Когато в България някой обяви, че минималната заплата трябва да стане 1000 лева, а енергопреносните предприятия да се национализират, е ясно, че е започнала предизборна кампания.

И следват куп обяснения как това противоречи на пазарната логика, как гоним инвеститори и как парите никога не стигат за да живеем по-добре. Затова оценките за подобни идеи са да ги определим като див комунизъм, да ги заклеймим и да им се присмеем въпреки приятното погалване на ухото.

Така е у нас. В Европа е малко по-различно. Само преди няколко дни зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на цифровите технологии Нели Крус предложи пред европарламента от догодина изцяло да отпаднат таксите за роуминг.

Естествено е първо да се зарадваме на радикалното предложение на Крус. Имате например 200 безплатни минути към 7-левовия си месечен абонамент и от догодина ще можете да ги изговорите, докато гледате двуетажните автобуси на Пикадили сиркъс в Лондон или докато сте с фамилията на Халкидики. Прекрасно, нали!

Проблемът е, че ако се замислим малко повече, ще се сетим, че отпадането на роуминг регламента за държавите от ЕС прилича малко на офертите за безплатния обяд. Хем са много примамващи, хем има уловки. И те са свързани с това, че накрая някой ще трябва да плати сметката.

Преди по-малко от година Еврокомисията излезе с регламент за роуминга, според който от 1 юли догодина над 500-те милиона европейци ще могат да използват алтернативен роуминг оператор, който да е различен от фирмата, която ги обслужва в родните им страни.

В ЕС работят над 140 мобилни оператора, които вече се подготвят за новите изисквания, свързани с големи инвестиции. Сега новата идея за тотално отпадане на таксите за роуминг на практика ще обезсмисли вложения за милиарди евро в рамките на ЕС.

Освен това за идеята на Крус липсва техническа конкретика. В случай че става дума за тотално отпадане на всички такси, то някои телекоми ще спечелят, но други определено ще загубят много пари.

Ще спечелят мегакомпаниите, които присъстват в много държави от ЕС като "Водафон", "Дойче телеком" и други, и то най-вече от държавите, в които голяма част от хората имат финансова възможност да карат отпуската си обикаляйки Европа.

Мтел, "Глобул" и "Виваком" обаче са дребосъчета в рамките на общоевропейския пазар. Те ще се разделят с приходи от роуминг таксите, които плащат чуждите туристи, когато са у нас. Това важи както за преноса на телефонни разговори, така за интернета.

В момента трафикът на данни в интернет е все още скъп. Едва от миналата година има фиксирана цена от 70 евроцента за мегабайт, но и това никак не е малко. В случай че падне роумингът, по Черноморието вероятно ще настане шок и ужас. Само миналото лято курортите ни са били посетени от над 4 милиона чужди туристи. Тази година се чакат още повече. В случай че няма да има роуминг вероятно генерираният трафик от Дуранкулак до Резово ще се увеличи в пъти.

В първите си коментари по повод идеите на Нели Крус българските телекоми се въздържаха от открито противопоставяне именно с аргумента, че липсва конкретика как точно ще се случи промяната.

Неофициално обаче мениджърите на телекомите ни са бесни. Все още по чисто икономически причини на почивка у нас идват много повече чужденци от българите, които излизат зад граница.

Няколко известни експерти от телеком бранша коментираха, че реално мобилните ни оператори ще загубят стотици милиони евро, ако няма роуминг. Точна сметка затова все още няма. Освен това те ще трябва да инвестират още милиони, за да засилят покритието си по големите курорти, а в крайна сметка приходите от трафика ще са за някой друг.

Всичко това се случва в момент на тежка икономическа криза, падащи приходи в бранша и орязване на бюджетите за инвестиции. Оттук следват две възможности - влошаване на качеството без допълнителни вложения или вдигане на цените за абонатите в България. Едва ли нашенецът в ще се зарадва на безплатния роуминг, ако не пътува зад граница. Но със сигурност няма да е щастлив, ако плати безплатен обяд на някой богат западняк.

Затова през следващите месеци мобилните оператори ще пишат всевъзможни възражения по повод идеята на Крус, която все още не е облечена в никакви реални мерки. Ще се обърнем към Комисията за регулиране на съобщенията, към Еврокомисията и GSM асоциацията, категорични са представителите на българските телекоми.

Ако се види примерът на САЩ, той също е явно неприложим в европейски условия. Зад океана телекомите нямат покритие във всички щати, дори и най-големите. Няма и роуминг, но пък принципът е да се плащат както изходящите, така и входящите разговори. Нещо отречено във всички други държави по света.

В момента пределната цена за минута изходящ разговор в роуминг на територията на ЕС е 29 евроцента без ДДС, а изпращането на SMS струва само 9 цента.