Гуверньорът на централната банка във Великобритания Bank of England, сър Марвин Кинг, направи изказване, в което упрекна банкерите за етиката в работата им и посочи, че те трябва да вземат пример от олимпиадата, която току-що приключи в Лондон. Както спортистите, така и финансистите трябва да възприемат етичните норми и спортсменството, когато работят в Ситито.

 

Забележката на сър Марвин Кинг е по повод на скандала с манипулирането на основната лихва LIBOR, който доведе до глоба от 290 млн. паунда за банката Barkleys и поведе след себе си оставки и страх от още хванати в нарушение. Общо 15 са институциите, които се разследват за участие в манипулацията.

 

"В продължение на много години във финансовия сектор процъфтяваше илюзията, че е възможно да станеш милионер за една нощ просто като купуваш и продаваш някакви хартийки", посочва гуверньорът на Bank of England и допълва: "Но ние видяхме как това хартиено богатство във финансовия свят може и да изчезне за една нощ. Нещата трябва да се променят".

 

Според Марвин Кинг цялата икономика на Великобритания може да си извади ключови поуки от олимпийските игри, които се разиграваха именно в Лондон. На първо място, според него, това е урокът, че за да спечелиш златния медал, трябва години наред да си полагал усилия, защото успехът не идва за една нощ.

 

Кинг посочва, че банките трябва да се насочат не толкова към парите, колкото към клиентите. Секторът направи лоша услуга на всички ни промотирайки представата, че само солидни финансови компенсации могат да мотивират хората.

 

"Вижте как всички онези доброволци, които участваха в дейностите по олимпиадата и допринесоха за атмосферата на игрите. Този успех привлече толкова много посетители отвъд граница", изтъква сър Марвин Кинг. "Мотивацията е нещо повече от пари. Банкерите трябва да се концентрират върху това как да предложат нещо солидно на своите клиенти, а не как да направят бързи печалби". /Guardian