Ръстовете, които през тази година постигнаха пазарите от Централна и Източна Европа не са изконсумирани и има още, което тези дестинации могат да предложат. Прогнозата е на специалистите, управляващи инвестиционни фондове у нас, потърсени да споделят визията си за 2011-та година от DarikFinance.bg. Според тях перспективен е дори българският фондов пазар, а анализът им върху основните стоки и суровини затвърждава усещането за позитивна инвестиционна година.

Надя Неделчева, портфейлен мениджър на Адванс IPO Фонд 

След като пазарите в Украйна, Русия и Турция се оказаха "ракети" за вас през 2010 година, смятате ли да останете там и през 2011-та година? Колко още могат да ви донесат те през тази година и какви са причините, поради които очаквате растежът там да продължи? Ще търсите ли и други подобни на тях пазари, които имат аналогични перспективи за растеж?

Пазарите на Украйна, Русия и Турция се асоциираха с високи нива на риск, за поемането на този риск обаче инвеститорите бяха шедро възнаградени през 2010 г., а и още през 2009 г. След като Украйна бе в дъното на класацията през 2008 г. със срив от близо 75 %, пазарът отбеляза силно завръщане още през 2009 г. с ръст от над 90 %, продължен от 70 %-ов ръст миналата година. Русия и Турция също допринесоха много за лидерските позиции на управляваните от Карол Капитал Мениджмънт фондове – Адванс IPO фонд и Адванс Източна Европа - с ръстовете си от съответно 29 и 25 %.

Стратегията ни за 2011 г. предвижда в тези пазари да е концентрирана значителна част от активите на фондовете ни, тъй като въпреки поскъпването до този момент, считаме, че все още са налице атрактивни инвестиционни възможности. И при трите пазара очакванията са икономическият ръст през 2011 г. да е значително над този на развитите пазари, а същевременно има редица  компании, чиито борсови цени все още не отразяват потенциала за ръст на печалбите.

Така например средното съотношение P/E на база очаквани резултати за 2011 г. за Русия е под 8. Фондовете, които управляваме са фокусирани като стратегия върху региона на Централна и Източна Европа, като разбира се ще продължим да търсим и други пазари в региона, които предлагат силни перспективи за растеж.

Друг пазар, на който силно сме заложили в Адванс IPO Фонд, е полският, който с огромните си размери и продължаващи мерки за развитието му чрез приватизация на държавни компании през него, концентрира огромен интерес. През 2010 г. там се проведоха няколко много големи IPO-та, които привлякоха много инвеститори, като осигуриха и много бърза резултатност на инвестициите.  

Какви са очакванията ви при суровините -  какъв е потенциалът за ръст при златото, петрола, производствените метали /като медта/, селскостопанските стоки /зърно, памук/?

След неблагоприятната като цяло за суровините 2009 г., 2010 г. бе много позитивна за тях и особено за селскостопанските стоки – памукът поскъпна с над 90 %, кафето с над 75 %, царевицата с над 50 %. Златото отчете десетата си последователна година на ръст. Според нашите анализи въпреки тези поскъпвания, позитивният сценарий за основната част от тях остава в сила, но очакваме и корекции през 2011 г.

Предвид изнервената все още ситуация на пазарите поради опасенията за задлъжнялост и високи бюджетни дефицити на редица държави, считаме, че златото има все още потенциал да играе ролята на убежище. На фона на икономическото възстановяване търсенето на основните метали нараства, за което свидетелства и спада на запасите при част от тях като мед, никел, алуминий.

При селскостопанските стоки е налице много висока волатилност и слаба корелация с пазара на акции, като въпреки силния ръст през 2010 г., оставаме позитивни и за тях като  нарастващото население и намаляващата обработваема земя са подкрепящи фактори в дългосрочен план.

Отново подчертавам, че очакваме корекция през настоящата година, но за момента поне не виждаме предпоставки за смяна на тренда.

Много анализатори предрекоха розова година за инвестициите, сплашвайки ги с очакваните високи равнища на инфлация и ниски лихви по депозитите. Наблюденията ви показват ли някакво активизиране на тази инвеститорска активност? А предполагате ли съживяване на играчите у нас?

В световен мащаб още през 2009 г. се наблюдаваше завръщане на апетита към риск, което бе особено видно на фона на постъпленията към фондовете по видове. След като бяха единствените, към които се наблюдаваха нетни постъпления през 2008 г., през 2009 г. нискорисковите фондове инвестиращи в инструменти на паричен пазар бяха обект на теглене на активи, които бяха пренасочвани към фондове инвестиращи в акции.

Тенденцията бе продължена и през 2010 г., когато повишеният апетит към риск увеличаваше залозите на по-високо рискови активи и най-вече от развиващите се пазари. Тази тенденция е не толкова видна на родна почва. Колосалните загуби понесени от инвеститорите през 2008 г. удариха тежко и без това младата ни индустрия. Индивидуалните играчи се отдръпнаха и обемите на БФБ остават символични, затруднявайки така допълнително завръщането на чуждестранните инвеститори.

Що се отнася до фондовата индустрия – 2010 г. продължи да бъде тежка. Факт е, че активите на фондовете управлявани от български асет мениджъри се повишиха с близо 100 млн. лв., но над 90 % от тях се дължаха на постъпления в единични фондове, инвестиращи в нискорискови активи, докато нетно фондовете в акции са на минус като активи.

Все пак обаче в Карол Капитал Мениджмънт през последните месеци в действителност забелязваме активизиране на инвеститорите и нарастване на склонността за поемане на по-високорискова  позиция чрез инвестиции във взаимните ни фондове, всички от които инвестират в акции.

Безспорно доходността от близо 24% за Адванс IPO Фонд и малко над 20% за Адванс Източна Европа, достигната до момента продължава да е водещ фактор и съответно силните резултати привличат инвеститорите. Това, в съчетание със спада на лихвите по депозитите, които бяха силен конкурент до момента, вероятно още повече ще засили интереса към инвестиции във фондове в акции през 2011 г.

Все още обаче е трудно да се прогнозира бум при рисковите инвестиции, поне в България, защото за да спечелим отново доверието на инвеститорите е необходима още много работа. С подхода ни при управлението на фондовете на Карол Капитал Мениджмънт, се надяваме че ще реализираме добри резултати и през 2011 г. и по този начин ще съумеем да преборим страха на инвеститора от поемането на по-голям риск.

Очаквате ли, че ще има един момент в годината, през който ръстовете могат рязко да се обърнат в спадове заради разпродажби от страна на големи играчи, които ще искат да приберат печалбите?

Силните ръстове при много от пазарите през 2010 г., както и при суровините, ни кара да очакваме корекции през настоящата година, но не считаме, че те ще поставят началото на траен низходящ пазар. Настроенията текущо са подчертано позитивни, което принципно е следвано от корекции и стои в основата на очакванията ни за такива в краткосрочен план.
 
Следите отблизо IPO-активността. Къде ще са горещите точки в този вид инвестиции през тази година? Кои IPO-та ще очаквате с интерес?

IPO активността в глобален мащаб рязко се засили през 2010 г., като обемите на новите емисии почти достигнаха нивата от рекордната 2007 г., отбелязвайки повече от двукратен ръст спрямо предходната година. Особено силен принос за ръста има Азия и най-вече Китай, където броят на IPO-та миналата година чувствително надхвърля този и от 2007 г.

Миналата година в Китай бе проведено и най-голямото в света до момента IPO – на Agricultural Bank, което привлече 22,1 млрд. долара. Много компании са планирали листване за тази година като позитивните настроения сред инвеститорите вероятно ще доведат до още по-голям брой нови листвания, като отново изглежда, че Шанхай и Хонг Конг ще акумулират значителен интерес в това отношение. В района на Централна и Източна Европа, в който са съсредоточени инвестициите на Адванс IPO Фонд също имаше раздвижване.

През годината имаше няколко интересни листвания в Полша, която е регионалният лидер в това отношение и на второ място в Европа след Лондонската борса. И през 2011 г. Полша ще продължи с програмата си на приватизация чрез борсата, което очакваме, че ще предостави атрактивни сделки. Очакваме засилена активност от руски компании, като сред тях най-голямата търсачка в Русия Yandex, руската борса RTS, Alrosa – водещата в света компания за добив на диаманти. Румънското правителство също прие програма за запълване на бюджетния дефицит чрез продажба на дялове в държавни компании.

През февруари с голям интерес се очаква стартирането на търговията с акциите на реституционния фонд Fondul Propietatea, който е с активи от над 3 млрд. евро и съответно ще даде силен тласък на търговията на борсата в Букурещ, увеличавайки стабилно пазарната й капитализация. Смятам, че предстоящите IPO-та в региона са предпоставка за нови ръстове на дяловете на Адванс IPO Фонд.

От гледна точка на риска - къде е най-опасно да се инвестира в момента?

Резките ръстове, които редица пазари и суровини отбелязаха, създадоха опасения и предупреждения от балонизиране. Считаме, че за момента не можем да говорим за балони за пазари като цяло, но все пак трябва да се отчита риска от корекции.

Диверсификацията по отношение на видове активи и пазари е удачен вариант за хеджиране срещу подобни рискове, като, както сочат и данните на БАУД за 2010 г., най-силни резултати са постигнали фондовете, които са насочили инвестициите си към различни пазари, а не са се фокусирали единствено върху българския пазар. Средната доходност на фондовете в акции е -0,81 %, докато всички фондове, които инвестират извън пределите на България са с положителна доходност.

Адванс IPO Фонд и Адванс Източна Европа отчитат двуцифрена доходност благодарение на фокусирането си върху региона на Централна и Източна Европа. Освен самата експозиция към тези пазари обаче, принос за доходността от над 20 % за 2010 г. има и следването на дисциплиниран инвестиционен подход, при който изборът на конкретни акции, в които се инвестира минава през няколко етапа, при които се оценят ликвидност, фундаментални характеристики, техническа картина.

Къде е България в инвестиционната ви стратегия за 2011-та година?

Въпреки че анализите ни не изключват и низходящ сценарий за SOFIX през настоящата година, с по-високо ниво на увереност залагаме на позитивно развитие на българския пазар и съответно на известно увеличение на теглото на българските акции. Българският пазар изостана много от поскъпването на глобалните пазари, като очакванията ни са, че след силния ръст на регионалните борси с много по-добра ликвидност през миналите две години, БФБ отново има шансове да привлече вниманието на чуждестранните инвеститори в търсенето им на активи, които все още не са поскъпнали силно.

Петко Вълков, Изпълнителен директор на БенчМарк Асет Мениджмънт


Каква беше 2010 година според представянето на фондовете на БенчМарк?

УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД управлява шест колективни инвестиционни дружества, от които четири рискови, един балансиран и един на паричен пазар. За 2010 г. силно представяне отчетохме във фонда, инвестиращ в Централна и Източна Европа, благодарение на доброто представяне на Турция, Русия и донякъде Румъния през първото тримесечие на 2010 г.

Основната част от активите на фондовете, управлявани от нашия екип, са фокусирани върху българския капиталов пазар. Той бе сред най-слабо представящите се пазари в света. SOFIX загуби 15% от стойността си, като по-слабо представяне отчетоха пазарите в Гърция и Ирландия.

Кои пазари предоставиха възможности за добра доходност и кои пазари не оправдаха очакванията?

През 2010 г. както вече споменах българският капиталов пазар отново се представи слабо. През годината енергийният сектор съще бе с по-слабо представяне в сравнение с основните индекси.  Така например през 2009 г. фондът ни ДФ БенчМарк Фонд-4 Енергетика постигна около 12% годишна доходност, но през 2010 г. доходността бе -0.81%. За същия период ETF фондът на Дойче банк PowerShares DB Energy Fund също достави отрицателна доходност. Очаквам през 2011 г. енергийният сектор да се представи по-силно, като интересни изглеждат компаниите, добиващи въглища.

ДФ БенчМарк Фонд-3 Сектор Недвижими Имоти е сред фондовете, чийто резултат за последните 12 месеца е най-слаб. На какво се дължи това?

Индексът за сравнение BGREIT не може да служи като представителен за сектора, тъй като в структурата му са включени едва седем дружества.  Изминалата година бе трудна за дружествата със специална инвестиционна цел, като в края на годината дори станахме свидетели на излизане на голям чуждестранен инвеститор, който понижи котировките на няколко фонда за недвижими имоти с двуцифрени проценти.

Какви са прогнозите ви за 2011-та година - къде е перспективно да се инвестира и растеж в какви граници можем да очакваме?
 
Очаквам през 2011 г. силно представяне на пазарите на акции, включително енергийни компании и развиващите се пазари. Проинфлационната политика на централните банки по света прави акциите отното да бъдат интересни за инвеститорите за сметка на инструментите с фиксирана доходност.

Как анализирате потенциала на стоковите пазари /злато, петрол, мед/, на IPO-сегмента, пазара на земеделска земя?

Оставам оптимист за движението на стоките, тъй като това е ефект на провежданите проинфлационни политики. Рискът тук се крие в създаване на балон, който да попречи на икономическото възстановяване. Очаквам като цяло IPO сегмента в България да остане слаб, тъй като пазарът в момента не предлага добри условия към поемане на нови емисии.  

Като цяло очаквате ли активизиране на инвеститорската активност през тази година и кое според вас ще подтиква хората да търсят по-добра реализация на свободните си средства?
 
Смятам, че през 2011 г. комбинацията от икономически растеж, понижаване на лихвите по депозитите и засилване на инфлацията повиши апетита към риск, поради което съм оптимист относно активизирането на инвеститорите.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!