Икономически растеж от 0.3 процента е заложен в официалната прогноза на правителството за 2010-а година, съобщи финансовият министър Симеон Дянков, като уточни че това е базисният сценарий за развитието на икономиката. Изпълнението му означава увеличаване на брутния вътрешен продукт с около 3-4 милиарда лева, обясни Дянков. По думите му другите два сценария са оптимистичен с прогноза за ръст от 1 процент и песимистичен - със спад от 2 процента. Министър Дянков представи конвергентната програма на България за периода 2009 – 2012-та година, която е подготвителен документ за влизането на страната ни във валутния механизъм ЕRM 2, а след това в еврозоната. Програмата предвижда запазване на валутния борд със същия курс и 16 групи от реформи, които ще дадат възможност за намаляване на лихвите от страна на външни инвеститори и намаляване на данъчната тежест у нас, обясни финансовият министър.

Бюджет 2011, следващият бюджет да ни даде възможност да намалим ДДС с 2 процентни пункта и се надявам – това е вече повече надежда отколкото анализ – до края на мандата да имаме възможност още за едно такова допълнително намаление с 2 процента. Другите преки данъци да останат такива, каквито са, а социалните осигуровки, както вече сме обещали, както сме започнали да работим, да се намалят с целите 5 процентни пункта. С тези две реформи сме изчислили, че България ще стане страната с най-ниско данъчно бреме в целия ЕС, каза министърът.

В програмата е заложено също постигане на балансиран бюджет през следващите 3 години. Ето какво обясни министър Дянков за Бюджет 2010: „За 2010 година ние сме си направили така разчетите, че за първите три месеца на годината – януари, февруари и март, ние целенасочено ще навлезем в дефицит и разходите ще бъдат по-големи от приходите, за да направим тези разплащания, които не успяхме да направим от предишното правителство, които то не е направило и които ние можем да си позволим до някаква степен да направим. Актуализацията на бюджета ние ще я правим в средата-края на месец юни. Къде ще влязат тези допълнителни пари, ако ги имаме? Те приоритетно ще влизат в сектори, където вървят реформи. Здравеопазване – там сме обещали допълнителни 350 млн. лв. освен това, което е вече в бюджета”.

Според финансовия министър до края на месеца конвергентната програма ще влезе за разглеждане от Европейската комисия, а оценката й ще бъде дадена през пролетта, което означава, че след април България може да започне процедурата за влизане в ERM 2.