България е застрашена от хуманитарна криза заради икономическата и социална политика, водена от кабинета „Борисов”. За това предупредика икономисти от гражданско сдружение „Глас” на среща с президента Георги Първанов.

Те настояха за актуализация на антикризисните мерки и за пълен отчет на кабинета пред Народното събрание за изпълнението на мерките срещу кризата досега още преди дебатите по Бюджет 2011 г. Икономистите заявиха, че най-силно ударени от политиката на правителството са младите хора.

Според проф. Димитър Иванов финансовият министър води „политика на геноцид” към българските граждани. Проф. Кръстьо Петков пък настоя за преразглеждане на плоския данък и преминаване към подоходно облагане.

Проф. Димитър Иванов: „В страната се провежда икономическа политика от типа на Чаушеску, политика, която обрича българския народ на десетилетия, на много десетилетия бедност и мизерия, а не е политика, която да скъси дистанцията между останалите членки на Европейския съюз. Икономическата криза се отразява най-негативно върху децата на България, върху бъдещето на България. То се отрява негативно върху задълбочаване на неравенството, задълбочаване на бедността. Бедността навлиза в живота на българските домакинства от всички слоеве, искам да отбележа. Не само сред досега наречените най-бедни или маргинални слоеве. Т.нар. средна класа започва да изпитва също трудности. Трудности, които през последните даже 20 години България не е изпитвала. Тази бедност, която сега навлиза в българската икономика, тя не може да има трайност по-малко от 10 до 15 години, ако не се смени икономическият и социален модел”.

Проф. Кръстьо Петков: „Казахме на господин президента, това, което му беше пратено като вариант през септември миналата година за преразглеждане на данъчния модел и преминаване плавно от плосък към прогресивно подоходен данък, не е малоумно”.

* Допълнена информация