Има ли златно съкровище край Бургас? Този въпрос повдигат Пиер Белмар и Жан Намия в книгата си „25 легендарни съкровища“.

Отговорът със сигурност е, да, макар вероятно да не става въпрос за белогвардейското злато, описано в книгата. На територията на страната всяка година се откриват между 20 000 и 30 000 монети. Отделно се намират и хиляди артефакти.

Бурното и размирно минало и най-вече множеството военни конфликти, са оставили заровени в българските земи огромен брой съкровища, за повечето, от които няма никаква информация. Не случайно иманярството е преуспяващ бизнес от десетилетия.

Но да се върнем към златото на генерал Деникин. Майкъл Грушко също заявява, че съкровищата на белогвардейския генерал са заровени в горите под Странджа в книгата си „Загубените съкровища на света“. За това пише и Джонатан Смеле в своята история на Октомврийската революция.

И според четиримата автори генерал Антон Иванович Деникин, осъзнал поражението на белогвардейците, заповядва през 1919 г. част от хазната на Южно-руския съюз да бъде натоварена на кораб и заровена в България.

Общата стойност на съкровищата на белогвардейците не е известна, но вероятно става дума за тонове злато и скъпоценни камъни, като по-голямата част от тях са били похарчени за оръжие за белогвардейската армия.

Това богатство е плячка от завзетите градове. Деникин установява т. нар. бял терор на контролираната от него територия, като остава в историята с погромите си срещу еврейте в Украйна и Южна Русия. Освен това белогвардейците от 1915 г. до 1918 г. успяват да отнемат значителни, вече ограбени от руското население, богатства от болшевиките. В този период Ленин събира огромен откуп, с който да плати за неутралитета на Германия в гражданската война в Русия.

Легендата разказва за Николай Свидин, бивш офицер от бялата армия, от чиито мемоари става ясно, че заедно с други белогвардейски офицери е придружил генерал Покровски през 1920 г. при изкопаването на част от златното съкровище. По това време самият Деникин е в Цариград. Според Свидин, половината от заровените сандъци така и не били извадени.