.6602; Low – 1.6337; Close – 1.6545 

Пробивът  на горната граница на рейнджа, в  който се движеше паунд/долар  през предходните няколко сесии, очаквано предизвика засилване на възходящия импулс. В посока нагоре предстои сериозната съпротива на зоната около 1.6660, която през последните месеци се очерта като силна резистентна зона.

Близките  подкрепи са разположени при 1.6465 и 1.6337, като при техен пробив ще последва тест на 1.6286.  

USD/JPY

Open – 90.73; High – 91.61; Low – 90.23; Close – 91.40 

Долар/йена се търгуваше през по-голямата част от деня под краткосрочната възходяща  тренд линия от 7 октомври насам, но в крайна сметка затвори над  нея и с това я оставя като първа  подкрепа в посока надолу. При пробив на текущата проекция на тази линия при 90.75 ще последва тест на 90.23 и 90.07.

 * Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!