Бившият министър-председател на Белгия Ги Верхофстат и лидер  на групата Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент предложи снощи източноевропейските държави, които все още не са членки на еврозоната, веднага да въведат единната европейска валута - еврото - като законно платежно средно, за да се предпазят от кризата. Това съобщи  европейското електронно издание EurActiv, цитирано от БТА.

Верхофстат посочи, че предложението му се отнася за Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, България и Румъния, които бяха сериозно засегнати от икономическата криза. 

Снощи при откриването на Икономическият форум пък премиерът обяви, че не трябва да бързаме за еврозоната.

Източно- и централноевропейските правителства може би искат да използват възможността да въведат еврото като законно платежно средство. Еврото може да изпълнява тази функция заедно с националните им валути при всички трансакции и по този начин да увеличи надеждността на валутното споразумение", заяви Верхофстат в комюнике на неговата политическа група.

Досега в Европа само Черна гора, кандидатка за членство в еврозоната и "развела се" през 2006 г. с бившата единна държава Сърбия и Черна гора, е въвела едностранно еврото като национална валута. Планът на Верхофстат се различава малко от случая с Черна гора, тъй като той предлага националните валути на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) да съществуват съвместно с еврото, докато посочените държави се присъединят към еврозоната, отбелязва EurActiv . 

Говорител на Верхофстат посочи за EurActiv, че основната разлика на предложенията му с по-ранните идеи в тази насока, направени през април от Международния валутен фонд (МВФ), е че държавите ще запазят националните си валути и това няма да подкопае значението на валутния механизъм, в който се намират в момента като част от процеса за присъединяване към еврозоната.

Предложенията на МВФ за предсрочно въвеждане на еврото в Източна Европа през април бяха отхвърлени от икономисти от ЦИЕ, припомня изданието.