Тази сутрин по инициатива на президента Георги Първанов започна дискусия за това как България да излезе най-бързо и безболезнено от кризата. Това се случва на фона на думите от опозиционни и не чак толкова опозиционни политически сили, че кабинетът всъщност няма антикризисна програма и индиректният отговор от тази сутрин на премиера, че ако имало някъде написани успешни антикризисни мерки, той щял да ги препише.

DarikFinance.bg потърси мнението на трима водещи икономисти от основните политически партии - ГЕРБ, ДСБ и БСП за това какво предстои на България след кризата, какво е състоянието на финансите и справя ли се правителството с икономическите предизвикателства.

Основен приоритет за ГЕРБ е излизането от икономическата криза, а реализирането на обявените мерки за борба с кризата имат за цел повишаване благосъстоянието на българските граждани, споделя пред DarikFinance.bg Стоян Мавродиев от ГЕРБ и припомня, че предишното управление дълго време отричаше изобщо че има криза.

Мавродиев е категоричен, че вече има и резултати от политиката на новото правителство – в България има финансова стабилност и най-нисък в Европа бюджетен дефицит, борбата с корупцията и организираната престъпност е безкомпромисна и доказателствата за това са всекидневни, постигна се значително съкращаване на разходите и свиване на администрацията. Не на последно място е и приемането на балансиран и честен бюджет за 2010 г.

Мавродиев, който е зам.-председател на икономическата комисия в Народното събрание и член на бюджетната е категоричен, че трудностите пред управлението, включително неразплатените пари към бизнеса, в немалка част са свързани с наследството от предишното управление, но допълва, че ще бъде грешно да се смята, че добрите и положителни промени биха се случили светкавично и без упорита ежедневна работа.

Важно е как другите те оценяват. Вчера, 21.01.2010 г. Moody's Investors Service промени перспективата на рейтинга на България Baa3 от стабилна на положителна. Това е първото положително действие във връзка с рейтинга на държава от ЕС след юли 2008 г. Положителната перспектива пред кредитния рейтинг означава, че от Moody’s обмислят да повишат скоро оценката на държавния дълг на България. Това е поредното признание от международните инвеститори и анализатори, че България има най-стабилната фискална политика в Европейския съюз. Това е оценка, че правителството на ГЕРБ, може да се справи с трудната ситуация и можем да извадим страната от кризата, посочва Стоян Мавродиев.

Еврофондовете

Трябва да се подчертае, че правителството на Станишев, загубата на доверие на институционално ниво и липсата на административен капацитет ни остави много тежко наследство в областта на усвояването на еврофондовете, което се изразява не само в блокирането и неотпускането на средствата, но и най-вече в загуба на доверие от страна на европейските ни партньори. Едно от големите постижения на правителството е постигнатият обрат в отношенията с Брюксел. Ние ясно показахме на нашите европейски партньори, че вече правилата в България се спазват и получихме кредит на доверие – парите по САПАРД са разблокирани, а 200 млн. евро по оперативна програма Регионално развитие са размразени, смята Стоян Мавродиев.

Равносметката на ГЕРБ показва, че за пет месеца сегашното правителство е успяло да изплати повече средства по оперативните програми отколкото кабинетът Станишев за две години и половина.

Неразплатените средства към бизнеса

И този проблем, според експерта, се вписва към негативните ефекти от предишното управление, които са безбройни и неочаквани.

В решаването на проблема принципно са възможни различни сценария. Съществува възможността за покриване просрочени държавни задължения към бизнеса, като се прехвърлят към банките. Възможен вариант е банките да покрият задълженията и те да се преоформят като кредити на държавата. Възможно е да се търси механизъм, с който държавата гарантира пред банките задължения на частни компании, които имат да получават пари. Друг вариант е емитирането на държавни ценни книжа, които да се изкупят от банките или други инвеститори, а с парите правителството да погаси задълженията си към фирмите, пояснява Мавродиев.

Криза, дъно, а оттук насетне накъде?

Постигане на балансиран и реалистичен бюджет за 2010 г., което ще позволи и присъединяването към еврозоната. Това е първият бюджет от 8 или 9 години, в който се налага да режем разходи в сравнение с предходните, посочи Мавродиев. Досега винаги е имало увеличение и кавгите са били кой да получи повече от допълнителните средства. Това е разликата на този бюджет и това е трудното. Борбата с нелегалния бизнес и контрабандата. Не може да се очаква, че ще се справим лесно с този проблем, но трябва да е ясно че има политическата воля и конкретни усилия. Продължаване реформата на държавната администрация. Прозрачност на тръжни процедури, договори и т. н. Промени в данъчното законодателство. Здравна реформа и други изброява младият политик от ГЕРБ.

БСП - Правителството няма антикризисна програма

Според един от най-видните икономисти сред опозицията и член на бюджетната комисия в Народното събрание – Румен Овчаров – правителството всъщност няма антикризисна програма и по думите му е очевидно, че не се предприемат никакви антикризисни действия. Поне не във вида, в който ги виждаме в другите държави – нито по отношение на стимулиране на бизнеса, нито по отношение на минимизиране на социалния ефект от кризата, нито за насърчаване на инвестициите.

Не може да бъде прието за антикризисна програма безмисленото рязане на държавни разходи, обяснява Овчаров. Той посочи, за пример Германия, където правителството има решение да увеличи с допълнителни 20 млрд. евро социалните разходи, а у нас те са намалени три пъти.

Правителството вместо да стимулира бизнеса задържа плащанията към него, за да завърши годината с химерен минимален бюджетен дефицит. Реалният бюджетен дефицит не е 500 млн. лв., а над един милиард и половина, коментира Овчаров. Според него целият икономически екип на кабинета, начело с финансовия министър Симеон Дянков, доста време не е знаел, че неразплатените суми с фирмите, са част от дефицита. Били го разбрали, когато е било късно за реакция.
Тупането в гърдите аз този малък дефицит е за кратко – докато излязат данните на Евростат и се види, че дефицитът е в съвсем други размери, обяви икономистът.

Аз не съм привърженик на прекаления оптимизъм по отношение на излизането от кризата. Една от причините е тази неразумна политика, която чисто финансово води правителството. Много от фирмите, с които сега и през последните месеци правителството не разплаща, едва ли ще преживеят кризата. И като започнат фалитите, създаването на нови фирми на тяхно място, няма да отнеме една или две години, мотивира се Овчаров. Той е убеден, че е свършило времето, с което министрите разполагаха за ентусиазъм и „клепане” на предишните и сега идва времето на реализма и „шамарите” от Брюксел. След този по казуса „Желева” Овчаров очаква и оценките за усвояването на еврофондовете.

Как България да излезе от кризата според Румен Овчаров


Трудно ми е да вляза в ролята на управляващ, но България трябва да намери начин да стимулира икономиката, а това означава да привлече инвестиции, да отпуши еврофондовете и да довърши големите големите инфраструктурни поректи – енергийни и магистрали.
Няма как да обясним защо правителството не прави нищо по проекти, които сами по себе си струват милиарди – ще създадат работни месат, ще плащат осигуровки и така нататък.
Не са важни чак толкова механизмите за привличане на средства, а правителството да определи за какво да използва свои пари, за какво - от еврофондовете и за какво ще привлече частни инвестици.
Сега е моментът икономиката да получи свеж ресурс, няма никакво време. Иначе фирмите ще изхвърлят хората на улицата.

Сините: България е в криза, няма пробив в отношенията с Европа

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята Коалиция Иван Костов заяви пред Darikfinance.bg, че още в началото на мандата на правителството двете десни партии от коалицията са дали своите допълнения и изменения в текстове към управленската програма на правителството, която по същество се явява и антикризисна за кабинета.

Приехме уверения, че те ще бъдат приети и поради това ние публично подкрепихме тази програма. Основно заради това, което ние наричахме – превръщане на доверието в ГЕРБ в европейско доверие към България, пробив в усвояване на фондовете от Европа и масирано изграждане на националните инфраструктурни обекти, сподели Костов.

Какъвто пробив продължава да няма, при това се оказва, че според сините възниква друга причина за това – липсата на проекти като такива.

Освен корумпираната администрация още по-страшно е, че няма проекти!

Ситуацията става все по-лоша от ден на ден. Обстоятелството, че администрацията е корумпирала процеса на усвояване на фондовете, и че предишното управление е създало фирми специално за усвояване на европейските фондове, което се разкри пред обществеността е разрушило доверието на нормалните участници в този процес и поради тази причина те отказват да участват в процеса. Затова поведението на нормалните бизнесмени, предприемачи и общини е обяснимо, защото те не могат да задействат един проект, да вкарат в него стотици хиляди евро, за да го превърнат в годен за финансиране и след това ще станат жертва на някой скроен конкурс или защото администрацията е измислила нещо друго. Затова всички сериозни участници с все по-ерозиращо доверие в процеса казват – няма да участваме в това нещо. Така че започват да липсват проекти, качествени проекти. От друга страна нищо не мърда в тази администрация. Контролните органи на министерства и ведомства не работят, пояснява двата аспектите на проблемите пред европейското финансиране лидерът на ДСБ.

При това положение се очаква и реакция на МВР. Иван Костов не скри положителната си оценка за действията на МВР и на неговия министър Цветан Цветанов.

МВР още не са стигнали до този проблем. Борят се още с най-ужасяващите форми на престъпност. Много ми се ще г-н Цветанов, колкото се може по-бързо да прегърне тази тема, защото в момента никой не контролира администрацията. Първи пробив вече има, това са обиските на лица от фонд Земеделие. И те веднага показаха потвърдени съмнения. Т.е колко се може по-бързо трябва да заработят контролните органи, защото тази администрация безчинства, допълни Костов.

Приоритетите и мястото на България в кризата, според Иван Костов

Очаквано Костов обясни, че управляващите трябва да определят приоритетите за България. Той даде обаче няколко примера с проекти във Варна, където бе на посещение в началото на седмицата, и които проекти биха решили много от пробемите там. Като цяло обаче Костов сподели:

Вижте, приоритетите са добре очертани. Лошото е, че по време на криза се губят стратегическите ориентири. Кризата има това неблагоприятно въздействие върху управляващите, че те губят големите ориентири. Ето, пробивът при европейските фондове не може да бъде организиран, не се случи. А това е важна, много важна стратегическа задача. Сега ще започнат да отнемат фондове от предприеъдинителните програми. Но, ако отнемат ИСПА, както става с магистрала Люлин. Ще трябва да връщаме пари, както казва заместник-министърът. Е даде, но като почнем да връщаме пари по усвоени вече предприсъединителни фондове, какво става със страната!

На най-често питания напоследък въпрос за това къде е България в периода на икономически спад, Костов отговори - България е в криза, ситуацията е тежка, очаква се гигантски процес на преструктуриране на икономиката.

Може да има голямо преструктуриране на икономиката след това от 96-97 г.

Според правителството, а неговите представители са длъжни да излъчват оптимизъм, ще има слаб растеж, почти незабележим, което за България си е все едно в криза. Растеж от 0.5% си е все едно нищо. Ако са верни най- мрачните прогнози, последната на Божидар Данев, за това, че всеки 5-ти ще бъде безработен, това означава, че всеки 4-ти дори всеки 3-ти ще си смени работното място. Това означава гигантски процес на преструктуриране на българската икономика, вторичен, след първоначалното преструктуриране през 96-97 г. Това ще означава – няма нужда от подобно строителство, трайна безработица, хората се преквалифицират. Няма нужда и не сме способни да произведем такъв туристически продукт, прегрупиране и пренасочване. Нали си преставяте – това означава всичко да се разтресе из основи и да настъпят огромни структурни промени, допълва Костов.