За четвъртото тримесечие на 2011 г. растежът на икономиката няма да надхвърли 2 на сто и така за цялата година ще е около 2 на сто, пише в доклад на Центъра за икономическо развитие/ЦИР/ "Януари 2012 година".Това е редовния тримесечен доклад на ЦИР за състоянието но българската икономика, разпространен пред журналисти.

От средата на 2010 г. реалният обем на брутния вътрешен продукт на българската икономика започна отново да расте на годишна база, т.е. възстанови се тенденцията на растеж. И досега обаче той продължава да е слаб, въпреки че за третото тримесечие на 2011 г. съвсем леко се ускори в сравнение с растежа за второто тримесечие, пише в доклада.

Последните данни на НСИ, които са до третото тримесечие на 2011 г., показват, че обемът на БВП все още има да наваксва, докато се възстанови най-високото му предкризисно ниво (от четвъртото тримесечие. на 2008 г.), тъй като сега е с 4.4 на сто под него.

Достигането на предкризисния обем на БВП е вероятно да се очаква през четвъртото тримесечие на 2012 г., смятат в Центъра за икономическо развитие. В случай, че европейската икономика се стабилизира по-бързо, може да се очаква възстановяването му още през третото тримесечие, смятат експертите.

Забавянето на растежа в основните икономически партньори на България продължава и това е водещо основание да очакваме краткосрочно забавяне на растежа и у нас - през последното тримесечие на 2011 г. и поне до средата на 2012 г., допълват от ЦИР.

Тенденцията на балансиране на структурата на растежа продължава - приносът на промишлеността се свива за сметка на услугите, намалява приносът на нетния износ - за сметка на това расте приносът на вътрешното търсене, отчитат икономистите. Външната търговия продължава да се представя учудващо добре на фона на силно ограничения икономически растеж в еврозоната и свитото вътрешно потребление в основните ни икономически партньори, пише в доклада. За единадесетте месеца на 2011 година общият стокообмен се увеличава номинално с 25 на сто като ръстът на търговията със страните от ЕС изпреварва този с трети страни. Общият износ (FOB) нараства с 30.6 на сто и достига близо 18.5 млрд. евро, а вносът (CIF) расте с 20.6 на сто, достигайки почти 21 млрд. евро. Дефицитът на търговското салдо (FOB/CIF) намалява с 23.5 на сто спрямо 11-те месеца на

2010 г. и възлиза на близо 2.5 млрд. евро (6.3 на сто от прогнозния БВП при 3.2 млрд. евро и 8.9 на сто от БВП една година по-рано).

Преките чужди инвестиции за цялата 2011 г. вероятно няма да надхвърлят 1 млрд. евро при очаквани от правителството 1.5 - 2 млрд. евро, пише в доклада. Годишната инфлация за 2011 година е 2,8 на сто, а за 2012 година в ЦИР очакват тя да е 2,5 - 3 на сто. През 2011 година безработицата е била средно 10,2 на сто. През 2012 година тя ще бъде 10,5 на сто, като през зимните месеци се очаква да е 11 на сто.

Безработицата ще изчака

Намаляване на безработицата може да се очаква едва през 2013 г., смятат от Центъра за икономическо развитие. Според икономистите безработицата през зимните месеци ще надхвърли 11,4 на сто, а след това може да има известно стабилизиране през летните месеци.

„Лош показател, който потвърждава факта, че все още икономиката не е достигнала предкризисните си нива, това е състоянието на заетостта и безработицата. Тук особено важен е показателят на заетостта, който продължава да има спад на годишна база за трето тримесечие от 3,2%. Тези спадове стават все по-малки, т.е. има известно подобряване, но докато не се прекрати този спад, естествено, общо подобрение в тази сфера не би могло да се очаква“, обясни ръководителят на центъра 
Георги Прохаски.

От Центъра за икономическо развитие очакват в края на годината може да бъде достигнат предкризисния обем на брутния вътрешен продукт. В момента той е с 4,4 на сто от най-високото си равнище пред четвъртото тримесечие на 2008 г.

„Като цяло има тенденция, която ние още преди три месеца я формулирахме и която се надяваме да продължи през 2012 г. на известно балансиране на факторите на растеж в страната, т.е. не само промишлеността и износът да бъдат основните двигатели, но от страна на производството към промишлеността да се добавят и услугите, а от страна на потреблението към износа да се добави в по-висока степен и крайното потребление. Ако това се случи, вероятно отново ще имаме този растеж около 2 - 2,5%, който, разбира се, е недостатъчен, но на този етап, предвид и общата икономическа среда в
Европа, не можем да очакваме по високо от това“ , допълни Прохаски.

Според него и през 2012 г. ще продължи изтеглянето на чуждите компании от
България. Инфлацията в края на годината ще бъде около 2,5 - 3 на сто, ако се запазят вътрешните и външните икономически фактори.

* Актуализирана информация