Назначението на Калин Христов за министър на финансите в служебния кабинет е добрата новина според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. В ефира на Дарик икономистът предупреди да не се създават очаквания у българите, че правителството може да свърши чудеса за два месеца и посочи, че служебният кабинет не трябва да се поддава на натиск за увеличаването на доходите по административен начин.

Калин Христов напълно е запознат с процесите, които вървят в България и според Стайков много добре ще пасне на поста. Икономистът подчерта, че обикновено изказванията на Христов са доста премерени, консервативни и винаги насочени към водене на разумна политика. „В последните две седмици се чуха доста критики относно това колко стабилна е финансовата обстановка в страната и мисля, че назначението на този министър би успокоило до известна степен подобни притеснения", каза Стайков.

Според него докато Марин Райков се е изказал доста по-консервативно и реалистично за това какво може да постигне служебното правителство и какви трябва да са неговите приоритети, то президентът изисква доста повече от него и подобна задаване на високи очаквания може да изиграе лоша шега, защото хората биха могли да си помислят, че правителството може да свърши чудеса за два месеца и в последствие да се окажат разочаровани.

Най-голямата опасност за кабинета е поддаване на натиск за увеличаване на доходите по административен начин, смята Стайков. Това би имало два ефекта – от една страна, ръст на публичните разходи, който не е предвиден за тази година, и от друга страна – повече разходи за частния сектор, което в условия на все още възстановяваща се икономика може да повлияе негативно на бизнес средата у нас.