Средно между 5 и 10 огледа са достатъчни, за да се намери реален купувач на дадено жилище и то да бъде свалено от обявите за продажба. Около 5% е отстъпката от цената, за която страните постигат споразумение, а в случай, че имотът е саниран, продавачът взема около 5% надценка.

Това показа анкета на DarikFinance.bg сред водещи агенции за недвижими имоти в София. Ето и какви са техните наблюдения по едни от ключовите показатели за пазара:

Колко дълго престоява едно жилище на пазара преди да бъде продадено?

Това в голяма степен зависи от типа на жилището. Атрактивните имоти с по-ниски цени могат да се продадат и в рамките на седмица, коментира  Цветелина Тасева, Изпълнителен Директор на агенцията за недвижими имоти Адрес.
 
Някои продавачи, чиито жилища стават обект на много огледи обаче, решават, че е настъпил активен период на сделки и вдигат цените си. Това според специалистите не е рентабилно решение, тъй като повечето купувачи не се чувстват готови за скъпите имоти и те, въпреки многото огледи, през които минават, остават дълго на пазара.
 
Имот над 150 000 евро все още се вижда скъп на купувачите и може да престои и 6 месеца, казват от Адрес.

Според Анжелина Добрева, собственик на RE/MAX Classic, времето за продажба за едно жилище зависи от правилно определената реална цена от агента на продавача, а така също и от типа на имота. Тук се има предвид брой стаи и застроена площ.

Ако се приеме, че цената е определена правилно, то за малките жилища срокът на продажба е около 1 месец, а за по-големи квадратури до успешна сделка минават между 3 и 6 месеца.

Колко огледа са нужни, за да бъде продадено едно жилище?

Наблюденията на брокерите от RE/MAX Classic показват, че средно до продажбата на едно жилище се извършват между 5 и 10 огледа. Важно е обаче да се подчертае, че тук говорим само за огледите, извършвани от квалифицирани купувачи, защото на пазара винаги има хора, които си мислят, че са купувачи, коментира Анжелина Добрева от компанията.

В Адрес обръщат внимание върху възможността даден имот да стане обект и на 30 огледа преди да се стигне до сделка. При други пък се стига до сделка и след по-малко от 5 огледа. Това е особено валидно при по-евтините имоти. Те могат да бъдат продадени и след 1-2 огледа.

Като цяло броят на огледите зависи от степента на атрактивност на конкретния имот.

Каква е средната отстъпка от първоначално обявената цена, за която се споразумяват страните по сделката?

Средната отстъпка, на която страните са се договаряли през изминалата 2010 година, е била около 5%. От началото на таи година не се забелязват значителни промени по този показател, категорични са в Адрес.

В RE/MAX Classic наблюденията са малко по-различни. Ако цената е сформирана на база подробен сравнителен пазарен анализ за района на жилището – отстъпката от офертната цена не надвишава 3%. Надценените имоти или не се продават или намалението е повече от 10%.

Каква надценка може да се вземе за жилище с подобрения /енергийна ефективност, саниране/?

Тук мнението на специалистите се припокрива напълно. Според брокерите на водещите агенции за имоти купувачите успяват да получат между 3% и 5% по-висока цена за жилище, което е санирано и енергийно ефективно.

Пазар на купувача или пазар на продавача е в момента?

На пазара в момента все още „властва” купувачът, категорични са от Адрес. На база на собствените статистики в компанията са направили следното изчисление:  обикновено на 1 купувач има регистрирани 1.5 продавача.

Какъв е балансът между търсене и предлагане, т.е. какво количество жилища се предлага и какво се търси?

Именно този баланс е налице, смятат специалистите. Нивата на търсене и предлагане са сравнително идентични, но има разминаване в друга насока. Това, което продавачите предлагат не отговаря на активното търсене на купувачите. Все още липсва активно търсене на по-скъпите имоти, например.

В RE/MAX Classic допълват, че отговорът на този въпрос отново зависи от типа на имота и неговата локация. Има купувачи за определени райони, в които липсват оферти или ограничени предлагания на малки жилища.

В презастроените райони например съотношението е 30/70 в полза на предлагането.

Какъв дял от купуваните имоти се финансират с ипотеки?

На този въпрос наблюденията на агенциите малко се различават. Според Анжелина Добрева, Собственик на RE/MAX Classic в последната една година съотношението е 50/50.

Данните на Адрес обаче сочат, че едва 32% от купувачите имат всичките необходими средства. Останалите хора търсят заемен капитал – в различен процент и под различна форма.

Трайна остава тенденцията така популярните в хубавите години „заеми от роднини” да намаляват до минимум, като през 2010 г. едва 0.8% от купувачите споделят за подобна подкрепа.

Така ролята на банките на пазара на жилища се засилва, а линията на плавна либерализация на условията ще има своя благоприятен ефект и през 2011 г.

Какво е съотношението между купуваните жилищни и инвестиционни имоти в момента?

Купуваните жилищни имоти в момента представляват около 90% от всички. Инвестиционните имоти пък заемат останалите 10%, казва Цветелина Тасева, Изпълнителен Директор на агенцията за недвижими имоти Адрес.

Според RE/MAX Classic пък инвестиционни имоти в момента пазар няма, така че отговорът на този вмъпрос е 10 към 90% в полза на жилищните имоти. Така също не се срещат и сделки за покупка на жилище с цел инвестиция, защото не може да се постигнат добри доходи от даване под наем, поради ниските наемни нива.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!